Home » Blog » Zachar Pál: Több magyar képviselővel többet el tudunk érni!
Untitled-1

Zachar Pál: Több magyar képviselővel többet el tudunk érni!

A Fiatal Függetlenek csapatából Orosz Örssel és Bóna Zoltánnal is készítettem már interjút, most pedig Zachar Pált faggattam ki. Felesleges elméleteket gyártani: számomra ezek a fiatalok szimpatikusak, ezért “futtatom” őket. A történet tehát egyszerű, mint a faék. Minden más csak felesleges, oktondi spekuláció. Ha nem vagy kíváncsi az interjúra, nyomj egy x-et a jobb felső sarokban. Ellenkező esetben íme:

Az ipolysági Zachar Pál 1986-ban született. Feleségével, Erikával most várják második gyermeküket. Mérnöki diplomáját a Szlovák Műszaki Egyetem Elektrotechnikai és Informatikai Karán szerezte. 2007 és 2009 között a Diákhálózat elnöke. Napjainkban önkormányzati képviselő szülővárosában és ugyanit vezeti informatikai vállalkozását is. 7 éves kora óta aktív cserkész, szabadidejében most is az ipolysági cserkészcsapatot vezeti és ifjúságneveléssel foglalkozik.  Az MKP választási lista 19. helyen a Fiatal Függetlenek képviselője. Vele beszélgettem.

– Gyermekkorod óta cserkészkedsz. Városi képviselőként mekkora hangsúlyt kap a cserkészbecsület? Mennyire életképes mindez a politikában?

Ha valaki megbízható és egyenes ember akar lenni, akkor az adott szó is kötelezi. Nem csak a magánéletben, a közéletben is így van. A cserkészetnek köszönhetem, hogy ezt megtanultam, sőt, még azt is, hogy közösségben kell gondolkodni. Így jön az életembe a mostani szerepvállalás is.

– Miért akar egy informatikus  a parlamentbe kerülni, aki ráadásul másodszor is apai örömök elé néz?

Nagyon egyszerű! Azért, hogy a gyerekeimnek jobb élete legyen és ne kelljen úgy felnőniük, hogy az érettségi után nyugatra kelljen menniük a jobb érvényesülés reményében. Ha ehhez egy kicsit is hozzá tudok tenni, már megérte.Másrészt pedig azt látom, hogy hiányoznak a magyar képviseletünkből a mérnökök, akik egy kicsit más oldalról is meglátják a problémákat, továbbá a lehetséges megoldásokat.

– Mit tud tenni egy mérnök azért, hogy a gyereke ne költözzön külföldre?

Nem normális, hogy a szlovákiai magyar fiatalok 54 százaléka kivándorolna és az sem, hogy a 29 év alattiak 30 százaléka munkanélküli. Az itthon maradás függ az általános gazdasági helyzettől, amit nem tudunk egyik napról a másikra rendbe tenni. A hazatérés szintúgy, de igenis tehetünk a folyamat elősegítése érdekében. Olyan szülőföld alapot kell felállítanunk, ami kezdőtőkét ad a visszatérőknek. Kedvezményes családtámogatási rendszerben, otthonteremtő programokban gondolkodunk. Ezzel javíthatók az otthoni elhelyezkedési esélyek.

– Hogy a gyengébbek is értsék: az adófizetők pénzével csábítanád vissza a külföldön boldogulókat?

Nem egyszeri pénzosztogatásról van szó. Az a Smer politikája. Mi olyan kiszámítható és tervezhető támogatási rendszert szeretnénk, ami itthonmaradásra ösztönzi a fiatalokat, miközben másoktól sem vesz el semmit.

– Ehhez viszont kormányozni kellene. Szerinted mekkora esélye van erre az MKP-nak?

Ha komolyan vesszük a kormányváltást, akkor ahhoz az MKP-ra is szükség lesz. Ismét a magyar szavazatok dönthetik el, hogy milyen irányba menjen tovább az ország. Nemsokára kiderül, hogy a korrupció és a felelőtlen politika fog tovább erősödni, vagy összekapjuk magunkat és újra kiállunk a törvény előtti egyenlőségért, a tisztességes kormányzásért. Ha sikerül újabb 9-10 magyar képviselőt a parlamentbe juttatnunk, akkor mi lehetünk a mérleg nyelve.

– A magyar szavazatok fele viszont egy másik pártot támogat….

Várjuk ki, hogyan rendeződik át a pártok támogatottsága a választásokon! Az utóbbi hat évben nem tudott a magyar képviselet előrelépéseket produkálni, sőt, bezárás vár a magyar iskolák negyedére. A szlovákiai magyarok többsége látja, hogy ha 9 képviselő helyett 19 képviselőnk van, akkor többet is el tudunk érni. Azt pedig elvárom, hogy olyan alapvető kérdésekben, mint a magyar iskolák és nyelvhasználat, vagy a gazdaságfejlesztés, együtt tudjunk működni a Híddal. Azért érdemes most az MKP-t támogatni, mert a több magyar képviselő erősebb képviseletet jelent.

– Az MKP listáján többen is a migránstémát lovagolják. Neked mi a véleményed erről?

Az utóbbi évtized legfontossabb nemzetközi ügyéről van szó. Nem látjuk, hogy hol ennek a folyamatnak a vége és meddig fog tartani. Egészen hajmeresztő véleményekkel is lehet találkozni, pl. a Híd képviselőinek szájából. A magyar pártok közül az MKP-nak van következetes álláspontja, miszerint mi magunk akarjuk eldönteni, kiket fogadunk be és milyen feltételekkel. 70 ezernél is több aláírás támogatja az MKP kvótaellenes petícióját. Elfogadhatatlan az is, hogy Szlovákia 5 menekülttábora közül 3 magyarlakta területen van, Bősön ráadásul a helyiek népszavazáson kimondott akarata ellenére. Mi egy olyan országban akarunk élni, ahol számít az emberek szava.

– Optimista kijelentés mindez egy olyan országban, ahol népszavazásokat söpörnek le az asztalról….

Ez a probléma lényege. Élhetünk úgy is, ahogy eddig, hogy az állam megmondja mi a helyes,  vagy léphetünk arra az útra, ahol egy kiváltságos csoport jóléte és akarata helyett a polgároké a végső szó. Erről szólt a Kétnyelvű Dél-Szlovákia peredi megmozdulása is, ahol kiálltunk a jogainkért.

– A kétnyelvűség fontos, de mi a helyzet az autonómiával? Nagy a csend körülötte. A listáról egyetlen ember mondta ki, azóta már el is távolították róla…

Pontosítanék: minden jelölt elfogadja, hogy az önkormányzatiság egy olyan megoldás, ami a problémáink rendezéséhez hatékony eszközöket ad az itt élő emberek kezébe. Ezt kell elmondanunk a többségi társadalomnak a párbeszéd és a közös gondolkodás útján. A Fiatal Függetlenek, köztük én is, hiszünk abban, hogy képesek vagyunk a magyarság igényeit a többségi társadalommal megértetni.De itt egy politikai kalandorról volt szó, aki provokálni akart Pozsonyban. Ennek a hozzáállásnak nincs helye egy felelősen gondolkodó csapatban.

– Miért szavazzanak az olvasók a Fiatal Függetlenekre?

Óriási tétje van a mostani választásoknak. Arról fogunk dönteni, hogy olyan képviseletünk legyen, ami kiáll értünk, vagy arról, hogy hova érkezzenek a fejlesztési beruházások. Az erősebb képviselet, a több magyar képviselő hatékonyabb érdekérvényesítést jelent. Ami a Fiatal Függetleneket illeti: civilként az elmúlt években többször is kiálltunk az érdekeinkért. Ott voltunk az első kétnyelvű útjelző tábla felállításánal, tüntetést szerveztünk Malina Hedvigért, kisiskolákért tüntettünk a parlament előtt. Aki minket támogatnak, azok mandátumot adnak arra, hogy tovább folytassuk a munkánkat.