Home » Blog » Testületi beszámoló
DSC_0482

Testületi beszámoló

Az ülés programja több fajsúlyos elemet is tartalmaz, ez pedig hosszú vitákat jelenthet. Éppen ezért nem gondolom, hogy ma befejezzük, de a remény hal meg utoljára. Többen is programot szeretnének módosítani. Ez meg is történt, így az ügyésznő tiltakozásával kezdünk. AZ ügyésznő egyébként személyesen is jelen van.

RÖviden a történet: tavaly tavasszal a testület 11:9 arányban jóváhagyta egy harcsási telek eladását egy üzletembernek, aki gyártócsarnokot szeretett volna uniós támogatással felépíteni, ezzel pedig munkahelyeket teremteni. Csakhogy a telekhez tartozó szomszédos terület, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a megvásárolt telekhez fizikailag hozzáférjenek, furcsán nagy volt. A törvény ugyan egyértelműen nem mondja ki, hogy ez a terület mekkora lehet, de ebben az esetben az ügyésznő szerint indokolatlanul nagy. Itt egy komolyabb anyag az ügyről, szlovák nyelven.

Fekete vezeti fel az anyagot, később az ügyésznő sorolja hosszasan a fenntartásait. Azt is, hogy a testület szerinte törvényt sértett, amikor elfogadta ezt a határozatot. Nem érti, hogy történhetett ez, hiszen a bizottságok és a tanács sem támogatta ezt a tranzakciót.

Konštantin Glič szól hozzá először, egyébként az ő javaslatáról szól a történet. Végül elmondta, hogy ő biztos abban, hogy a javaslatával, amit később a testület elfogadott, nem sértett törvényt. Édes Antal, a vevő, sajnos nem tudott megjelenni külföldi tartózkodása miatt, ezért a jogi képviselője védi az ő álláspontjukat. Elmondja az érvelését, szerinte is minden rendben volt, végül figyelmeztet, hogy ha helybenhagyjuk az ügyésznő tiltakozását, akkor abból neki kb. 2 millió euró anyagi kára keletkezik, és azt biztosan nem hagyja majd annyiban. Kicsit zsarolás szagú a dolog, de ez csak az én privát véleményem.

Hortai Éva veszi át a szót. Kifogásolja, hogy az ominózus eset történtekor készült jegyzőkönyvből nem lehet pontosan megállapítani, hogyan is zajlott ez a tárgyalás. Végül elmondta, hogy nem támogatja az ügyésznő tiltakozását anélkül, hogy ezt az ügyet valahogy megoldanánk. Ifj. Bende István egyetért Hortai gondolataival.

Dióhéjban azon megy a vita, hogy a kérdéses terület tényleg olyan szomszédos terület (prílahlý pozemok), ami kell ahhoz, hogy a megvásárolt területet teljes mértékben ki lehessen használni, vagy sem?

Gajdáč is beszáll. Arról is beszél, hogy egészen eddig sem a polgármester, sem a város jogi osztálya nem jelezte, hogy bármilyen probléma lenne ezzel az üggyel. Szerinte sem sértettünk törvényt, és szerinte jó döntést hoztunk, amikor eladtuk a telket. Azt is furának tartja, hogy egy év elteltével oldogatjuk ezt az ügyet? Vissza akarunk venni mindent? Visszaadjuk a pénzt Édesnek? Szerinte ez nagyon rossz fényt vetne ránk. Ő sem fogja támogatni az ügyész javaslatát.

Andruskó is csatlakozik hozzájuk. Szerinte Glič kolléga nem követett el hibát.

Keszegh Margit már sokkal óvatosabban fogalmaz. Ő inkább az ügyésznő állásfoglalása mellett van. Elmondja, hogy ő már tavaly sem támogatta Glič javaslatát, és szerinte fél hektár területet nem adhatunk el amolyan hozzátartozó területként.

Andruskó Imre közben figyelmeztet, hogy tartsuk be a tárgyalási rendet. Örülök, hogy Imre ennyi év után végre fontosnak tartja ezt. Komolyan.

Ipóth Szilárd eléggé indulatosan, de röviden szintén elmondta, hogy ő sem tudja támogatni az ügyésznő tiltakozását.

Végül az ügyésznő fejezte be a sort, de számomra ez már akkora katyvasz, hogy nem tudok állást foglalni. Nem tudom, kinek van igaza. Nem tudok felelős döntést hozni. A jogászok közt sincs egyetértés. Nem szavazok. Lehet, hogy alibista hozzáállás, de ez van. Állítólag az ügyésznő legközelebb is behozza. De ezt csak úgy csíptem el fél füllel. Tehát a sztori folytatódik.

Jönnek a kérdések és az interpellációk.

Fekete Tamás hivatalvezetőhöz intéztem volna kérdéseket, de a szabály szerint csak a. Érdeklődtem, hogy a hivatalon belül létezik-e valamilyen ellenőrzés, ahol figyelik, hogy a várossal kötött bérleti szerződéseket a másik fél betartja-e? Ellenőrzi-e valaki a nagyon hosszú távú bérleti szerződéseket, hogy az egyes, szerződést aláíró szubjektumok egyáltalán még léteznek-e, és teljesítik-e a szerződésben foglaltakat?

Ezután egy másik témát dobtam fel: a városi hivatal gondolkodik-e valamilyen megoldáson annak elkerülése érdekében, hogy újra kigyulladjon, szörnyűbb esetben leégjen egy városi ingatlan, ezzel megnehezítve a környéken élők és dolgozók életét? Példaként felhoztam a kettes bástyát, ahol nemrég ismét komoly tűzeset volt, és ez nem először fordult elő. Pl. a Lidl mögött is hasonló eset történt. Eddig még ugyan senki sem sérült meg, de jó lenne, ha a jövőben ez így is maradna.

Stubendek, Keszegh és Fekete is reagált, röviden: mindkét felhozott ügyben már folyamatban van a megoldás.

Varga Tamás folytatja. A testület előtt is bejelenti Most-Híd tagságának megszüntetését, egyben kilép a hidasok helyi klubjából is. Szerené, ha eltűnne a neve mellől a Most-Híd információ.

Ipóth Szilárd jön, kb. ugyanezt mondja el, szintén kilép a Híd klubból. Ahogy mondja, az adott szó nála kötelez, és mivel ez nem lett betartva, tovább nincs maradása a klubban. Ugyanakkor szeretné, ha a város megpróbálná kihasználni ezt a helyzetet, és kopogtatni kell a minisztériumok ajtaján.

Andruskó a kikötőben telepítendő gáztározók ellen van, azt szeretné, ha a testület egységesen elutasítaná ezt, és elküldené tiltakozását az illetékes minisztériumnak. Aztán a KomVak új igazgatójának kiválasztásával kapcsolatban vannak fenntartásai, olyan érzése van, mintha a pályázatot személyre szabták volna, és a határidő is kevés volt. Kérdezte, hogy ki tudott erről? Nos, én tudtam, mert figyelem a KomVak oldalát, és azonnal meg is osztottam a blogom facebookos oldalán, hogy minél többen tudjanak róla. Én is neccesnek ítéltem meg a határidőt, és szerettem volna, ha mindenkinek lenne lenne lehetősége jelentkezni a pozícióra.

Korpás csatlakozik Andruskóhoz, neki sem tetszik a KomVak pályázati kiírása. Később a Griff őrző-védő szolgálatával tavaly megszüntetett szerződésről beszél. Kér a várostól egy pontos gazdasági elemzést, hogy milyen hozománya volt annak, hogy ezt a feladatot a városi rendőrség vette át.

Horváth Attila az Eötvös utca egyirányú részén kialakult parkolási problémákra hívta fel a figyelmet. A menháztól a VUB bankig. A Megyercsi utcát is elővette, ott az odatelepített kukában látja a problémát, hiszen azok is foglalják a parkolóhelyeket.

Less Karcsi ismét előveszi az I-es és a II-es lakótelep problémáját, az összeférhetetlen polgárok kapcsán. Kéri a várost, hogy vegye fel a lakótömbök tulajdonosaival a kapcsolatot, és találjanak végre megoldást az áldatlan állapotokra. Aztán kéri a tanács anyagait, hiszen így több ideje lenne felkészülni a testületi ülésekre. Kérdezi, hogy mikor kezdődik el a speciális iskola megoldásának a folyamata? Less Karcsi is felhozta volna a II-es bástya problematikáját, de arról már volt szó, így erre nem tért ki.

Keszegh reagál: májusra behozzák a speciális iskola és a Szabadidőközpont ügyét, tehát nemsokára a folyamat beindul.

Marek is csatlakozik Andruskó gáztartályokkal kapcsolatos aggodalmához. AZon kívül, hogy a gáz komolyan veszélyezteti a környezetet, van azért némi veszély is, hiszen a gáz a tartályokban erősen sürített állapotban van, és baleset esetén robban. Azon kívül elcsúfítaná a város látképét, így turisztikai szempontból sem jó, ha a tartályokat a kikötőbe telepítenék. Ráadásul szerinte van is egy olyan határozat, mely ezt az egészet elutasítja. A következő kérdése a városi szabadidőközponttal kapcsolatos: “Mi van a CVČ-vel?” – kérdi. Később ő is a KomVakos kiírást vesézi, neki is gondja van vele. Tovább is van. Történelmi pillanat: Marek csatlakozott az én kérdésemhez, már ami a város által bérbe adott ingatlanok ellenőrzését illeti. Még konkretizált is egy területet.

Amikor Stubendek visszakérdezte Marekot, hogy pontosan milyen területekre gondol, Marek elmondja, hogy a nagykémény melleti területre gondolt, amit most egy cég használ.

Gajdáč fejezi be a sort. Még régebben szeretett volna egy városfejlesztési tervet, és kérdi, dolgoznak-e már rajta? Aztán a közvilágítás modernizálásáról érdeklődik. Lesz ilyen?

Fekete válaszol: több ajánlat is van a közvilágítás fejlesztésére, tehát a folyamat elindult.

Továbbra is Feketénél a szó: Beszámoló a határozatok teljesítéséről. Elfogadtuk.

Korpás Péter kérésének megfelelően a MAXNetwork ügy jön. Fekete Tamás tájékoztat.

Korpásnak természetesen van hozzáfűzni valója, és sajnálattal mondja el, hogy csak most indult meg az ügy oldása, pedig már egy éve keményen számonkér ezügyben. Korpás szeretné megbízni a főellenőrt, hogy vizsgálja ki a felelősöket. Erről szavazunk is, én támogatom.

A folytatásban Bajkai János jön a Mariánummal. A város jóváhagyása kell ahhoz, hogy az újonnan vásárolt épületben megkezdhessék az oktatást.

Feszty Zsolt jött elő egy olyan ötlettel, hogy szeretné, ha a történelmi magyar zászló is ki lenne akasztva a városházára, és az egyéb városi hivatali épületekre. Hiszen a városunk 750-ik évfordulóját ünnepeltük nemrég, és Komárom 250 éve kapott szabad királyi városi rangot. A történelmünk előtt emléket kell állítani. Ennek kapcsán a polgármester rögtönzött is egy gyors tanácsülést.

Gajdáč reagál. Elmondja, hogy büszke komáromi lokálpatriótának tartják a barátai, és a magyarokkal sincs semmi baja. A történelmet is tiszteletben tartja, ugyanakkor a hivatali épületekre kirakott zászlók a jelent szimbolizálják. Ezért ő nem támogatja Feszty javaslatát.

Andruskó: a magyar történelmi zászlósor nagyon sok zászlót foglal magában. Az a fogalom, hogy történelmi zászló, elég tág. Ugyanakkor Feszty Zsolt javaslatát nem tartja rossznak, de ő inkább a Tiszti Pavilon dísztermében helyezné el az összes történelmi zászlakat. TOvábbá a törvények szerint nem tehetünk ki hivatalos épületre a három (EU, Komárom, Szlovákia) zászlón kívül másikat.

Less: Támogatja Feszty Zsolt javaslatát, és rövid történelem óra után még azt is kimondta, hogy az uniós zászlót kidobná az ablakon, ahogy azt egy Jobbikos képviselő is megtette Magyarországon, hiszen az az elnyomás, zsarnokság szimbóluma.

Egy órája ennél a témánál vagyunk. Megint szünet. Harmadszor.

Visszatértünk. Most pedig szavazunk Feszty javaslatáról. Stubendek még előtte tájékoztatott, hogy a rendkívüli tanácsülésen 1 tagon kívül senki sem támogatta az ügyet. 1 igen, 2 ellene, többiek tartózkodtak.

Végül 6 igennel, 1 nemmel és 16 tartózkodással nem ment át.

Feszty az utolsó szó jogán elmondta, hogy neki most már nem kell megmagyaráznia semmit, de, ahogy sejtette, nagyon sok mindenkinek most már igen.

Eljutottunk a KomVak-hoz. Balogh Zsolt, az igazgató tanács elnöke nem tudott már itt maradni, ezért Cséplő Gábor terjeszti az anyagot. EZ arról szól, hogy a Hass cég felé rendeznénk a tartozást, ezzel pedig a vagyonról lekerülne a Hass jelzáloga, és átkerülne a bankhoz. Ez mellé még egy váltóval is biztosítanánk a hitelt.

Szabó Béla a felülegyőtanács tagjaként és a pénzügyi bizottság elnökeként jónak tartja ezt a mozdulatot, hiszen a banki hitelnél sokkal kisebb a rizikó, mintha egy magáncégnek tartoznánk. Mivel 10 éves hitelről van szó, így ez nem terheli meg majd annyira a céget, tehát a város és a Komvak számára ez abszolút előnyös. Ráadásul a kamat is sokkal alacsonyabb.

Szabó Béla azt is elmondja, hogy az igazgatói posztra kiírt pályázatról nem tudott, pedig a felügyelőbizottság tagja. Aztán azt is hozzáteszi, hogy egyébként az igazgatótanács nincs kötelezve, hogy erről beszámoljon.

Andruskó is csatlakozik, és úgy érzi, hogy az igazgatótanács elnökének itt kellett volna lennie, amikor erről tárgyalunk, és sajnálja, hogy elment. A továbbiakban azt mondja, hogy ő azért szívesen megnézte a jegyzőkönyvet, amikor arról döntöttek, hogy pályázatot írtak ki az igazgatói posztra. Aztán védelmébe veszi Cséplőt, aki szreinte több millió eurós beruházásokat zavart le, valószínűleg akkor mégsem csinálta olyan rosszul a munkáját. Éppen ezért méltatlan ez a bánásmód.

Less is hozzászól. Elmondja, hogy szomorú, mert most arról kell döntenünk, hogy valakinek a hibáját kijavítsuk. Szerinte az lenne ideális, ha az fizetné meg ezt a hitelt, aki a céget ilyen helyzetbe hozta. Éppen ezért nem fogja támogatni ezt a javaslatot.

A többség viszont támogatta, ezért végre elbúcsúzhatunk a Hasstól. Nagyon úgy fest.

Jön a parkolás. Ez is egy érdekes téma. Arról szól, hogy a Comorra Servis venné át a parkolórendszer működtetését a jelenlegi City Parking Group bevonásával. Dióhéjban ez évente 50 ezer eurót emésztene fel, ami jóval kevesebb az eddigieknél, magyarul több pénz maradna a város kasszájában. Tavaly kb. 170 ezer eurót gyűjtöttünk be a parkolási díjakból, és csak 25 százaléka maradt a város kasszájában. Ezzel a manőverrel ez az arány akár 70 százalék lehetne. Ezt a pénzt pedig fejlesztésekre tudnánk költeni.

Rengetegen bejelentkeztek, szinte mindenki hozzá szeretne szólni. Feszty például 1-2 évre bevezetné az ingyenes parkolást. Szeretné látni, hogy mi történne, ahogy mondja, ez is lehetne az analízis része.

Végül elfogadtuk a tervezetet, Nagy Tamás tehát felkészülhet a parkolórendszer üzemeltetésére.

A városi nyugdíjasotthon igazgatónője van a porondon. Felvinné a szolgáltatás árait. Egyébként el kell mondanom, hogy amikor az igazgatónőt meglátom a testületen, elég gyakori, hogy pénzt kér. Most meg emelné az ott lakók szolgáltatási díjait. Nem, nem, és nem. Elég. Szerencsére Batta Gyuri levonatta az anyagot, amit az igazgatónő elfogadott. Egyébként sem támogattam volna. Arról viszont szavaztunk, hogy az igazgatónő keresse meg a belső lehetőségeket a spórolásra. Ez át is ment.

Ádám Zita jön: A mozgáskorlátozottaknak egyesületének adnánk majd ezer eurót rehabilitációs k. Természetesen itt nem volt vita.

Végül a “Javaslat a Komáromi Járásbíróság ülnökeinek megválasztására” témaponttal zárunk. Hortai Éva nehezményezi, hogy csak volt vagy jelenlegi városi alkalmazottak vannak a jelöltek között, holott bárkit lehetett volna javasolni, aki komáromi lakos. Ennek ellenére megszavaztuk.

Ezzel pedig be is fejeztük. Jövő héten szerdán már-már szokás szerint folytatjuk.