Home » Blog » Testületi beszámoló
DSC_0482

Testületi beszámoló

Kezdünk. Andruskó rögtön módosítaná a programot, ahogy arra számítani is lehetett. Szeretné, ha a költségvetést ma tárgyalnánk, és ebben én is egyetértek vele. Végül kérését a testület jóváhagyta.

A programot itt találjátok.

Szokásunkhoz híven a kérdésekkel és interpellációkkal kezdünk. 11-en jelentkeztünk be.

Bastrnák kezdi. Szeretné megkapni a jövő évi ülések tervezetét, a dátumokat, hogy tudjon tervezni. Ma sem tud maradni, ezért elnézést kér, de pont ezt szeretné elkerülni a jövőben. A költségvetéssel kapcsolatban szeretné, ha jövőre már nyár végén elkezdődnének a széles körű egyeztetések a képviselőkkel, ezzel esély van arra, hogy a lehető legjobb költségvetés lenne összeállítva. Végül kéri, hogy a kérdésekre és az interpellációkra időben érkezzen válasz, állítása szerint  több hónapja vár néhányra.

Korpás Péter még mindig a MAX-Networkkel kötött szerződésről érdeklődik. Ugye, ez az az ügy, amikor a város uniós forrásokból pályázatot nyert informatikai fejlesztésekre (elektronizáció), de később az illetékes minisztérium azt visszavonta, a szerződés a kivitelezővel viszont aláíródott, és nem volt benne záradék arra az esetre, ha füstbe menne a terv. Ez alapján a cég akár perelhet is az elmaradt haszna miatt, ami súlyos kiadást jelentene a városnak. Korpás ugyanakkor elmondja, hogy szakértővel átnézette a szerződést, és azt a város egyoldalúan is felmondhatja. Kéri a polgármestert, hogy ezt az előnytelen szerződést egyoldalúlag bontsa fel, hiszen az teljesíthetetlen. Továbbá kezdeményezze egy új pályázat kiírását.

Én a várfelújításról érdeklődtem, röviden. Ugye, december 10. van, és még nem történt meg az átadás.

Andruskó Imre: Az Európa szálló problémájáról beszél, és szeretné, ha a polgármester felvenné a kapcsolatot a tulajdonosokkal, hogy orvosolható legyen a probléma. Aztán ő is a várrol kérdezősködik. Aztán ő is kéri, hogy az interpellációkkal kapcsolatban tartsák be a 30 napot, már ami a válaszadást illeti. Aztán az egyik kedvenc témája jön, a rendezetlen komáromi telkekkel kapcsolatban. Ez jelentős kiesés a városi költségvetésből. Azt kérdezi, hogy hány ügy van folyamatban, sikerült-e valakikkel megegyezni, és hogy még idén befolyik-e ebből valami a költségvetésbe? Jövőre mennyi pénzre számítanak innen? Aztán még mindig nem tudja, mennyi a polgármester fizetése? Ez nyilvános adat.

Szabó Béla: Az előző ülésen kért egy analízist a városi utak állapotáról, továbbra is várja az anyagot.

Less – Az egyik lakótelepen öt órás áramkimaradás volt, erről senki nem kapott tájékoztatást. A Nagy Sor (Veľký Rad) utcán mikor lesz kátyútlanítás? Ki csinálta, és mennyiért a Klapka szobor felújítását, hiszen még mindig lát ott zöld foltokat, szerinte nem végeztek jó munkát. Továbbá egy ifjú komáromi hokistával kapcsolatban kérdezi, hogy miért nem használhatja ingyen a városi korcsolyapáját? A srác négyszer jár Újvárba edzeni. Végül Kertész Gáborról beszél, akit ő javasolt a bizottságba. Kiderült, hogy ő közvetve a város alkalmazottja, így nem lehet a szociális bizottság tagja. El is lett onnan távolítva, azzal az ígérettel, hogy a város majd alkalmazni fogja. Ez pedig a mai napig nem történt meg. Ahogy mondja, Gábor szívvel lélekkel működtet egy közösséget a társadalom peremére szorult polgártársainkkal, őket segíti. Éppen ezért Less csalódott, szerinte a város vezetése csúnyán elbánt Kertésszel.

Glič: Andruskóra kapcsolódik, szintén a rendezetlen telekügyek miatt.

Bende: Hogy van a város felkészülve az uniós pályázatokra?

Gajdáč: Miért nincs nyitva az összes bódé a téren? Nem túl drága a bérleti díj? Olyan körülményeket kell teremteni, hogy a lehető legjobb minőségű karácsonyi vásárt lehessen eszközölni. Később ő is azt kérdezi, hogy mit tett ebben az évben a város az uniós pénzek megszerzése érdekében?

Marek: Az András napi vásárral kapcsolatos gazdasági kimutatást kéri. Azt is tudni akarja, hogy a polgármester a saját alapjából mennyi pénzt költött, és kiket támogatott? Aztán őt is érdekelné az erőd felújítása, és annak jelenlegi állapota.

Vetter: Ő is elpanaszolja, hogy több interpellációjára nem érkezett még válasz. Szerinte ez már a gödör alja. Reméli, hogy a polgármester levonja a következtetést, és szankcionálja majd azokat, akik ezt a problémát okozzák.

A várral kapcsolatos kérdésekre a Darton kivitelező cég igazgatója válaszol. Azt állítja, hogy az építkezés befejeződött, bár bizonyos munkálatok még folynak. Ahogy mondja, egy nem várt probléma miatt le kellett szedni bizonyos mennyiségű cserepet, de mindent megtettek azért, hogy a pályázat sikeresen végződjön.

Andruskó persze rárepül: Ami most nincs lefedve, ott mindenhol megrepedtek a lecek? Mert szerinte még nincs kész a mű.  Erre a Darton képviselője elmondja, hogy ami a pályázat része volt, az készen van. A mostani munkálatok már a pályázaton kívül zajlanak. A megfelelő dokumentumokat leadták, a minisztérium is leokézta. Végül azt is megtudjuk, hogy a többletmunkák 20 ezer euróval terhelik majd meg a város kasszáját.

Fekete Tamás hivatalvezető jön a “Tájékoztató beszámoló a képviselő-testület által elfogadott határozatok teljesítéséről 2015.11.30.-hoz” című programponttal.

A KomVakkal folytatjuk.  A cég javaslatot terjeszt az alaptőke emeléséről. Ezzel nőne a cég besorolása, és jobb feltételekkel tud hitelt intézni például a Hass nevű cég kifizetésére, hogy az ingatlanokról lekerüljön a jelzálog. Továbbá, mivel a város nem áfa fizető, így nem kell majd kb. 200 ezer euró áfát befizetni az államkasszába, és a pénz a városnál marad. Kóňa Bohumír, a pénzügyi osztály vezetője is elmondja a véleményét, szerinte ez racionális döntés lenne. Szabó Béla, a pénzügyi bizottság nevében elmondja, hogy ők is támogatják a dolgot. Gajdáč képviselő örömét fejezte ki, hogy az új vezetőség ilyen rövid idő alatt ilyen remek munkát végez, és hogy a KomVak végre úgy működik együtt a várossal, ahogy az elvárható. Többen is megszólaltak még, végül a főellenőr fejezi be, támogatja az ügyet, de szerinte ez csak visszafele rendezi a dolgokat, a jövőt viszont még mindig nem oldja meg. Végül ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadtuk az anyagot.

A Calor kft. kérvényei és javaslatai következnek. Itt, itt, és itt. Luboš Veľký ügyvezető igazgató fizetését többek között 420 euróval szeretnék megemeltetni, és ő is alaptőkét emelne a városi fűtőcégben. Ez utóbbit támogatni tudom, előbbit sajnos nem. A jelenlegi helyzetben nem tudok jóváhagyni közel 50 százalékos emelést. Andruskó viszont támogatni tudja, Anton Marek is felszólal az emelés érdekében. A testület végül megszavazta az emelést.

Az idősek otthonának az igazgatónője jön. Ha ő megjelenik, általában pénzt kér, ez most is így van. 3100 eurót kért, megszavaztuk neki.

Besse Katalin jön – Komárom Város Gazdasági és szociális fejlesztési programja 2015-2022 időszakra. Andruskó Imre hosszasan sorolta a problémáit az anyaggal kapcsolatban, akinek van kedve hozzá, nézze vissza a videón. Andruskó után is több kritika érte az anyagot. Bevallom, én csak a ránk eső (turizmus) részt tanulmányoztam át, de a kollégák gyorsan meggyőztek, hogy az egész anyag úgy rossz, ahogy van. Ahogy Horváth Attila monda: “pod úroveň”. Arról nem beszélve, hogy a bizottságom is késve kapta meg, ezért ott sem szavaztunk róla. Kihúztam a kártyám. Többen is tartózkodtak, végül az anyag átment. Hm.

Szünet után folytattuk.

Ádám Zita – Javaslat Komárom Város 25/2015-ös sz. ÁÉR-ére, egyszeri és különleges segélyek folyósításáról. – elfogadtuk.

Ádám Zita – Javaslat Komárom Város 26/2015-ös sz. ÁÉR-ére, mely módosítja és kiegészíti Komárom Város által nyújtott szociális szolgáltatásokról, a szolgáltatás módjáról és ellenértékéről szóló 2/2014-es ÁÉR -et. – rövid érzelmi húrpengetés és némi populizmus után végül ez is átment.

Kóňa jön a “Javaslat Komárom Város 29/2015-ös sz. ÁÉR elfogadására, amely módosítja és kiegészíti a 7/2014 sz. ÁÉR-t, amely meghatározza a kommunális és kisebb építkezési hulladékok helyi illetékét” menüponttal.  – átment, Csintalan Miklós módosító javaslatával együtt.

Na végre. Eljutottunk a költségvetésig. Hadd szóljon! 🙂

Először a főellenőr mondta el a véleményét a tervezetről, és javasolja azt elfogadásra. Ezután Kóňa Bohumír vezeti fel a dolgot, nagyjából elmondja, miről is van benne szó. Ez amolyan kötelező futott kör, hiszen szerintem itt mindannyian pontosan tudjuk, miről is fogunk dönteni.

Szabó Béla terjeszti a pénzügyi bizottság javaslatát, ahol több tételt is megnyírbálnának, és ezeket a pénzeket átcsoportosítanák. Azt javasolta, hogy az ő anyagukból induljunk ki, és ezt meg is szavaztuk. Utána kértem, hogy a módosításokról szavazzunk egyenként, mert valamelyiket tudnám támogatni, valamelyiket meg nem. Naívan azt hittem, ezt kérhetem. Ekkor jött a hidegzuhany: csak módosító javaslatot lehet beadni, vagy procedurálisat, de nem voltam bejelentkezve a vitába, és akik meg igen, nem tették meg ezt a szívességet. A szabály az szabály, most már teljesen biztos, hogy nem szavazom meg a költségvetést.

Persze Andruskó sziporkázik, megint pénzt talál a bevételi oldalon, amit persze szétosztogatna. Hiába, az évek, meg a rutin. Már csak abban tudok bízni, hogy a költségvetés ma nem megy át. Nagyon keserű ízt érzek a számban.

Végül átment. 54 százalékos támogatással, tehát nem csak mi éreztük úgy, hogy lehetett volna jobb is. A Komáromi Függetlenek Csoportja egységesen NEM támogatta a módosítgatott költségvetést. A többiek nevében nem beszélhetek, így csak azt tudom mondani, ami a fejemben van. A Com-media a pénzügyi bizottság javaslata szerint 100 ezret kapott volna a tavalyi 150 helyett, ezt Andruskó visszaemelte 150 ezerre, amit a képviselők elfogadtak. Aztán a belváros szépítő projekt pénze meg lett nyirbálva, pedig a szociális munkások bevonásával működő akció szemmel látható szép eredményeket ért el. Negyven helyett csupán 25 ezer marad erre a célra. A városi rendőrök pénzét is levették, 50 ezerrel. Sorolhatnám még tovább, de már úgyis mindegy. Így megyünk majd neki a 2016-os évnek. A végleges költségvetés (talán) kint lesz a város honlapján, ott majd mindenki megtekintheti.

Végül megint behoztak egy tervezetet az utolsó pillanatban, ami a bringautak folytatásáról szól, de én megfogadtam, hogy ha nem kapok elég időd a megrágására, akkor nem szavazok róla. Hála az égnek, Stubendek is így látja, így most erről nem kell dönteni.

Szép estét!