Home » Blog » Testületi beszámoló
DSC_0482

Testületi beszámoló

Feszty, és Szabó nincs itt, Bastrnák Tibor pedig késni fog. 22-en kezdjük el a dolgot.

Rövid programmódosítás után jövünk a kérdésekkel, és az interpellációkkal.

– Elsőként én kezdtem, a várfelújítással kapcsolatos aggályaimat tolmácsoltam, hiszen kétségeim vannak afelől, hogy időben (október végéig) elkészülnek a munkálatokkal. Ha ez nem történik meg, bukhatjuk az uniós támogatást. Továbbá az út közben felmerülő extra költségekről is beszéltem, mert szerintem azt nem nekünk kellene állni. Bent hagytunk több, mint fél millió eurót (majd 2,5 millióra lehetett pályázni, a győztes cég pedig 1,85-ért vállalta a munkát), most pedig nekünk kell majd fizetni az extra költségeket? Nonszensz. Ki hibázott? Miért később derült ki, hogy többletköltség lesz? Nem lehetett volna jobban felmérni a helyzetet még az árajánlatok előtt? A győztes ajánlatot követő második legolcsóbb ajánlat is majd 200 ezerrel volt több, de voltak akik majd 2,5 milliós ajánlatot adtak. Hogy lehetséges ez? Sok a kérdés.

– Andruskó csatlakozik, és kimondja, hogy a kaszárnya felújításáért csak Stubendek felel. Ezután a hivatalban történő furcsaságokról, kérdéses személycserékről kérdezi Stubendeket. Itt is elmondja, hogy ez is a polgármester hatásköre, nem a képviselőké. Később a speciális iskola elhelyezéséről is beszél. Aztán gazdasági érdekcsoportokat emleget, feltételes módban. Elmondja, hogy ő nem tudja, hogy igaz-e, vagy sem, hogy a polgármestert háttéremberek irányítják, de ha így van, az óriási probléma. Milyen fizetést szed a polgármester? Hiszen erről már tavasszal szavazni kellett volna, és ez nem történt meg.

– Vetter: Végez-e gyakrabban a városi rendőrség ellenőrzéseket a szórakozóhelyeken, és figyeli-e, hogy a kiskorúak fogyasztanak-e alkoholt? Statisztikát szeretne erről.

– Ipóth Szilárd a KFC, és saját kérését tolmácsolta, a műfüves pályával kapcsolatban. Erre a polgármester azt válaszolta, hogy zajlik bizonyos egyeztetés Dél-Komárommal ezügyben.

– Gajdáč képviselő azt kérdezi a hivataltól, hogy valaki kezdeményezte-e már (a megyénél) a kórháznál, ipari sulinál levő kereszteződés körforgalommá alakítását? Hiszen ez nagyon fontos lenne. Később arról beszél, hogy szerinte a KomVak igazgatótanácsának elnökét a testületen kell kinevezni, ennek ellenére ez nem így történt, Balogh Zsoltot már kinevezték erre a posztra. Örülne, ha a jövőben ez máshogy történne.

– Less: Az esketőt szeretné szebbé tenni, szerinte a jelenlegi állapotában nem méltó arra, hogy eskessenek, vagy névadókat tartsanak. “Legalább a pókhálókat el kellene tüntetni”. A Polgár utcáról beszél, ahogy mondja, ezt az utcát sokan büdösutcának nevezik, a kanalizáció miatt. Kérdezi, nem lehet ezzel valamit tenni? Aztán a kukák szörnyű állapotáról beszél. Arra is kíváncsi, miért kell külsőssel szerveztetni a Borkorzót? Szerinte helyiek is képesek lennének ennek az eseménynek a lebonyolítására. Aztán az Ipar utca kátyúiról beszél. Később kérdezősködik Harcsásról, és az ott uralkodo katasztrofális körülményekről.

– Korpás kérdezősködött a jelenlegi építésvezetőről, aki a kaszárnya felújításáért felel. Azt mondja, beszélt több ismerősével, akik az építészetben tevékenykednek, de szinte senki nem ismerte Szalay Károlyt. Továbbá azt mondja, hogy utána nézett, és kiderült, hogy az ő (Szalay) tevékenysége korlátozva van az egyszerű építkezésekre. A várfelújítás pedig nem az. Aztán idéz a szabályokból, és arra jut, hogy az érintett ember szerinte nem végezhetné el azt a feladatot, amivel megbízták. Mindenkire rábízza, mit gondol erről. Aztán elmondja, hogy Szalay Károly Knirs alpolgármester közeli barátja, az Egy Jobb Komáromért PT oszlopos tagja. Aztán más témák jönnek: Az új hivatali struktúrában ki felel az informatikai rendszerért? Hol tart az informatikai rendszer korszerűsítése, amire idén megszavaztunk egy pénzügyi csomagot? Van-e a hivatalnak informatikai, és információs biztonsági védelme? A városháza a lakosok érzékeny információit kezeli, ezeket pedig védeni kell. Biztonságban van-e a lakossági adatbázis? Aztán a rendőrségi pultról kérdezősködik, amire befutnak a riasztások. Legutóbb arról volt szó, hogy az még nincs ott, de kiderült, hogy már ott van. Szeretné, ha a jövőben nagyobb transzparenciával dolgozna a városvezetés.

Megyünk tovább, a polgármester írásban válaszol majd a kérdésekre, mivel sok elhangzott.

Fekete Tamás hivatalvezető számol be a határozatok teljesítéséről.

Ezzel kapcsolatban rengetegen bejelentkeztek.

– Andruskó nem akarja megszűntetni az Intekommal kapcsolatos határozatot, ezért javasolja, hogy ezt vegyük ki a Fekete által prezentált csomagból. Aztán az Intekom jogutódjával, a Comthermmel kapcsolatban megkérdezi, hogy a hivatal tárgyal-e a cég vezetőivel azokról a városi telkekről, melyeket a cég használ?

– Gajdáč csatlakozik Andruskóhoz. Elmondja, bár jogerős bírósági ítélet született, morálisan kérdéseket vet fel az ügy, hiszen anno arról volt szó, hogy a cég (még az Intekom) ötször kétmillió koronával támogatja majd a várost.

– Vetter is egyetért, és kiegészít: Valahogy soha senki semmiért nem felel. Érdekelné, ki készítette elő anno azt a szerződést? Na és mi a cég véleménye erről az egészről? Szerinte erkölcsi kérdés, hogy ha valaki megígéri, hogy ad tízmillió koronát, akkor később ez miért nincs így? Szívesen látná a jogutód cég vezetőjét a testületen, és az álláspontját is meghallgatná az ügyben.

– Glič szeretné, ha a vezetőség leülne az Intekom jogutódjának igazgatójával, tulajdonosával, hogy vegyék át, 2003 óra mennyi pénzt adtak a komáromi sportra?

– Csintalan főellenőr rendetlenségnek tartja, hogy 82 hektár erdőt 5-6 éven keresztül nem tud visszaszerezni a város. Hosszasan beszél, több határozattal kapcsolatban is aggályait fejezte ki. Nem győztem írni, akit érdekel, nézze meg Králik Robi videójában, kb. 1 óra 30 percnél.

Sajnos ismét totális a káosz, sokszor azt sem tudjuk, miről fogunk szavazni. Persze, végül tisztázódik, még szavazás előtt, de ez elképesztő amatőrizmus a hivatal részéről, már megint. Amiről 2 percet kéne beszélni, arról 20 percig beszélünk. Az embernek elég komolyan elmegy a kedve az önkormányzati munkától…..

Szünet

Stubendek tájékoztat minket a hivatal szervezeti felépítésben történt változásokról. Sajnos, papíron ezt nem kaptuk meg, így majd megtekintjük, ha felkerül a netre…. Ezt többen kifogásolták, én is. Nagyon nem tartom helyesnek, ha utólag értesülünk dolgokról, és csak szóban.

Keszegh arról beszél, hogy szeretnék bővíteni azt a programot, melynek keretén belül a város aktivációs szakmunkásokat alkalmaz. Eddig tízen vannak, de októbertől további 10 jöhetne. Szakma alapján válogatott (pl. kőműves, asztalos, festő) csapatról van szó, és a városnak csupán a bérük ötödét kell csöngetni – mondja az alpolgi. Eddig ezek a melósok dolgoztak a játszótereken, buszmegállókon, de a városházát és a megyeházát is rájuk bízták, amit így jóval olcsóbban lehet javítgatni. Erre a célra (újabb 10 ember) 5200 eurót fogadtunk el.

Jelentés a COM-MÉDIA, Kft. és a KOMVaK, Rt. Statutáris képviselőiről – tájékoztató. Ezt prezentálja Stubendek. Elmondja, hogy Balogh Zsolt lett a KomVak igazgatótanács elnöke. Ez már be is lett jegyezve a cégregiszterbe. Itt sem kaptunk anyagot írásban. Érthetetlen. Azt is többen nehezményezték, hogy nem a testület válaszott, legalább formálisan, hanem csak utólag értesülünk a történésről. Amihez a polgármesternek joga van, de, izé…

Balogh Zsolt sajnos nem tudott eljönni, de reményeim szerint a következő ülésen már itt lesz. Ezt szeretné Gajdáč képviselő is. Továbbra is katasztrofális a testületi ülés, totális amatőrizmus. Sajnos.

Pék Zoltán marad a Kommédia igazgatója, a bírósági határozat értelmében.

Már most mindenki arról beszél, hogy ma megint nem fejezzük be. Őszintén, ezt már egy óra elteltével tudtam.

A következőkben Kóňa jön, a “kérvények és javaslatok pénzügyekben” témakörben.

Sajnos tárgyalás közben Kiss Péntek József rosszul lett, a mentők vitték el. Remélem, nincs nagy baj. Kitartás, Jóska bá!

Közben referált az idősek otthona képviselője, aztán Varga Anna a VMK ügyeiben, majd Nagy Tamás, a Comorra Servis igazgatója. Tudomásul vettük, és elfogadtuk ezeket. Nagy Tamástól megtudtuk, hogy nagyon jó szezont zárt a strand, rekord látogatottsággal. Nem szoktam gyakran ilyet csinálni, de megdícsértem, hiszen jó munkát végez. A Panoráma hotel is jobban működik, mint azelőtt, sokan járnak oda ebédelni, hiszen svédasztalos ebédeket kínálnak.

Keszegh is Nagy Tamást dícséri. Kiemeli, hogy a strand és a Panoráma hotel is rekord eredményeket ér el idén, mármint az elmúlt évekhez viszonyítva. A hotel 2015-ben már több, mint 5200 vendégéjszakán van túl, augusztusban 60 százalékos volt a kihasználtság, ami ebben a bizniszben elég jó. A strandon júliusban 20800-an jártak, augusztusban meg közel 17 200-an. Dicséri a konyhát is a Panorámában. Keszegh alpolgi azt is elmondja, hogy közbenjárásával sikerült szerezni egy komáromi vállalkozót, aki bevállalta, hogy az uszoda hátsó oldalát lefesti, és leszigeteli. Ezzel nem csak szebb lesz, de a fűtés is olcsóbb lesz. A vállalkozó a hátsó részen hirdetési felületet kap cserébe, így viszont a városnak nem kerül semmibe egy ilyen hasznos többezres „tatarozás”.

A Calor és a Commédia igazgatója is beszámolt az első félévről. Ezeket is tudomásul vettük. Én egy kicsit kérdezgettem Pék Zoltánt, hogyan lehetne kevesebb pénzből működtetni a komáromi városi médiumot, és mivel járna a költségcsökkentés? Válaszában elmondta, hogy veszélybe kerülne a közszolgáltatás, de nyilván alkalmazkodnának az új helyzethez.

Jönnek a kérvények és javaslatok oktatási, művelődési és ifjúsági ügyekben.

Megszavaztunk a Munka utcai Alapiskolának plusz 8 ezer eurót, hogy rendbe tudjáj rakni a vízcsöveket, amik már nagyon rossz állapotban vannak, és ami miatt nemrég csőtörés is volt. Később rapid szavazás volt, az összes kérvény átment. Adtunk a zenesulinak is plusz 15 ezret, hiszen 8 százalékkal több diákjuk lett, ami örvendetes.

Megszavaztuk az ifjú tehetségek támogatását is. Eszerint Juraj Halabrin, és Misák Bence kapnak 1660 eurót, fejenként.

Még a végére maradt egy szavaznivaló, történetesen a Marianum iskolának (hosszas szópárbajt követően) megszavaztuk, hogy a Szabadidőközpont által jelenleg használt épületet, és az alatta fekvő telket nagyon jó pénzért megvásárolhatják. Hogy mennyiért? 266 ezer euróért. Ami ráadásul 30 napon belül be is érkezik. Ezt az összeget nagy valószínűséggel belepumpáljuk az iskolaügybe, fejlesztésekre. A Szabadidőközpont további két évig még ott maradhat, és csak a saját rezsijét kell majd fizetnie, bérleti díj nem lesz. Ennyi idő alatt remélhetőleg találunk nekik is egy megfelelő helyet. Sőt, még a speciális iskola is használhatja majd az épületet, ami jelenleg nincs jó állapotban, sok pénzt bele kell verni, ezt mind a Marianum állja majd a jövőben. Azt hiszem, ez jó slusszpoén így a végére.

Folytatás jövő héten.