Home » Blog » Testületi beszámoló
DSC_0482

Testületi beszámoló

Kevesen, 16-an szaladunk neki a mai testületi ülésnek, bár többen jelezték későbbi érkezésüket. Az első programpont a kérdések és az interpellációk, ide öten jelentkeztek be. A teljes programot és a kapcsolódó anyagokat ITT lehet megtekinteni.

Ebben a programpontban dióhéjban a Komáromi Napok szujektív oldogatásáról, a mostanában zajló végrehajtói tevékenységről és az ezzel kapcsolatos panaszokról, járdákról, utakról, eső utáni tócsákról, a szelektált hulladék elszállításáról, Vág-hídról, izsai körforgalomról, a lebontott Víz utcai házról, ahol az összeférhetetlen lakosok éltek, a növekvő vízállásról a Dunán,  a felújított utakról volt szó. Vagyis az egyes képviselők ezekkel a témákkal kapcsolatban kérdezték fel a városvezetést.

Ezután az újdonsült hivatalvezetőnk, Kováčová Denisa tartott beszámolót a határozatok teljesítéséről. Majd amikor ezen túljutottunk, új vezetőt választottunk a Városi Művelődési Központ élére, Lakatos Róbert személyében. A meghirdetett pozícióra egyetlen ember jelentkezett, így nem volt sok kérdés. Az új igazgató úrnak jó munkát kívánok.

Ezt követően Csintalan Miklós főellenőr jelentését hallgattuk meg.  Képviselőktől elhangzott, hogy annak ellenére, hogy az előző városvezetés törvényesen járt el, érzéketlen volt, amikor behajtásra adott több ezer 3 és 30 euró közötti lakossági fizetési mulasztást anélkül, hogy bárkit is figyelmeztett volna. Ugyanakkor elhangzott az is, hogy az új városvezetés ennek véget vetett, és már máshogy, emberbarátabb módon oldja ezt a problémát. Természetesen hosszabb vita alakult ki, de úgy érzem, olykor néhányan csak politikai kérdést próbáltak fabrikálni ebből is. Az új polgármester elismerte, hogy ez így nem volt megfelelő, és elmondta, első intézkedései között volt a folyamat megváltoztatása. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a város vezetésének elsősorban a becsületes emberek mellett kell állnia, s mivel korábban nagyon rossz volt a fizetési fegyelem – a város komoly pénzektől esett el – így ebben is rendet kellett tenni.

Később az illetékes osztály vezetője Komárom város 2018-es gazdálkodásának kiértékelését tolmácsolta. Aki szeretné a számokba vetni magát, az a témával kapcsolatban további anyagokat talál ITTITTITTITT, ITTés ITT.

A folytatásban az iskolákról, és az előző évi gazdálkodásukról vitáztunk, majd a városi cégek gazdasági eredményeire is rátértünk. Először a VMK, majd a Calor, a COM-Média, végül pedig a Comorra Servis volt a terítéken. A COM-Médiával kapcsolatban elég furcsa számok kerültek elénk, itt meg is jegyeztem, hogy néhány képviselő szinte minden egyes témával kapcsolatban (is) kérdéseket tesz fel, most azonban csendben maradt. Nem volt kérdés. Illetve Bauer Ildikó kérte a város vezetését, hogy vizsgálja ki az ügyet és mérlegeljen néhány dolgot.

Ezután a nap első izgalmas témájához is elérkeztünk, ami a komáromi parkolási rendet és az azon belüli változásokat érinti. Ez alapján több helyen is 10-20 centtel növekedne az egy órára kiszabott parkolási díj, viszont már délután négy órától ingyenessé válna az egész városban. Markáns változás, hogy a Kossuth téren ismét díjköteles lesz a parkolás, viszont a közelben lakók 10 euró ellenében kiválthatják az egész évben parkolási lehetőséget biztosító kártyát. A város az extra bevételekből további járdákat, parkolókat építene, másrészt pedig kiküszöbölné azt a problémát, hogy sokan  napra blokkolják a parkolóhelyeket. Adtam azonban egy módosító javaslatot, hogy az új szabályba építsük bele, hogy a vásárcsarnok előtt a vásárcsarnok ügyfeleinek legyen egy óra parkolás ingyenes. Végül az anyag így ment át, szóval aki a csarnokba szaladna be, az nem fog fizetni.

Miután ezen a témán túljutottunk, Polgár Hedvig jön a város által működtetett idősek otthonával kapcsolatos témákkal. Az igazgatónő módosítaná a költségvetést, további anyag ITT.

Polgár Hedviget Ľuboš Veľký, a Calor igazgatója követte, aki bejelentette lemondását. Egyelőre nincs, akit kinevezhetnénk a helyére.

Ezután a Pro Castello ügyeit oldottuk. Rossz hír, hogy Gráfel Lajos lemondott az igazgatói posztjáról, amit személy szerint nagyon sajnálok, hiszen Gráfel úrnak a kisujjában vannak az öregvár és az erődrendszer ügyei, távozásával egy remek szakembert veszítünk el. Helyét Andrej Ozimy veszi át, aki eddig is a cégnél dolgozott, és akiben megvan a lehetőség, hogy Gráfel méltó utódja legyen.

Jöhetnek a pénzügyek:

  • Komárom város polgármestere által jóváhagyott költségvetés módosítások a 2019-es évben
  • Jelentés az előző évek tartozásainak behajtásáról 2018.12.31-hez – tájékoztató anyag
  • Javaslat Komárom város 2019-es évi Programozott költségvetésének módosítására – személyi költségek és energia
  • Javaslat Komárom város 2019-es évi Programozott költségvetésének módosítására – projekt dokumentációk
  • A befektetési alapból finanszírozott beruházások
  • Javaslat költségvetés módosítására
  • Javaslat Komárom város 2019-es évi Programozott költségvetésének módosítására -kártérítési kötelezettség
  • A pravoszláv egyház kérelme
  • A Kavai kultúrház teljes felújítása és javítása
  •  Javaslat a Hajós utcai óvoda balesetveszélyes állapotának megszüntetésére

Amikor ezeken a dolgokon túljutottunk, Ondrej Gajdáč alpolgármester úr számolt be a folyamatban levő iskolaétkezde-felújításokról. Mint ahogy az kiderült, a korábban jóváhagyott keretösszeg nem lesz elég, ezért módosítani kell a költségvetést, további 160 ezer eurót az ügy rendelkezésére bocsájtva.

Elérkeztünk a vagyonjogi ügyekhez. Hosszú sztori lesz, összesen 36 pont tartozik ehhez a témakörhöz. Csak az érdekesebbekre, vagy a nagyobb vitát kiváltó pontokra térnék ki, ha nem bánjátok. Eldöntöttük például, hogy sokadszorra is megpróbáljuk kiadni a volt Aranysas helyiségeit, ezúttal évi 20 eurós négyzetméter áron. Reméljük, lesz gazdája, mert évről évre romlik az állaga. Véglegesen eldöntöttök azt is, hogy a Holt-Vágon már talán idén nyártól csónak- és vizibicikli kölcsönzőt létesítünk a lakók és a turisták nagy örömére.

Ami külön bekezdést érdemel, az a Lehár épület. Egy dunaszerdahelyi cég, a DS Property tett ajánlatot érte, ami 5000 euróval több volt, mint a kikiáltási ár. Úgy tudni, a cég Világi Oszkár érdekszférájába tartozik, ami jó hír, hiszen az üzletember általában véghez is viszi azt, amibe belefog. A Lehár epületből szállodát terveznek kialakítani, aminek személy szerint nagyon örülök.

Ezek után döntöttünk arról, milyen ingatlanokat (lakásokat) szeretnénk eladni. Íme a lista.

A szociális- és lakásügyekkel folytattuk, majd pénzügyi támogatás szavaztunk meg azoknak, akik a korábban elfogadott általános érvényű rendeletünk alapján pályáztak:

Amikor ezekkel végeztünk, Szabó Ingrid jött a “Beszámoló a megkezdett és előkészített beruházásokról” programponttal, majd a közbeszerzésekről szóló beszámolót is meghallgattuk.

A városi rendőrség parancsnoka, Tóth Alexander ecsetelte a városi kamerarendszer jelenlegi állapotát, majd a digitalizációs bizottságban hajtottunk végre személycserét.

Utolsó programpontként az “egyéb” következett, majd végeztünk.

Ennyi volt mára. Szép estét! 🙂