Home » Blog » Testületi beszámoló
DSC_0482

Testületi beszámoló

Tombol a nyár, így elég sok hiányzóval (mindössze 17-en) vágunk neki az előzetes program alapján meglehetősen hosszúnak ígérkező testületi ülésnek. Újdonság, hogy Bastrnák Tibor lemondott városi képviselői mandátumáról, helyét Cúth Csaba veszi át, aki Bastrnákhoz hasonlóan a Most-Híd táborát erősíti.

Szokásos módon néhány programmódosítással kezdünk. A kérdéseket és az interpellációkat Istennek és néhány derék kollégámnak hála nem raktuk előre, így kezdődhet az érdemi munka. Pontosabban még előtte Cúth Csaba felesküszik, hogy aztán megkezdhesse szűk fél évig tartó képviselői tevékenységét.

Fekete Tamás elöljáró úr nyitja a programok sorát a határozatok teljesítéséről szóló beszámolójával.

Utána Csintalan Miklós főellenőr úr tárja elénk a 2018-as év második felének ellenőrzési tervétmajd beszámol két elvégzett ellenőrzésről is. Ismét kisebb vita alakult ki az idősek otthonával kapcsolatos ellenőrzés miatt, többen is védelmükbe vették a jelenlegi igazgatónőt, kifogásolva Csintalan Miklós jelentését. Andruskó Imre megismételte, hogy szerinte “boszorkányüldözés” zajlik Polgár Hedviggel szemben, aki egyébként szerinte néhány apróbb hiányosságot leszámítva jól vezeti az intézményt. Andruskó ismét azt javasolta, hogy gondoljuk át például az épület energiaellátását, saját kazánnal való fűtését, külső szigetelését, hiszen hosszú távon azzal lehetne nagyon sok pénzt spórolni. Végül Ipóth Éva, egykori igazgatónő is szót kapott, aki felszólította a képviselőket, hogy több empátiával dolgozzanak együtt, ne háborúzzanak egymással és mindig az idősek otthonában lakók érdekeit tartsák szem előtt. 

Végül Andruskó Imre elérte, hogy az anyagból egyelőre vegyük ki azt a részt, ami az idősek otthonát érinti, hiszen ott jelenleg is zajlik egy ellenőrzés, és csak azután szavazzunk róla, miután az véget ért.

Csintalan Miklós konstatálta, hogy egyetlen állítása sem lett megcáfolva, és továbbra is kitart minden egyes papírra vetett mondata mellett. A testület a jelentés maradék részét elfogadta.

Keszegh Béla és a költségvetés módosítása következik. Ez arról szól, hogy keletkezett a költségvetésben 250 ezer euró, amit tőkejellegű kiadásokra fordíthatunk. A képviselők az előzetes egyezségek alapján a következő beruházásokról döntöttek:

Tabuľka č. 1

  Program Položka Návrh v eurách
1. 8.3. Vybudovanie fit parku pri termálnom kúpalisku 30 000
2. 8.3. Vybudovanie parkovísk pri ZŠ Komenského 13 000
3. 8.3. Vybudovanie detského ihriska na Leteckom poli – Selyeho ul. 20 000
4. 8.3. Vybudovanie parkovísk na Klinčekovej ul. 30 000
5. 8.3. PD na prepojenie MK Elektrárenská – Hlboká 10 000
6. 8.3. Rekonštrukcia a zastrešenie kontajner. stanovišťa na Špitálskej ul. 10 000
7. 8.3. Rekonštrukcia a dobudovanie chodníka v úseku na pravej strane v smere od križovatky E.B. Lukáča – Budovateľská, po križovatku Budovateľská – ul. Slobody 20 000
8. 8.3. Vybudovanie detského ihriska medziblokový priestor Dvorská ul. 10 000
9. 8.3. Vybudovanie detského ihriska Ul. E.B. Lukáča 10 000
10. 8.3. Vybudovanie odvodnenia dažďovej vody na ul. Lesná 12 000
11. 8.3. KOMÁNO – Nová Stráž, cesta I/63 km 91,313-91,374 chodník pre chodcov 10 000
12. 8.3. MŠ Nová Stráž – zateplenie budovy a rekonštrukcia fasády 7 000
  Spolu 182 000

Tabuľka č. 2

  Program Položka Návrh v eurách
1. 8.1. Oprava detských ihrísk 20 000
2. 8.1. Oprava fontány na Nám. Kossútha 8 000
3. 4.2. Oprava chodníka Petőfiho ul. 10 000
4. 4.2. Vysadenie stromov 7 000
5. 8.1. Obnova asfaltovej plochy vedľa detského ihriska žihadielko 12 000
6. 8.1. Vyznačenie parkoviska na ul. R. Seressa pred vchodom 2-4 2 000
Spolu 59 000

Minden képviselő 10 ezer euró fölött rendelkezhetett, többen viszont összefogtak, hogy nagyobb beruházásokat hajthassanak végre. Jómagam a Kossuth téren található nem működő szökőkútra adtam nyolcezer eurót, a maradék kétezret pedig a csoportom közös ügyeihez dobtam hozzá. Többek között egy Fit Park létrehozását javasoltuk, ami inkább a nyugdíjas lakosok számára épül majd meg, de magában foglalja a strand előtti placc rendbetételét is – mivel a fit park is ott lesz. Ezen kívül 20 ezer eurót javasoltunk a városi játszóterek rendbetételére, 7 ezer eurót pedig fák ültetésére. Azt gondolom, a többi képviselőtársam is többségében jó dolgokra költött, így néhány régóta várt fejlesztés is megvalósul.

Ezután Polgár Hedvig igazgatónő számol be az idősek otthonának 2017-es gazdálkodásáról.

Később Batta György számolt be a COM-MEDIA 2017-es gazdálkodásáról.

Utánuk Ruman Patrik következett, aki a KOMVak 2017-es gazdálkodásáról számol be, majd bemutatja a beruházási tervet is.

Végre egy izgalmas téma – a Lehár épület jövője. Az előzőkben jóváhagyott versenytárgyalásra (és a 600 ezres kikiáltási árra) egyetlen érdeklődő sem jelentkezett, ezért foglalkoznunk kell azzal, mit lépünk. A város már jött is egy javaslattal, mely szerint a hivatalos becsűs által felértékelt áron, 559 ezer euróért kell kikiáltani az épületet.

Andruskó Imre elmondja, hogy a képviselők (néhány véleménnyel ellentétben) nem akarják elkótyavetyélni a városi vagyont, de be kell látnunk, hogy nincs pénzünk az épület fenntartására. Az is látható, hogy 600 ezer euróért senkinek sem kell az épület, ezért támogatja, hogy a becsült áron legyen meghirdetve újra.

Gondolkodtam, hogy felszólalok én is, de már megtanultam, hogy itt nagyjából mindenkinek kialakult véleménye van. Az enyém pedig az, hogy egy családi ház Komáromban 100-150 ezer euróba kerül, így evidens, hogy ezt az épületet 560-ért, de még 600-ért sem szabad eladni. Inkább költsünk rá, tartsuk fenn az állagát, gondolkodjunk el, mire tudnánk felhasználni, vagy szakítsunk időt és energiát arra, hogy megfelelő befektetőt találjunk, aki megfizeti az árát. Egyszerűen émelyegni kezdek attól a gondolattól, hogy azt a gyönyörű épületet eladjuk 4 családi ház áráért.

Andruskó Imre nem szeretné, ha a Lehár épület a poliklinika sorsára jutna. Elmondja, hogy jövőre a béremelések és a KFC stadionja miatt nagyjából 900 ezer euró plusszköltség terheli majd a város kasszáját. “Beszélhetünk arról, hogy fenntartsuk még egy épület állagát, csak akkor mondjuk is el, hogy miből?”

Végül 66,6 (micsoda ördögi szám) százalékos többséggel ment át, hogy 560 ezerért legyen kikiáltva. Én nem támogattam.

Szünetet tartottunk, majd folytattuk volna a lakossági észrevételekkel, de egy polgár sem jött be, így a program szerint megyünk tovább. Jönnek a kérvények és javaslatok vagyonjogi ügyekben, de csak azok, melyekhez háromötödös többség kell.

Ezután a pénzügyi kérvények és javaslatok jönnek, majd a lakásügyek.

Ismét egy érdekesebb programponthoz érkeztünk. Arról fogunk dönteni, hogy a következő helyhatósági választások után hány képviselője lesz Komáromnak, és hány választókerületben lehet majd szavazni? A hivatal több verziót is felvázolt.

Először Andruskó Imre jött elő a farbával, ő azt szeretné, ha maradna a maximális létszám, azaz 25 képviselő. Benyó Zoltán rögtön utána a 17 fős testületet javasolja, Rajkó Ferenc is csatlakozik hozzá, de ahogy elnézem a felszólalókat, a többség maradna a jelenlegi helyzetnél. Glič képviselő a ciklus során először magyarul szólalt fel, és elmondta, hogy ha kevesebb képviselő lesz, akkor kevesebb szlovák képviselő juthat be, az pedig nem lenne túl jó dolog. Szimpatikus nyilatkozat volt, és valljuk be, van is benne valami.

Feszty Zsolt is felszólal, ő a csökkentés mellett érvel, majd benyújt egy javaslatot – 15 képviselőről.

Én nem szólaltam fel, figyeltem a kollégák reakcióit. Őszintén megmondva, nekem teljesen mindegy, hány képviselője lesz Komáromnak. Nem a mennyiség, hanem a minőség az, ami számítani fog. Ugyanakkor tudom támogatni Benyó ötletét is, de akkor sem történik semmi, ha 25-en maradunk.  Elfogadom, bármi is lesz a végeredmény.

Végül nem lett meglepetés. Először Andruskó Imre javaslatáról döntöttek a kollégák, az pedig egyből át is ment, így Komáromnak a következő ciklusban is 25 képviselője lesz. Én nem szavaztam.

Ezután a választókörzetekről kezdődött diskurzus. Néhányan a mostani (2+1), néhányan a régebben működő (4+1) mellett érveltek. Nekem ez is teljesen mindegy,  mivel azt gondolom, és már sokszor el is mondtam, hogy a képviselőnek Komárom minden egyes lakosát képviselnie kell, függetlenül attól, hogy hol lakik. Talán Feszty Zsolt győzött meg arról, hogy a nagyobb merítés miatt jobb lehet a 2+1, hiszen a tisztelt választó több ember közül választhat, ezért itt ezt a verziót megszavaztam, ahogy a testület többsége is. Tehát ugyanúgy futunk neki az idei választásoknak, mint négy éve.

A folytatásban Bajkai János osztályvezető úr tálalja a “Kérvények és javaslatok oktatási, kulturális és ifjúsági ügyekben” elnevezésű programpontot.

Ezután anyagi támogatást szavaztunk meg többek között az Erzsébet Fesztiválra, A Komáromi Nyárra, a Lehár Gasztro-Sör és Zenefesztivál, valamint a Duna átúszásra.

Elfogadtunk még nagy nehezen egy koncepciót a városi tömegközlekedésre is, ezzel pedig vége lett a mai napnak. Folytatjuk jövő héten.