Home » Blog » Testületi beszámoló
DSC_0482

Testületi beszámoló

A mai napon a testület nem szavazta meg Andruskó Imre programmódosítási szándékát, mely alapján a kérdések és az interpellációk előre kerültek volna, így megyünk az előre tervezett forgatókönyv szerint.

Először tehát Fekete Tamás hivatalvezető beszámolója jön, mégpedig a határozati javaslatok teljesítéséről, utána pedig Csintalan Miklós főellenőr tartott beszámolót az elvégzett ellenőrzésekről. Itt volt egy kis érdekesség is, hiszen a szlovák gimi előtt elhíresült “gyémántjárda” ügyében szaglászott a főellenőr, viszont annak ellenére, hogy minden közbeszerzés hivatalos dokumentumát 5 évig meg kell őrizni, ebben az esetben néhány egészen egyszerűen eltűnt. Így nem lehetett teljes egészében feltárni az igazságot. Érdemes bővebben átolvasni az anyagot.

Elérkeztünk a KOMVakhoz. Érdekes téma ismét, hiszen befejeződött a cég komplett átvilágítása. Többek között erről is fogunk tárgyalni, később a hitel és a cég által javasolt új működési szerződés is terítékre kerül.

Elsőként a cég igazgatója, Ruman Patrik kér szólt. Rögtön közli, hogy módosítaná a határozati javaslatot azzal, hogy a város nézesse át jogászokkal az átvilágítás eredményét, és amennyiben bármilyen törvénysértés megalapozott gyanúja áll fenn, megteszi a szükséges (büntetőfeljelentés) lépéseket. Ezután a vizsgálatot végző cég illetékeseit hallgattuk meg. Többek között az hangzott el, hogy a csallóközaranyosi fejlesztés kapcsán komoly túlárazás gyanúja áll fenn, s ha ez bebizonyosodik, akkor a cégnek 1 millió körüli összeget vissza kell térítenie a minisztérium felé. Ugye, mondanom sem kell, hogy ez mit eredményezhet?

Képviselők részéről elhangzott, hogy kicsit későn fogadtuk el a teljes átvilágítást, de én azért örülök, hogy a javaslatomat akkoriban megtámogatták a társaim, hiszen jobb később, mint soha. Ez is sokat segít majd a tisztánlátásban. Rövid vita alakult ki akörül, hogy ki fizesse a KOMVak teljes átvilágátást? A cég? Vagy a város? Végül abban egyeztünk meg, hogy fele-fele arányban osztozunk a költségeken. Itt volt egy rövid felszólalásom is, melyben elmondtam, nem tartom jónak, hogy a város és a cég állja az átvilágítás költségeit, hiszen azt pont azoknak kellene, akik a kialakult helyzetet okozták. Őszintén remélem, hogy meglesznek a felelősök, és be lesz rajtuk vasalva a számla.

Ezután másodszor is jóváhagytunk egy előnyös bankhitelt, mellyel kiváltjuk a jelenlegi előnytelen tartozást a Hass cég felé. A spórolás 30 ezer euró körül lesz, havonta.

Végül Ruman Patrik terjeszti javaslatát, mely egy új üzemeltetési szerződést takar. Skizofrén helyzet állt fenn, hiszen a javaslatba bekerült a “hivatal” véleménye, mely nem támogatta a KOMVak javaslatát, a polgármester viszont támogatta. Többen is megkérdezték, hogyan és ki által került be ez a “vélemény” az anyagba, de választ nem kaptunk, szerzője ismeretlen maradt. Végül egyetlen egy ellenszavazattal átment a KOMVak javaslata.

16:00-kor jöttek a lakosok.

Először a harcsási kerttulajdonosok (50 fő) nevében szólaltak fel, a probléma oka a városi szeméttelep miatti talajvíz szennyezés. Mihamarabbi megoldást szeretnének, továbba azt, hogy lehetőségük legyen a a városi ivóvíz szolgáltatásra való csatlakozásra.

Érdekes programmal folytatjuk – Javaslat a CALOR, k.f.t. krízishelyzetének megoldására Komárom Város költégvetésének módósításával. Arról van szó, hogy a cégnek majd 20 ezer eurós tartozása van a szociális és az egészségügyi biztosító felé, egy alkalmazott után a múltban egyszerűen nem vezették el a járulékokat… Hogy a fenébe lehet az, hogy szinte mindegyik városi cégben problémák adódnak? Nincs olyan testületi ülés, hogy ne oldanánk valamit. Elképesztő. Végül persze kirántottuk a trutyiból, mert ha nem tettük volna meg, akkor végrehajtás alá került volna.

Aztán Patus mérnök úr terjeszt egy másik érdekes sztorit, melyben (és itt most hangsúlyozom, azt írom le, ami nekem lejött) nagyon úgy tűnik, két városi cég háborújának a levét a komáromi lakosok ihatják meg. A kisebb útjavításokról (pl. kátyúzásról) van szó, illetve, hogy azokat mely cég végezze? Jelenleg a Pragokom csinálja, de a Korekt is beszállt az aukcióba. Ebben az anyagban meg lehet nézni, hogy az első (borítékos kiinduló) ajánlatuk milyen volt, és az is kiderül, hogy az elektronikus aukcióban már elég viccesre sikeredett a verseny, ugyanis 3-4-szeres csökkenés lett a vége, ez pedig nem kelt senkiben jó érzést. Egyrészt ennyiért valószínűtlen, hogy minőségi munkát tudnának végezni, másrészt pedig a törvény sem enged ekkora csökkenést a kiinduló összeghez képest. Az aukciót tehát megszűntették, Patus osztálya pedig azt szerette volna, ha jóváhagynánk, ne elektronikus aukcióval dőljön el a dolog. A testület nagy többsége (köztük én is) viszont úgy érezte, komáromi cégek ne packázzanak a városvezetéssel. Legyen tisztességes a verseny! Az anyag végül csupán 27 százalékos támogatást kapott, tehát nem ment át.

Személyes elégedetlenségemet is kifejeztem azügyben, hogy komáromi cégek ilyen furcsa műveleteket hajtanak végre akkor, amikor a közjóról van szó. A jó állapotú utak ugyanis mindenkinek az érdeke kell legyen, ilyen “harc” nem fér bele. Nem bánnám, ha más piaci résztvevő is megjelenne, és egy kicsit felkavarná az állóvizet. Egy focicsapaton belül is jót tesz a konkurencia, hát még a város körül évtizedek óta tevékenykedő cégek közt? Még egyszer hangsúlyozom – magánvélemény.

A szociális ügyekkel, majd a lakás-, később a pénzügyi kérvényekkel folytattuk.

Elfogadtunk egy határozatot, melynek köszönhetően átlagosan 25 euróval fog növekedni a városunk iskolai konyháiban dolgozó alkalmazottak havi bére. Tisztában voltunk azzal, hogy ezek az alkalmazottak rettenetesen alulfizetettek, a helyzet tarthatatlan, ezen pedig valahogy változtatni kell. Természetesen nem óriási emelésről van szó, de a semminél több, és jelenleg ennyit tudtunk kihozni a dologból.

Döntés született arról is, hogy idén id. Bende István, valamint a GIMISZ színpad kapja a PRO URBE díjat.

A vagyonjogi ügyekkel folytattuk. Többek közöttt Bérbe adtuk az öregvár (régi kaszárnya) egy részét, mely cserébe felújításra kerül és turistaszálló fog benne működni.

Aztán egy újabb forró téma: a COM-Therm (központi fűtést kezelő cég) rendezett volna néhány (elég nagy) területet, de a felszólaló képviselők többsége keveselte az árat, amit megállapítottak értük. A területek közt ráadásul olyanok is akadnak, melyeket a cég már egyébként is hosszú évek óta használ, például a nagykémény környékén, ez pedig visszatérő, izgalmas témáknak szolgáltat táptalajt. Glič képviselő szájából például el is hangzott, hogy a cégnek néhány szóban forgó területre nincs is használati joga. Ezért is örültem, hogy ezeket végre rendeznék. Feszty Zsolt elmondta, addig nem támogat semmilyen eladást a cég számára, amíg nincs tisztázva, rendezve a múlt. Végül az anyagot levontuk, jobb feltételekben bízva.

Mára ennyi fért bele. Nyugodalmas jó éjszakát!