Home » Blog » Testületi beszámoló
DSC_0482

Testületi beszámoló

Elég sok képviselő nincs jelen, 17-en kezdjük el a testületi ülést. Jegyzőkönyv hitelesítőnek Varga Tamást és jómagamat választottuk. Nincs testületi ülés programmódosítás nélkül, ezen a hagyományon ma sem változtattunk. Miután ez is lement, kezdődött az érdemi munka.

Fekete Tamás kezd a beszámolójával, mely a múltban elfogadott határozatok teljesítéséről szól.

A folytatásban érdekesebb téma jön, mégpedig a “Javaslat az  Új-várban lévő kaszárnya-épület tetőfelújítása – pályázat társfinanszírozásáról”, szintén Fekete tálalásában. Ennek lényege, hogy 570 ezer euróra pályáznánk, amit az erődünk további javítására (tetőcsere) fordítanánk. Sikeresség esetén az önrész 30 ezer euró lenne, a többi pedig állami támogatás.

Hortai Évának tetszik az ötlet, de természetesen azért talált néhány formai hibát a javaslatban. Andruskó Imre is felszólal, kérdezi, van-e valaki, aki figyeli a közbeszerzéseket, hiszen erről már akár februárban-márciusban is szavazhattunk volna, mégis az utolsó pillanatban került elénk.

Összességében az “észrevételekre” elment vagy fél óra, majd természetesen mindenki megszavazta, csont nélkül.

A tőke jellegű kiadásokkal folytatjuk, Szabó Ingrid tálalásában. Itt azt beszéljük meg, idén milyen fejlesztésekre fogunk költeni? Vitáztunk erről is elég sokat, majd végül Gajdáč képviselő javaslatára az anyagot levonták, hiszen többen is kifogásolták, hogy a javaslatot a bizottságok és a tanácsülések után megváltoztatták, ráadásul sokan így már nem is igazodnak ki rajta. Éppen ezért, gondolom, majd a következő ülésre jön vissza.

Fekete Tamás hivatalvezető folytatja az I. és a II. lakótelepen elvégzett intézkedésekkel. Igen, ez még mindig az összeférhetetlen lakosokról szól. Fekete újra elmondja, hogy az egyik tömb már kiürült, az épület zárolva van.

Szünet után a lakosoké a szó, örökös vendégünk, Bósza János kezdi. Először is tiltakozik az ellen, hogy az előző ülésen 5 perc után elvették tőle a szót, majd a rendőrök kivezették. Ahogy mondja “Andruskó úr vezényelt, a rendőrök meg kikísértek”. Később a KOMVakkal folytatja, majd kérdi, hogy miért a képviselők szavaztak az ominózus szerződésről, mikor abban a polgármester egyedül is eljárhatott volna? Ahogy Bósza mondja, ennek semmi értelme nem volt, és nem is igazán érti. Aztán azt is kifogásolja, hogy miért nem beszélünk a hetes lakótelepet a pozsonyi úti felüljáróval összekötő útszakaszról? Szerinte előbb azt kell megépíteni, és csak utána rendberakni az Eötvös utcát. Aztán a poliklinikáról beszél, hogy legalább az állagát őrizzük meg, ha már nem javítjuk.

Majd azt mondja, hagy beszéljen még pár percet, merthogy más úgysem akar felszólalni, miközben hárman is arra várnak, hogy szót kapjanak. Majd Stubendek polgi szól neki, hogy van még egy perce, erre Bósza azt mondja neki, hogy ne szórakozzon. Érdekes fejlemény. Végül a határon elhelyezett “Slota kőről” beszél, és kérdezi: mit csináljunk vele? Menjek oda, és én verjem szét? Mikor tűnik el onnan?

Bósza után Bugár úr szólal fel a nyugdíjasok nevében. Szemétdíj árának a felezése, étkezés dotáció 10 euró értékben. Ezeket hiányolja, hiszen régebben ezt megkapták, most meg nem. Miért nem? “Önök is lesznek nyugdíjasok” – ahogy mondja.

Ezután Borbély Kami haverom szólal fel, aki az új híddal (ami nemsokára megépül) kapcsolatos problémákra, és az elkerülőút fontosságára hívja fel a figyelmet. Nagyon sok mindennel egyet tudok érteni abból, amit elmondott.

Slunce n.o.- A szervezet igazgatónője amiatt fejezte ki panaszát, hogy többször is megpróbálták bérbe venni a Zichy palota egyik helyiségét, mégsem kaptak semmilyen visszajelzést. Állításuk szerint 2014 óta próbálkoznak, ennek ellenére a testület elé, legalábbis amióta én itt vagyok, nem került. Legalábbis nem emlékszem rá. Az igazgatónő azt állítja, hogy többször is előfordult, hogy valamit az iktatóban leadott, mégsem jutott el a testület elé. Szeretné tudni az okát.

Valóban. Miért nem láttuk a kérvényét? Ez számomra is érdekes.

Andruskó Imre programpontjával folytatjuk, aki azt szeretné, hogy a hivatal méresse fel a város (és a város által fenntartott intézmények) gáz- és hőfogyasztását, és gondolkodjunk el azon, hogyan lehetne még jobban spórolni? Akár úgy is, hogy több intézmény saját fűtéssel rendelkezzen, és ne a központi fűtést vegye igénybe.

Következő programpont: Javaslat a CALOR kft.Komárom szervei javadalmazásának módosítására.  Az a helyzet, hogy a cégnek néhány ellenőrzést követően vagy 40 ezer eurót kell befizetnie többek között a szociális biztosítóba, ezért olyan javaslat érkezett, mely csökkenti a vezető és a felügyelőbizottság tagjainak a fizetését. Meg is szavaztuk.

Bajkai János jön a “Kérvények és javaslatok oktátási, művelődési és ifjúsági ügyekben” programponttal.

Itt többek között a polgármesteri és a PRO URBE díjakról, és a város új díszpolgáráról döntöttünk.

Idén Vlček Erik (kajakozó, olimpikon) és Fazekas László református püspök úr kap PRO URBE díjat.

A Komáromi Függetlenek Csoportja a következő embereket javasolja polgármesteri díjra: Borbély Alexandra színésznő, Daniela Kapitáňová írónő, Ryšavý Boldizsár vállalkozó (a Tatra mozi működtetője)
A város díszpolgára címet idén Nemes Andrásnét, a Kecskés László Társaság Alapítvány kuratóriumi elnöke kapja meg.
Ezután a Komáromi Nyár elnevezésű programsorozatot támogattuk meg 2000 euróval. Idén nyáron (júliusban és augusztusban) is minden hétvégén lesz miért kimozdulni.
Miután ez lement, Szabó Ingrid jött néhány szervezet pénzügyi kérelmével:
– Komáromi Zsidó Hitközség részére
– Szlovákiai Református Keresztyén Egyház – Komáromi Egyházközség részére
– Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége – Jókai Mór Alapiskola Komárom részére
Szünet után a poliklinikáról volt szó, hiszen a helyzet egyre rosszabb, potyog a vakolat, és most már életveszélyes kezd lenni a járókelők számára is. Éppen ezért le kell hálózni, körbe kell keríteni, ami pénzbe kerül. 10 ezer eurót hagytunk jóvá erre.
Jönnek a vagyonjogi ügyek. Itt megint volt néhány téma, mely körül többen is lelkesen pörögtek, persze végül meg egyhangú döntés született. Javasoltam is, hogy talán a szavazással kellene kezdenünk, és utána még ha valaki akar valamit mondani, elmondhatja. Szerintem lecsökkenne a tárgyalási idő legalább a felére. Nagyon dühítő ez, mert az én időmet is rabolják. Tudom, néhányan imádnak dumálni, ugyanazt körbe-körbe elmondani százszor, meg a demokrácia, meg a szólásszabadság, meg a képviselő elmondhatja a vélaményét, meg blablabla, de teljesen feleslegesnek tartom, mert mindenki kialakult elképzeléssel érkezik az ülésre, és a duma 99.99 százalékban senkit sem hat meg. Mindenki pontosan tudja, hogyan fog szavazni. Nagyon ritka, hogy valaki megváltoztatja a véleményét.
Ezért is fölös a duma körülötte. Ezért is utálom. Ha diktátor lennék, minden egyes megismételt szóért, mondatért 100 euró büntetést szabnék ki 🙂 🙂
Nagyjából ennyi volt mára, nyolc óra. Irány haza!