Home » Blog » Testületi beszámoló
DSC_0482

Testületi beszámoló

Az év utolsó testületi ülésének fő témapontja a 2017-es költségvetés tervezete. 21 képviselővel kezdünk, de a hiányzók jelezték, hogy később érkeznek. Jönnek a programmódósítási javaslatok, aztán a tárgyalás maga.

Fél kettő és még mindig a programmódosításokon rágódunk. A kérdések és interpellációk előre kerültek, úgyhogy kezdődhet a “móka.” Néhány klasszikus, visszatérő probléma hangzik el, majd a képviselők egy része lakossági kéréseket tolmácsol.

Less Karcsi viszont előjött egy remek ötlettel: szerinte a hivatal, a képviselők stb. közti súrlódások levezetésére rendszeresen összejöhetnénk egy focimeccs erejéig. Én benne vagyok.

Fél három van, mire elkezdtük az alap program tárgyalását. Mindenki elmondta, ami a szívét nyomta. Talán.

A pénzügyekkel indítunk, majd Fekete Tamás hivatalvezető jön a határozatok teljesítésével.

15:40-kor nagyjából 50 ember jelent meg a tárgyalóteremben, főleg a hivatal alkalmazottai… Később még jönnek, rengetegen vagyunk. A hivatal alkalmazottai fizetésemelés miatt jöttek. A szakszervezet elnöke vázolta a szituációt, melynek lényege: 20 százalékkal több pénzt szeretnének keresni. A beszéd után a polgármester ragadta meg a szót, aki elmondta, júliustól 16 százalékos emelést lát reálisnak. Később a hivatalvezető pontosít, ő szeptemberre mondja a 16 százalékot.

IMG_20161208_160105_resized_20161208_101052010

Utánuk az I. és II. lakótelep képviselői tettek fel négy kérdést, amire a hivatal igyekezett válaszolni. Dióhéjban: büntetést róttak ki az egyik épület tulajdonosa számára, ami “már úton van az érintett felé” , továbbá zajlik a roma polgárőrség szervezése, és bár igaz, hogy két épületnél tulajdonosváltás veszélye áll fenn, de a város részéről jelzálog van rajtuk, így a tranzakció egyelőre nem valósulhat meg.

Aztán Bósza János felkérdezett majdnem mindenkit, egyenként, a képviselők pedig igyekeztek válaszolni. Engem is megkérdezett, de pont azt tette, amit ő sem szeret: belém folytotta a szót. Pedig először egy szóban válaszoltam, ahogy kérte, majd amikor szerette volna, hogy indokoljam meg, megszakított. Hááááát így elég nehéz beszélgetni. 🙂 Megjegyzem, jó kis piaci hangulat alakult ki.

Folytattuk az ülést, mégpedig Bíró Adriannával és a szociális ügyekkel. Az egyik pontnál megtudtuk, hogy nagyjából 50 hajléktalan van Komáromban. Legalábbis a város ennyiről tud.

Szünet után jött Komárom város közösségi tervének javaslata 2016 -2018 évre.

Ezután Szabó Ingrid jön a “Beszámoló a megkezdett és előkészített beruházásokról” programponttal.

Elérkeztünk a vagyonjogi ügyekhez. Van belőlük bőven.  Más már nagyon nem is fért bele, így majd jövő héten folytatjuk.

….gondoltam én, de fontos KOMVakos ügyek vannak, melyeket még ma meg akarunk tárgyalni.

Először is elfogadtunk egy javaslatot, ami felkéri a főellenőrt, hogy 2009-ig visszamenőleg vizsgálja ki a vizes cég ügyes-bajos dolgait.

Aztán a hivatal is beterjeszt egy javaslatot, mely szintén komplett átvilágítást kér a KOMVaktól. Elhangzott, hogy kb. 30 ezer euróba kerülne mindez. Hortai Éva szerint a beterjesztett anyag teljesen törvénytelenül van megfogalmazva. Ahogy fogalmaz, nincs az ügy ellen, de az történjen törvényes módon.

Amit már napok óta tudunk, azt ma megerősítették: Balogh Zsolt lemondott a KOMVak igazgatótanácsának elnöki posztjáról. Egyes hírek szerint Domonkos Ladislav is bejelenti lemondását, így már csak Olláry Viktor marad az elnökségben.

Korpás Péter kimondatta Stubendek Lászlóval, hogy mindent megtesz azért, hogy a KOMVak ne kerüljön magánkézbe, és semmilyen módon nem vesz részt olyan törekvésekben, melyek ezt eredményeznék.

Érdekes fejlemény: Gajdáč képviselő azt állította, hogy a városvezetés már egy hónapja tud arról, hogy Balogh Zsolt lemond, erről pedig a testületet nem tájékoztatta. Még most sem hangzott el hivatalosan. Stubendek visszavágott, hogy Gajdáč ne állítson olyat, ami nem igaz, erre Domonkos is megszólalt, aki érintettként alátámasztotta Gajdáč szavait. Tehát Domonkos szerint a város már egy hónapja tud erről.

Stubendek később homályosan arról beszél, hogy mégiscsak említette Balogh Zsolt, hogy mire készül, de hivatalosan csak december 5-én nyújtotta be lemondását.

Később Andruskó és Bende is arról beszél, hogy a vizsgálat akár 100 ezer euróba kerülhet. Bende az interneten ki is keresett egy hasonló megrendelést egy 8 hetes átvilágításról, ami 94 ezer plusz ÁFA-ról szól.

Végül az anyag nem ment át, csupán öten támogatták. A testület nagy része tartózkodott, néhányan ellene szavaztak. Mindenkinek a véleményét meghallgattam, rengetegen felszólaltak, de sajnos nem tudtam egyértelmű döntést hozni, így én is a tartózkodók táborát erősítettem. Igazából legszívesebben nem is szavaztam volna.

A továbbiakban is KOMVak: javaslat a tartozások csökkentésére.

Ipóth Szilárd megkérdezte Domonkost, hogy a KOMVakban még mi jöhet elő a jövőben? Domonkos őszintén válaszolt: nem tudja.

Ezek után cégalapításról szavazunk, mely a vizes vagyonunkat kezelné. Bővebb információért kattintsatok a hivatkozásra.

Domonkos képviselői kérdésre hivatalosan is bejelentette, hogy holnap, azaz pénteken ő is lemond az igazgató tanácsban betöltött pozíciójáról.

S ha már tudjuk, hogy a három tanácstagból ketten lemondtak, beszélgetünk egy kicsit a KOMVak személyi kérdéseiről is. Mivel Domonkos hivatalosan csak holnap mond le, csak Balogh Zsolt megüresedett pozíciójáról tárgyalunk.

Horváth Attila rögtön ajánl is valakit az igazgatótanács elnöki posztjára, aki nem más, mint Mgr. Patrik Ruman. Életrajzát lásd alább.

IMG_20161208_220955_resized_20161208_101052644

Benyó Zoltán hiányolja, hogy a harmadik elnökségi tag, Olláry Viktor, nem mérlegelte a lemondást. Ahogy Benyó mondja, szerinte ő is felelős azért, amiért a cég ilyen helyzetbe került, hiszen évekig ő volt az igazgató tanács elnöke. A másik felelős a testület, amely évek óta láthatta, mi zajlik, ennek ellenére csak tavaly sikerült módosítani az alapszabályzatot. Szerinte fontos lenne, ha a képviselők közül mindenki nyilatkozatot tenne, hogy semmi olyan kapcsolatban nem állnak a KOMVakkal, mely befolyásolja őket a céggel kapcsolatos döntésekben.

Fél tizenegy van már, amikor néhányan személyeskedni próbálnak, mások meg összeesküvés-elméleteket gyártanak. Fáradt mindenki, szerintem nem ilyenkor és nem így kellene az ilyen fajsúlyos dolgokról tárgyalni. Végül Ruman is szót kap, nagyon röviden bemutatkozott. Kap néhány kérdést is, melyekre válaszolt.

Nem ismerem Rumant, csak annyit tudok róla, amit Horváth Attila elmondott. Bízom Horváth Attilában, ezért a jelöltjében is. Úgy tűnik, a testület is bízik Rumanban, mert 17 szavazattal ő lesz a KOMVak igazgató tanácsának elnöke. Jó munkát kívánok.

Mára ennyi volt. Jövő hétfőn folytatjuk. Remélem akkor már nem 11-ig leszünk.