Home » Blog » Testületi beszámoló
DSC_0482

Testületi beszámoló

Stubendek László, Knirs Imre és Fekete Tamás hivatalvezető sincs egyelőre jelen, így Keszegh Béla vezényli az ülést. Rövid programmódosítást követően 19 képviselővel kezdjük el.

A kettes és az egyes lakótelepi problémával kezdünk, ugyanis több lakos is a teremben ül, ők pedig el szeretnék mondani a gondjaikat. Az áprilisi petícójukra nem kaptak választ, ezért vannak itt.

lakosok

Két lakos is felszólalt, elég csalódott és feszült hangnemben, de ez érthető. Ezután a vitába 5 képviselő jelentkezett be. Több felvetés is érkezett, de összességében a hivataltól nagyobb erőfeszítéseket várnak el, és minden létező állami ellenörző szerv munkáját is sürgették. Két konkrét ötlet hangzott el: állandó, 24 órás járőrszolgálat, vagy pedig a kérdéses ingatlanok felvásárlása. Ugyanakkor a rendőrparancsnok-helyettes és a lakosok sem gondolják, hogy az állandó rendőri jelenlét segítene a dolgon.

A következő programpont a “kérdések és interpellációk” volt. Én kezdtem egy elég vaskos listával, amit alább olvashattok:

Tisztelt Városvezetés!

A választások előtt ugyan nem ígérgettem felelőtlenül, de szavamat adtam, hogy a lakosok problémáit tolmácsolni fogom. Elég sok mindennel vagyok adós, szóval nem is szaporítanám a szót, vágjunk bele!

– A kettes és az egyes lakótelep problémája nem ma jelentkezett, már beiktatásunkkor is bőven aktuális volt. Azóta eltelt másfél év, és a helyzet nemhogy javult, de szerintem még romlott is. Másfél év. Ennyi idő ment el tétlenül. Illetve, létrehoztunk egy kirendelt rendőrörsöt, de eddig nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeinket. Mi tehát a terv? Ha pedig nincs terv, miért hitegetik egyesek a lakosokat? Miért ígérgetnek? A polgárok válaszokat várnak, ideje lenne hát lépni, vagy beismerni a tehetetlenséget. Addig, amíg valakinek a testi épsége nem sínyli meg. Azt is el tudom képzelni, hogy sokan jóindulatból tartják a lelket az ott lakókban, de szinte biztos, hogy az érintettek nem lesznek türelemmel örökké. Lépni kell! Most!  – Itt elhangzott, hogy egy hónap múlva a következő ülésre a hivatal több verzióval is előáll.

– Be kell látnunk, hogy gond van a fűnyírással. Minden tiszteletem a kivitelező cégé, mert a lehető legolcsóbb árakon dolgozik, sőt, ahogy hallom, a hozzáállással sincs gond. Ugyanakkor probléma van, úgy tűnik, hogy a feladat nagy falatnak bizonyult. Persze, ha normális az időjárás, a gond is kevesebb, de látnunk kell, hogy ha gyakran esik, mint mondjuk idén, akkor a szolgáltatás nem megfelelő. Ennek biztosan megvan az oka. Véleményem szerint egész egyszerűen nem győzik, nincsenek elegen. Megkérdeztem egy barátomat, aki jártas a szakmában. Elmondta, hogy régebben 5 részre volt osztva a város, és 5 különböző cég kaszálta a füvet. Éppen ezért, amikor nekiugrottak, pár nap leforgása alatt az egész zöldterület meg lett oldva. Most viszont, mire a menetrend végére érnek, már kezdhetik is előlről. Sőt, amikor a felénél járnak, máshol már akkoris gondok vannak. Nem állapot, hogy a város egyik felében pár centis, a másikban meg fél, olykor egy méteres a gaz, ráadásul napokig, hetekig. Ha ez csupán pénzkérdés, akkor ezt is mondjuk ki hangosan. A következő költségvetésnél a testület remélhetőleg teljesíti majd a polgárok többségének akaratát, és megszavazza a gyakoribb fűnyírást.

– Több magánépület is rontja a város látképét. Mivel nem vagyok ezekkel 100 százalékig tisztában, érdeklődnék, hogy van-e kidolgozva egy jogi útmutató, melyen megtalálható az összes törvényes szankció, melyekkel sújtani, illetve kényszeríteni lehet a tulajdonosokat? Ha nincs ilyen, miért nem dolgoztatjuk ki a jogi osztállyal? Ha van ilyen, érdekelne, hogy “zaklatjuk-e” minden lehetséges törvényes módszerrel pl. az Európa udvar, a szemkórház vagy éppen az Európa Hotel tulajdonjogának birtokosait? Ha pedig semmit nem tehetünk, ám legyen, de ezt is mondjuk már végre ki! Legyen ezzel tisztában mindenki!

– S ha már látkép rontásról beszéltem, öntsünk tiszta vizet a pohárba a Poliklinikával kapcsolatban is! Évek óta kerülgetjük, beszélünk róla, ezreket fizetünk ki szakértői véleményekre. Olykor érkezik néhány ígéret, de a tények makacs dolgok, azok meg azt mutatják, hogy az épület hamarosan ránk fog dőlni. Nem akarok okoskodni, meg másokra mutogatni, hiszen jómagam is tanácstalan vagyok. Csupán azt szeretném tudni végre, hogy van-e okunk reménykedésre, történni fog-e valami belátható időn belül, megtesz-e a hivatal minden tőle tellhetőt, vagy itt is megüzenjük a polgároknak, hogy teljesen tehetetlenek vagyunk? Semmi gond nincs, van ilyen, hogy valamit reális keretek közt nem lehet oldani, de akkor vessünk véget a hitegetésnek, és legyen mindenki tisztában azzal, hogy a sötétben tapogatózunk.

– Hallom lesz főépítész. Innen is sok sikert kívánok a munkájához! De ha már főépítesz, főkertészünk van-e? Illetve valaki, aki koordinálja ezt az egészet? Például több panasz is érkezett a fák “eszetlen” kivágásáról, de éppen arról is, hogy a szigetben meg több fa életveszélyes állapotban van, már hónapok óta. Miért kell ennyit várni? Mi ennek az okozója?

– A városi temetőben nincs nyilvános WC. Szeretném felkérni a városvezetést, hogy folytasson párbeszédet az üzemeltetővel, és kérje meg, hogy legalább egy wc-t biztosítson, ugyanis többségében idősebbek járnak ki oda, akiket ha elkap a szükség, akár nagy bajba is kerülhetnek.

– Több egybehangzó panasz érkezett hozzám a szemétilletékkel kapcsolatban. Az emberek azt állítják, hogy a hivatal nem fogad el olyan dokumentumokat, melyek egyébként bizonyítják, hogy a szóban forgó komáromi polgár nem, vagy csak nagyon keveset tartózkodik a városban. Végső elkeseredésükben pedig egyszerűen kijelentkeznek a városi nyilvántartásból, ezzel pedig súlyos pénzeket veszítünk. Megér ennyit a kukaoskodás?Mindenkin keményen vasaljuk a pénzt, amivel egyébként nincs bajom, de jó lenne, ha tisztességesebben állnánk a lakosokhoz. Aki nem lakik itt, és ezt bizonyítani tudja, az ne fizessen szemétdíjat!

– Mi a helyzet a munkahelyteremtéssel? Másfél év után van-e valami, ami optimizmusra ad okot? Szeretném, ha konkrétan válaszolnának: tárgyalunk-e befektetőkkel? Ha igen, milyen stádiumban vagyunk, és ha többel is, akkor hányról van szó? Ha nem tárgyalunk, miért nem?

– Mi a helyzet a harcsási szemétteleppel? Megoldódik végre a palackhegy problémája? Úgy hallotam, végre ott is mozdult valami. Igaz ez? – Itt elhangzott, hogy már folyamatban van az ügy, és fokozatosan számolják fel a pet palack hegyeket. A munka viszont lassan megy, mert a palackok közt sok nem oda való szemét is van, ezt pedig külön kell válogatni. 

– Hétköznaponként Újfalu felől a Kaufland melletti körforgalomig bedugul a város bejárata. Tárgyal-e már a vezetőség az útvállalattal egy esetleges megoldásról?

– Végül egy “közkedvelt” téma, a taxisok. Rengeteg polgár panaszkodik arra, hogy sokan közülük nem tartják be a kresz szabályait, és a rendőrök erre fittyet hánynak. Tervez-e a város párbeszédet nyitni a rendőrséggel, vagy a taxitársaság vezetőivel ezügyben? Én jómagam is taxihasználó vagyok, és örömmel tölt el, hogy olcsón és rugalmasan utazhatok, de a közúti szabályokat mindenkinek be kell tartania. Még a rebellis taxisoknak is.

Ezek persze csak azok a problémák, melyekkel kapcsolatban nincs tudomásom a megoldásról. Persze sokan nehezményezték a járdákat, utakat, de ugye hamarosan etéren javulás várható, így ezt a kérdéssort kihagytam. A válaszokat írásban mindenképp szeretném megkapni, de azt sem bánom, ha néhány kérdésre szóban is reagálnának.

Köszönöm!” – A többi kérdésben (remélem) írásban kapok választ. 

Andruskó Imre jött, egy csomó mindent felsorolt ő is, mint pl. az idősek otthonában frissen leváltott igazgatónő ügyét, aki tudomása szerint még mindig ott van, vagy éppen a KomVakkal kapcsolatos igazgatóválasztás, ami végül le lett fújva. Elhangzott egy olyan kérdés is, mely szerint a jövőben privatizálnák a KomVakot. Igaz ez?- kérdi. Később arról beszélt, hogy az iskolákat le kell kapcsolni a központi fűtésről, és saját kazánokkal kell fűteni, aztán Bósza János Keszegh Béla elleni vádjaival kapcsolatban is érdeklődött. Keszegh egyébként ezzel kapcsolatban elmondta, semmi takargatni valója nincs. Andruskó tovább folytatja: Szeretné, ha ez az ügy tisztázódna, mert ahogy mondja, minden héten kap levelet ezügyben. A főépítészről is kérdez, de olyan gyorsan hadar, hogy nem győzöm követni. A Komáromi Napok elszámolását is hiányolja. A polgármester havonta hány embert alkalmaz “dohodára”?

Bastrnák Tibornak is van pár kérdése. Miért nem jönnek a testületi anyagok időben, pénteken, ahogy régebben? Aztán elmondja, hogy az egyes és a kettes lakótelepen nem romaprobléma, hanem összeférhetetlenségi probléma van, hiszen a szóban forgó emberek közt fehérek is vannak. Mi van a Kaufland melletti buszmegállóval? Mikor lesz ott fedett megálló? Később a hivatal működési struktúrájával kapcsolatban tesz megjegyzéseket. Szerinte a barátoknak és a rokonoknak csinálnak helyet a hivatalon belül.

Szabó Béla tolmácsol lakossági panaszt, mely szerint a Tesconál megnövekedett a forgalom, ráadásul minden egyes onnan kihajtó autó bevilágít a szemben fekvő házak ablakán. A Bottová és Pokojná kereszteződésében egy éve a gázgyár felbontotta az utat, és az nem lett megfelelően visszabetonozva. Ahogy mondja, emiatt már harmadszor interpellál, és ez felháborító. A Pons Danubii munkásságáról szóló beszámolót is szeretné végre látni.

Less először szót kér a közben megjelenő Bósza Jánosnak, majd Bastrnák Tibort oktatja ki egy általa vélt sértés miatt. Később folytatja a kérdéseivel. Ő is a munkahelyteremtésről beszél, kérdez. Aztán a fűnyírásra is kitért, és feltette a kérdést: nem lenne jobb, ha ezt a város csinálná? Szerinte a kátyúzást is idejét múlt eszközökkel végzik. Ezután néhány lakossági kérést tolmácsol. Végül a strandon egykoron használatos metángáz felhasználó gépről beszél, amit szétszedtek, és senki nem tudja, hol van, miközben a város leltárában meg benne van. Mihez kezdünk a levegőbe szökő metángázzal?

Végül a tárgyalási renddel ellentétesen szót szavazunk Bószának is, nem szerettük volna, ha úgy érezné, hogy nem hallgatjuk meg. Dióhéjban arról beszél, hogy Keszegh szerinte hazudik, és visszaél a hivatalával, törvénysértéseket követ el, és erről egy száz oldalas dokumentuma is van. Végül majd 10 percet beszélt az előre megbeszélt 5 perccel szemben, de üsse kavics.

Keszegh pedig reagált. Elmondja, hogy mindegyik szerv rendelkezésére áll, bárkivel hajlandó szóba állni, és minden kérdésre hajlandó válaszolni, de nem óhajtja ezt az ügyet a facebookon oldani. Keszegh azt állítja, hogy az egykori alsó szomszédja, Bósza János, egyszerűen elzárta a gázcsapot tél idején, így a családja, vagyis a négy éves fia és az állapotos felesége meleg víz és fűtés nélkül maradt. Majd később elzárta a kanalizációt is, így a lakás lakhatatlanná vált. Keszegh elmondta továbbá, hogy Bószának más szomszédokkal is akadt gondja, erre Bósza kiabálni kezdett, Keszeghet hazugnak nevezve. Végül Keszegh megajándékozta Bószát Szénássy Zoltán Komáromról szóló könyvével, hiszen ma van a születésnapja. A könyv címe: Révkomárom. Bósza nem fogadta el a könyvet.

A cirkusz után megyünk tovább. Varga Tamás azokról a migránsokról kérdezett, akiket pletykák szerint gadócra, a volt suliba akarnak telepíteni.

Keszegh azt válaszolta, hogy az épület magántulajdonban van, és mindent elkövetnek, hogy ott ne legyenek migránsok.

Gajdáč: A Matica kérvényt adott be a Matičné Dnire, amely nem jutott el a turisztikai bizottsághoz. Miért történhetett ez, hol vesznek el a kérvények?

Gajdáč a gyermekparkról is beszélt, mivel szerinte rosszabb állapotban van, mint az ő gyerekkorában. Egy javaslata van, hogy legyen kidolgozva egy koncepció a gyerekpark modernizálására.

Keszegh válaszolt: Matica kérvényét behozzák. A gyerekparban több újítás is történt, a büfé is üzemelni fog és a kamerarendszer is kikerült.

Glič: Mikor fog a városvezetés Gadóc városrésszel foglalkozni?

Horváth Attila – Vársor utca. Az egészségügyi központok körül található szeméttárolásra kellene megoldást találni. A volt Aranysas étterem előtt is óriási a gaz. A kis játszótér pedig eltűnt. Hova lett?

Korpás az utolsó felszólaló ebben a témában, amit már több, mint két órája tárgyalunk. Először elmondja, hogy jó lenne, ha az üléseken lenne egy elérhető nyomtató. A továbbiakban elégedetlenkedik, hogy az interpellációkra megkésve érkeznek a válaszok. Mi ennek az oka? Aztán megint előjött a Maxnetworkös témával, mert az ügy végére még mindig nem került pont. Már másfél éve. Mi az oka, hogy az a szerződés még mindig nincs megszüntetve?

Szünet következik.

Folytatjuk. A “Beszámoló a határozatok teljesítéséről” programpont következik.

Ezután ismét egy ügyészi figyelmeztetéssel foglalkozunk. Úgy tűnik, megint egy rosszul előkészített anyaggal van dolgunk, amire én olykor felhívom a figyelmet, vegyes érzelmeket kiváltva. Még egyszer elmondom: ne akarja nekem a hivatal elmagyarázni, hogyan mennek a dolgok, hanem figyeljenek oda a jövőben, és tegyenek meg mindent azügyben, hogy az anyagok minden szempontból megállják a helyüket, és ne kelljen ügyészi tiltakozásra “pazarolni” az időt.

A Komáromi Ispotály u. 16 sz. idősek otthona igazgatói funkciónak kiválasztási feltételei következnek. Egy kritériummal szemben volt nagyobb vita. A képviselők egy része nem szeretné, ha csak olyanok jelentkezhetnének, akiknek minimum 2 év vezetői tapasztalata van. A másik “oldal” pedig azt szeretné, ha olyan vezetné az idősek otthonát, aki már életében vezetett más intézményt is. Én is ezen a véleményen vagyok, így nagyjából kitalálhatjátok, kik azok, akik ezt nem szeretnék.

Aztán Horváth Attila kezdett szónoklatba. Az egész sztorija arról szólt, hogy nem szerette volna, ha az egyik képviselő  (akit Horváth szerint anyagi érdek fűzi az intézményhez, hiszen látogatja az időseket) a pályázati bizottság tagja lenne. Ez a személy a héten felkereste Horváthot, és el akarta számoltatni döntése okairól. Végül az érintett képviselő Horváth szerint azt mondta: “Szóval, te akkor megtámadtál engem!”. Horváth elmondta, hogy akár fenyegetésnek is vehetné, de őt nem olyan fából faragták. Ugyanakkor reméli, hogy ezzel a képviselővel többé az életben nem kell beszélnie. Mivel Horváth nem mondta ki a képviselő nevét, így én sem írom le. Később azonban Anton Marek reagált, így lényegében elismerte, hogy ő az a szóban forgó személy, aki Horváth képviselőt megkereste, és számonkérte, majd erős szavakkal illette. Marek reakciójában az orvosi összetartásról is szónokolt, és nem érti, miért támadta őt Horváth.

Horváth végül azzal zárta le, hogy az “etikus” szó jelentését mindenki döntse el maga. Neki személy szerint sosem jutna eszébe egy ilyen bizottságban részt venni.

A pályázati bizottság jelöltjei körül kisebb vita és bonyodalom alakult ki, majd Andruskó fakadt ki, hogy ez az anyag sincs rendesen előkészítve, mi meg úgy nézünk ki, mint a hülyék. Végül Anton Marek, hetedikként, csak beslisszant a bizottságba. Ezek szerint a többségnek nem volt gondja azzal, hogy Anton Marek gazdasági tevékenységet folytat az idősek otthonában. Nekem volt. Aztán a csipet-csapat kivette a két év vezetői gyakorlatot is a feltételek közül. Én ellene voltam. Már most fogadok, hogy egy vezetői tapasztalat nélküli ember fogja vezetni az idősek otthonát. Ki fogad velem? 🙂 (egyébként ez nem feltétlen jelent rosszat, de azért elég necces a dolog)

Végül a teljes anyag a módosításokkal együtt átment, én a két év vezetői tapasztalat kihagyása és Marek doki  miatt tartózkodtam.

Javaslat a Komáromi Városi Rendőrség parancsnokának visszahívására – ezzel folytatjuk. Rozsnyó Lajos rendőrfőnök ezennel befejezi a ténykedését, innen is hosszú és boldog nyugdíjas éveket kívánok neki, egészségben eltöltve! Az új rendőrparancsnok pedig Tóth Alexander lett, aki eddig Rozsnyó Lajos helyettese volt, és akinél én sem tudok megfelelőbb embert erre a pozícióra. Ezért is tudtam támogatni Stubendek javaslatát. A polgi némi méltatással megspékelve végül megköszönte Rozsnyó Lajos sokéves munkáját.

Úgy tűnik, egyeseknek a szavazás előtti hosszas kukacoskodás olyan lehet, mint a szex előtti előjáték. Más okot nem tudok arra, hogy miért kell mindig ennyit dumálni.

Jöhetnek a vagyonjogi ügyek. Rengeteg anyagot tartalmaz. Csak azokról írok bővebben, melyek nagyobb vitát gerjesztettek.

Végre megvan a büfés, aki a gyermekparkban működteti majd a kisházat.

Megint azzal kezdem, hogy végre. Szóval végre eladtuk a vámon található lepukkant épületet, az alatta levő telek tulajdonosának.

Kiderült, hogy a pénzügyi bizottság a vagyonjogi anyagok nagy részét nem tárgyalta, így pedig ezekről nem szavazhatunk. Átugrottuk.

Keszegh Béla jött az útfelújítással, pontosítottuk volna a hamarosan felújítandó útszakaszok listáját. Előzetesen jeleztem Keszegh felé, hogy a régi utakról felkapart aszfaltot ne herdáljuk el, ne adjuk el, hanem használjuk fel, és kritikus helyekre, pl. a garázsok elé szórjuk le, így több helyen is megoldódhatna az utak problémája. Keszegh erre azt mondta, hogy nyitott ajtókat döngetek, erre gondoltak ők is, ami számomra örömteli hír.

Aztán Szabó Béla, a pénzügyi bizottság elnöke bedobta, hogy ezt sem tárgyalták, így az anyagot levonták, később pedig visszajön elénk.

Nyolckor befejeztük, jövő héten folytatjuk, hiszen maradt még tárgyalnivaló bőven. Szép estét!