Home » Blog » Orosz Örs: Fiatalos, értékelvű politikát fogunk Pozsonyban megjeleníteni!
Untitled-1

Orosz Örs: Fiatalos, értékelvű politikát fogunk Pozsonyban megjeleníteni!

Orosz Örssel 2013 tavaszán találkoztam először, amikor a Gombaszögi Nyári Tábor támogatásáról beszélgettünk. Személyében egy kemény, céltudatos srácot ismertem meg, aki nem szeret rugózni egy adott probléma felett, nem dumál hosszasan, hanem azonnal cselekszik. Az ilyen embereket tudom kedvelni,  ezért a kapcsolatunk mára már barátinak mondható. Amikor megtudtam, hogy kis csapatával, a Fiatal Függetlenekkel  (az MKP listáján) megméretteti magát a parlamenti választásokon, eldöntöttem, hogy összehozok vele egy interjút. Nos, a mű elkészült, és bizony megkérdeztem tőle olyan dolgokat is, amelyek bökték a csőrömet. Íme!

Csapjunk is a közepébe! Hogyan reagáltál volna, ha öt évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy 2016-ban az MKP lista kilencedik helyén induló parlamenti képviselő aspiráns leszel?

Meglepődtem volna. Ez egy nagyon komoly vállalás, amihez áldozatkészség és felkészültség kell. Azt vallom, hogy folyamatos tanulás kell ahhoz, hogy az ember a választók bizalmát kérhesse. Nem szerettem volna azoknak a politikusoknak a példáját követni, akik azért mennek a politikába, mert máshol nem rúgnak labdában.

Éppen ezért is tűnhet furának ez a döntés, hiszen eddig te a civil életben alkottál nagyot, most pedig aggódunk érted, nehogy beszippantson a klasszikus nagypolitika. Nem könnyű feladat, én már csak tudom…

 A politikában csalódottak száma minden korábbinál nagyobb, és nem tagadom, családapaként én is közéjük tartozom. Ebben a helyzetben vagy hátra dőlünk és nézzük, ahogy az otthonunk, családjaink helyzete, szülőföldünk tovább romlik, vagy odatesszük magunkat a változásért. A Fiatal Függetlenek a nehezebb, de előrevezető út mellett döntöttek. Nyugaton teljesen normális, hogy az új nemzedék képviselői a civil életben szereznek tapasztalatot, majd az érdekképviseletet egy magasabb szinten folytatják.

Legyünk reálisak: a Fiatal Függetlenek közül talán csak neked van esélyed bejutni, a többieknek nagyon sok karika kellene ehhez. Mire leszel képes egyedül?

Azért nem írnám le elhamarkodottan a másik három jelöltünket. Rátermett fiatalokról van szó, akik nem ijednek meg a kihívásoktól. Az OKS példája mutatja, hogy egy önálló csapatnak sikerülhet elnyerni az emberek bizalmát, akkor is, ha jelöltjeik nem az elvileg befutó helyeken szerepelnek. A parlamentben olyan új erőre van szüksége a közösségünknek, ami elkötelezett a problémák megoldásában.

Például?

A kisiskolák és Malina Hedvig védelmében szervezett tüntetésekkel és a kétnyelvűségi akciókkal bizonyítottuk, hogy sok régi politikussal ellentétben mi nem csak beszélünk a problémákról, hanem ki is állunk az arénában a polgárok érdekeiért. Ez egy fontos különbség köztünk és a parlamentben ülő politikusok között. Fiatalos, értékelvű politikát fogunk Pozsonyban megjeleníteni.

Az MKP listáján rajtatok kívül is akadnak fiatalok, akik a párt neveltjei, és akik rossz nyelvek szerint nincsenek teljesen kibékülve az új helyzettel. Mit gondolsz, miért látnak bennetek komoly konkurenciát, és hogy tervezitek mindezt kezelni?

Az MKP egy demokratikus párt, természetes és jó, ha vannak véleménykülönbségek. A mostani összefogás arról szól, hogy erőinket egy magasabb jóért egyesítsük. A cél az, hogy a déli régió és a szlovákiai magyarok pártja újra a parlamentben képviselhesse az érdekeinket, ennek nem állhat útjában semmiféle belső ellentét. Úgy látom, mostanra ezt mindenkinek sikerült tudatosítania. Aki a pártpolitikai vonalon tevékenykedő Via Novás jelölteket támogatja, az oda szavaz, akinek viszont azok a jelöltek szimpatikusak, akik önerőből, közösséget építve teremtettek értéket, azok minket támogatnak.

–  Korábban többször is bíráltátok az MKP-t, a párt vezetőségét, de az ifjúsági csoport egyes tagjait is. Emlékezhetünk például az első Martfesztre, amit pontosan a Gombaszögi Nyári Tábor hetére szerveztek. Borítsunk fátylat a múltra?

A média szeret ezen a témán rugózni, de a tapasztalatom az, hogy az embereket nem az évekkel ezelőtti táborszervezések érdeklik, ezeknél sokkal fontosabb, hogy együtt megtaláljuk a megoldást az őket érintő problémákra, például a fiatalok elvándorlására vagy a gazdasági növekedést megfojtó korrupcióra. Nem fogom megkerülni a kérdést: amikor Berényi József felkért minket, egyúttal félre tette a korábbi nézeteltéréseket is. Szerintem ez a felelős hozzáállás jele. Kontrasztként ott vannak a Híd politikusai, akik a régi sérelmeik foglyai és a mai napig elutasítják a magyar együttműködést.

Ez nem teljesen igaz, mert helyhatósági szinten Komáromban megpróbálták, igaz, az összefogás nem is működött rózsásan. Az emberek talán nem hitték el, hogy az évek óta szemben álló felek hitelesen tudnak együttműködni…

Felmérések mutatják, hogy a szlovákiai magyarok kétharmada egységes képviseletet szeretne. A komáromi azért rossz példa, mert kirekesztő összefogás volt, ami arról szólt, hogy ki nem vesz benne részt. Arra futotta, hogy negatív kampányt folytattak Stubendek László polgármester úr ellen. Most viszont nem valami ellen, hanem valamiért kell összefogni: a kisiskolák megmentése, korrupciómentes közélet, a gazdaságilag fejlődő régiók közös ügyek, amiben nem lehet széthúzás.

Orosz Örs 1985-ben született Komáromban. A Selye János Gimnáziumban érettségizett. 2010-ben a prágai Károly Egyetemen szerzett diplomát politikai földrajz szakon. 2004–2007 között a prágai Ady Endre Diákkör alelnöke, később elnöke. 2009-től 2011-ig a Diákhálózat külügyi alelnöke. 2009 óta a a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője. 2010-ben főszervezője volt a Diákhálózat és a Fórum Intézet kétnyelvűség-felmérésének, a Kétnyelvűség-felmérő Körút projektnek, melynek során 540 település vizuális és hivatali nyelvhasználatát vizsgálták Dél-Szlovákiában. 2011-től a Fórum Intézet munkatársa. Kiemelkedő nemzetpolitikai tevékenységéért idén elnyerte a Pro Minoritate Alapítvány Lőrincz Csaba-díját. Az MKP választási listáján a Fiatal Függetlenek jelöltje.

Rendben, akkor beszéljünk a tervekről. Amikor egy friss apuka, aki a civil életben is odateszi magát, bekerül a politikába, bizony van mit csinálnia, hogy minden fronton megállja a helyét. Ezért is érdekelne, hogy mik lesznek a prioritásaid, amennyiben bejutsz a parlamentbe?

Az új parlamentben a magyar érdekképviseletnek kutya kötelessége lesz megnyitni a kisiskolák kérdését. Az oktatás a jövő kulcsa. A magyar nyelvű iskolák negyedének bezárása elfogadhatatlan, mert a gyerekeket az anyanyelvi oktatás elhagyására kényszeríti. A törvény életbe lépésének elhalasztása nem megoldás. A magyar közösség helyzete miatt nem alkalmazható ugyanaz a fejkvóta-rendszer, mint a szlovákok esetében.

Mi tehát a megoldás?

Rövidtávon a magyar iskola vonzóbbá tétele jelent kiutat, ezért is tekintem feladatomnak egy állami támogatású országos beiratkozási kampány megszervezését. Középtávon a pozitív diszkrimináció jelent előrelépést, aminek értelmében a magyar tannyelvű iskolák kisebb létszámmal is tovább működhetnének. Hosszú távon viszont egyedül a népesedési növekedés oldhatja meg a problémát. A magyarság demográfiai helyzete a legnagyobb tabu, de igenis vallom, hogy lehet tenni a gyerekvállalás elősegítéséért.

Civilként az egyik közös ügyünk a kétnyelvűség erősítése volt. Folytatódik a munka?

Hosszú csend után elsőként kezdtünk el a kétnyelvűséggel foglalkozni, a civil aktivitások mellett jómagam a dél-szlovákiai kétnyelvűség történetét bemutató kiállítást és egy témával foglalkozó könyvet is összehoztam. Meggyőződésem, hogy Szlovákiának az országban élő őshonos kisebbségeket partnerként kell kezelnie. Ennek kézzel fogható jogszabályokban is ki kell fejeződnie, például a magyarok által lakott településeken a szlovákkal egyenrangú, hivatalos nyelvvé kell tenni a magyar nyelvet is. Ezt és sok minden mást akkor érhetjük el, ha végre nem a “valamit semmiért” elv alapján politizálunk, hanem a “valamit valamiért” hozzáállást követjük a pozsonyi parlamentben.

Mégis hogy képzeled el mindezt egy SMER vezette nemzetieskedő, populista kormányban?

Hát tegyünk érte, hogy a következő kormányt ne a Smer vezesse! Azért is döntöttünk az MKP mellett, mert ez az egyedüli párt régiónkban, amelyik képes nemet mondani a Smernek. Tudatosítanunk kell, hogy az MKP által képviselt több, mint 100 ezer választó nélkül nincs esély a kormányváltásra. Ha ellenzékbe kerülünk, akkor is nyílnak időről időre olyan lehetőségek, amiket meg kell ragadnunk. Egy képviselő életének arról kell szólnia, hogyan tudjuk ezeket az esélyeket megteremteni és az emberek javára fordítani. Csak a megfáradt, régi politikusok alibi dumája, hogy ellenzékből nem lehet jól dolgozni. Csak egy példa: a Fiatal Függetlenek garanciát vállaltak arra, hogy minden bekerülő jelöltünk éves képviselői fizetését közösségi célokra adományozza, amelyről majd a Facebookon dönthet, akit érdekel.

Ez egy nagyon szép gesztus, de valljuk be, kevés az üdvösséghez. Nameg, láttunk, hallottunk ilyet már a múltban is, szóval egyelőre ezt vehetjük kampányfogásnak. Ahogy azt is, hogy Bugárt le kell cserélni. Na és Berényit? Csákyt? Velük minden oké?

Lehet persze kampányfogásról beszélni, de tény, a kulturális vagy karitatív szervezetek erőn felül teljesítenek, sokszor a szükséges források tizedéből. A legkevesebb, amit egy képviselő tehet, hogy jó példával jár elöl emberségből és közösségi tenni akarásból.

Bugár, Berényi…

Nem hiszem, hogy össze lehet hasonlítani a két párt elnökét. Bugár Béla egy interjúban nyíltan beszélt arról, hogy az asszimilációt szerinte nem lehet megállítani. Berényi célja viszont az, hogy képesek legyünk Szlovákiában sikeresen boldogulni, kultúránkban, identitásunkban megmaradni. Az MKP-ban is vannak dinoszauruszok, mint minden pártban. Itt viszont érzik az idők szavát, ami azt mondja, hogy most már jöjjenek a fiatalok!

– Szinte mindegyik párt kampányolt már a korrupció elleni harc fontosságával, de valahogy még mindig nagy a baj etéren. Mitől lesztek ti mások?

Korrupció ügyében a zéró tolerancia elvét valljuk. A korrupció az egész társadalmat átszövi, de az ellene való küzdelmet ott kell kezdeni, ahol a legtöbbet árt, a politikai elit szintjén. Az emberek azt kérdik: miért legyek tisztességes, ha a kormánytagok és képviselők nem azok? Itt ismét a személyes példamutatásra hívnám fel a figyelmet: képviselőjelöltként ezért kell minden kampányköltséggel és a közbeszerzésekkel transzparensen elszámolnunk. Az elmúlt 25 év garnitúrája ma a korrupció elleni harccal kampányol, de ezt hiteltelennek tartom. Az emberek mára megtanulták, hogy téves hozzáállás ugyanazokra a jelöltekre szavazni és mégis más eredményt remélni. Mi a kiábrándultak is képviselni fogjuk.

– Megannyi csalódás után miért válasszam pont az MKP-t, és miért karikázzam a Fiatal Függetleneket?

Tedd fel magadnak a kérdést: teremtettek-e az eddigi politikusok igazságosabb és élhetőbb világot? Ha a válaszod igen, akkor nem a Fiatal Függetlenek a Te jelöltjeid. Ha viszont úgy érzed, hogy a közéletben generációváltásra és új lendületre van szükség, olyan fiatalokra, akik a civil életben már elértek egyet s mást, akkor mi vagyunk azok, akik érted is ki fognak állni.