Home » Blog » Na és te mit csináltál eddig?
Untitled-1

Na és te mit csináltál eddig?

Két és fél éve vagyok a komáromi idegenforgalmi bizottság élén, és olyan csacsiságok jutottak vissza a fülembe, melyek szerint én, mi, semmit nem csinálunk. Ideje hát tisztázni a tényeket.

– Először is, a közreműködésünkkel (előttünk évekig próbálták összehozni mindhiába) végre létrejött a Dunamente turisztikai egyesület, mely a Komáromtól Párkányig terjedő térség idegenforgalmát hivatott fellendíteni. Üres folt volt ez a szlovák térképen, de már harmadik éve üzemel, ami azt jelenti, hogy idén már pályázhatunk állami támogatásokért, ami Komárom esetében több tízezer eurót jelent. Tehát közvetve pénzt szerzünk a városnak, mellette pedig szakember foglalkozik a térség turizmusával. Ez is volt a cél.

– Tető alá hoztuk a Komáromi Nyár elnevezésű programsorozatot, mely idén már harmadik évadát kezdte meg, és rögtön az első koncert sikeres volt, az emberek már keresik, várják, és kijönnek a belvárosba nyáron is. Remélhetőleg hagyományt teremtettünk. Mindez 2000 eurónyi közpénzből, és évente 10 ezer euró szponzori pénzből. Tehát ismét pénzt szereztünk a városnak és lakóinak, nem utolsó sorban pedig összehoztunk egy csomó tenni akaró embert, és együtt vittük előre a közös ügyünket: Komáromban minden hétvégén van hova menni.

– Részt veszünk a szlovák és a cseh köztévé Cyklopotulky műsorában. Ez azt jelenti, hogy ebben a két országban (Dvojka, CT Sport) bemutatják városunkat, főleg a bringaturizmusra kihegyezve, és kapunk egy bárhol felhasználható videót is, mellyel tovább hirdethetjük azt, miért is érdemes ellátogatni hozzánk.

– Módosítottuk a vár látogatásainak időpontjait, a szezonban már többször be lehet menni, és talán ez is egy kicsit hozzájárult ahhoz, hogy a látogatók száma 30 (!!)  százalékkal nőtt. Mondanom sem kell, ez megint plusz pénzt jelent, főleg úgy, hogy megemeltük a nevetségesen alacsony jegyárakat is.

– A Komáromban eltöltött vendégéjszakák száma is megduplázódott az utolsó 2-3 évben, ami az idegenforgalmi adónak köszönhetően extra bevételhez juttatja városunkat. Ebben az esetben több ezer euróról van szó. Arról nem beszélve, hogy a város tulajdonában levő Panorama Hotel lefoglaltsága is évről évre nő, a kemping „fullos”, ami plusz városi bevételt jelent. Nagy Tamás jó munkát végez, de oda is figyelünk rá.

– Módosítottuk a Borkorzó és a Komáromi Napok játékszabályait, melynek köszönhetően a lehető legigazságosabb módon választhattuk ki a szervezőket. Szubjektív vélemény, de szerintem az idei Komáromi Napok nagyon jól sikerültek, és ez a nyertes pályázót dícséri. Kiderült, hogy ebben a formában ez a maximum, így már a következő évek hogyanjáról beszélgetünk. Erre pedig egy külön csapatot hoztunk létre, ahol mindenki INGYEN dolgozik. Hallottad? Értetted? Nem kérünk pénzt az időnkért!

– Folyamatosan kapcsolatban állunk és közösen gondolkodunk az EGTC Pons Danubii szervezettel is. Bara Zoltánék idén nagyon jó eséllyel sikeresen pályáznak egy családi kalandpark és egy bringakölcsönző kialakításával kapcsolatban. Komárom tehát ezekkel is gazdagodik majd, mégpedig javarészt külső, uniós forrásokból.

– Létrehoztunk egy (évi) 10 ezer eurós alapot, mellyel a vállalkozó kedvű helyi cégeket és lakosokat támogatjuk. Ha jön egy jó ötlet a turizmus témakörben, adunk rá, vagy hozzá pénzt is. Eddig ez sem volt, most már van.

– Sokszor kértük a városvezetést, hogy működjenek rendesen a belvárosi toalettek. Végre átkerültek a Comorra Servis hatáskörébe, s bár 20 cent lett egy „menet“ ára, legalább nyitva vannak, és tiszták. Sokéves mulasztást tettünk jóvá ezzel is.

– Új szórólapokat csináltattunk, célzottan, a különböző turistacsoportoknak. Más kerül a hajókra, mást kapnak a bringások és így tovább. Szélesebb területen szórjuk, hatékonyabbak próbálunk lenni a hirdetések terén is.

– Beszereztünk két ugrálóvárat, ami azért jó, mert kisebb városi eseményekre nem kell bérelnünk.

– Minden évben megajándékozok 5 gyereket egy egész szezonos strandbérlettel. Ez ugyan nem feltétlen turizmus, de a jegyeket megvásárolom, nem kunyerálom, ezzel is támogatván a fürdőnket. Tégy így te is, meg még mások, és akkor több pénz marad a saját strandunk fejlesztésére.

– Készülőben van egy hatalmas tábla, ami a Magyarország felől jövőket fogadja majd, és áttekinthető eligazítást ad arról, mit és hol érdemes nálunk megnézni. Aki tehát belép az országba, egyből megnézheti, mi nálunk a pálya, és eligazodhat.

Ezeken kívül még egy rakás dologgal is foglalkozunk, foglalkozom, például napi szinten zaklatom Keszegh alpolgit mindenféle aprósággal, de ebben az írásban próbáltam a nagyobb horderejű dolgokat kiemelni. Főleg azoknak, akik a hátam mögött locsognak, fecsegnek, kritizálnak. Nekem, nekünk még úgy is sikerült mindez, hogy a bizottságon belül is akad olyan ember, aki betegesen b-t mond, amikor én mondjuk á-t. Ez már megszokott dolog mifelénk, de hála az égnek a többség józanul gondolkodik.

Őszintén remélem, hogy a kritikusok legalább ennyit le tudnak tenni az asztalra, és itt most csak a bizottsági munkámról, munkánkról volt szó. A többiről nem beszéltem. Kíváncsian várom az ő beszámolójukat is. S ha arrogáns a stílusom, jusson eszükbe, hogy ez a bejegyzés elsősorban nem a normális, jó embereknek készült, hanem azoknak, akik néznek, de nem látnak, vagy nem akarnak látni.

Hasta la vista, Csacsik!