Home » Blog » Leginkább az zavar
bujna

Leginkább az zavar

Leginkább az zavar, amikor azt kérdezed: „Volt rá 12 évük, miért nem szólt senki, hogy nem oda akarja azt az elkerülőutat?” Hát elárulom neked, hogy már akkor is volt, sőt voltak, akik szóltak, de épp úgy bagóztak a véleményükre, mint ahogy most a tiédre. Tudod, pont ebbe az állapotba unt bele a nép, hogy róluk  nélkülük döntenek. Ezt mutatta a hétvégi választási kedv is, és ezen nem csodálkozom.

Azért sem csodálkozom, mert a politikai arrogancia és a pénzügyi hatalom felülről szennyezi az egész társadalmat. Jelen esetben 25 komáromi képviselő került a malomkövek közé. A történetben ott szerepel  a „mentsük meg a Holt-Vágot” támogató sok ezer komáromi, a „hozzunk létre munkahelyeket” című kampányon gazdagodni vágyó türelmetlen vállalkozó és az „örüljetek, hogy megtűrünk titeket” viszonyt képviselő pökhendi Nyitra megye. Egyébként az érzésem magával Szlovákiával is hasonló, mint a megyével, de ezt most hagyjuk! Szóval az említett megye vezetői egy héttel ezelőtt még a csillagokat is lehozták volna nekünk az égről, jelenleg azonban a tárgyalási helyzet az, hogy vagy megszavazzuk a területfejlesztési tervet úgy, ahogy van, vagy életbe lép a ZERO terv, azaz nem lesz itt semmi. Ez a képviselőkben pontosan olyan érzést hoz létre, mint amit a közösségünk is napi szinten megél, azaz minden előre el van döntve a fejünk fölött. Ha pedig a tisztelt testület egy kicsit más irányba húzna, akkor bevetik a trójai falovat.

Józan paraszti ésszel felfoghatatlan, hogy miért nem lehet szétválasztani a polgári és vállalkozói kérelmeket, és azokat külön megszavazni? Így simán zöldet kapnának a beruházások és az elkerülő útra később születhetne egy elfogadhatóbb megoldás. Beszéltem jó néhány képviselőtársammal, és a többségük pontosan így szeretné. De lehet, hogy a történet nem véletlenül van így irányítva, és már magának a kérdésnek a hangos megfogalmazásával kellemetlen helyzetbe hoztam magam. Így abszolút nem csodálkozom, hogy lesznek képviselők, akik inkább igennel szavaznak majd, és a beruházásokat előbbrevalónak fogják tartani a Holt-Vág környezetének megóvásával szemben. Megértem őket is. Nekem azonban nézze el a kedves választóm, de nem visz rá a lelkiismeretem, hogy a Holt-Vág felett átvezető utat megszavazzam. Én egy természetvédő ember vagyok. A cserkészet, a szüleim, a környezet amiben felnőttem, mind-mind a természet megismerésére és védelmére tanítottak. Számomra elfogadhatatlan a területfejlesztési tervnek ez a része.

Szólnék arról is, hogy a belvárosi dugókat az elkerülőút nem fogja megoldani. Tisztában kell lenni azzal, hogy a jelenlegi közlekedési problémákat azok okozzák, akik nap mint nap használják autójukat, hogy a városon belüli köpésnyi távolságokat áthidalják. Sajnos a társadalmunk egyre jobban elkényelmesedik, s mindamellett sokaknak presztízskérdés az autó használata. Látni kell, hogy ezen csak egy teljes szemléletváltással lehet segíteni. Ez a mi feladatunk lesz, szülőké, iskoláké, cégvezetőké és képviselőké. Szóval ha élhető városban szeretnél élni, akkor kérlek ülj fel a bringádra, vagy egyszerűen gyalogolj! Hidd el megéri. Mindamellett hogy spórolsz, teszel az egészségedért, a környezetedért, és nem utolsó sorban példát mutatsz.

Bujna Zoltán