Home » Blog » Karácsony előtti testületi ülés
DSC_0482

Karácsony előtti testületi ülés

Huszonegy képviselő jelenlétében kezdődik a karácsonyi ülés, ami egyben az új összetételű testület első “normális” gyűlése. Rögtön a “Tájékoztatás a munkahelyi biztonsággal, az egészségvédelemmel és a személyi adatvédelemmel kapcsolatban” elnevezésű programponttal kezdünk, majd aláírjuk a titoktartási szerződéseket, hiszen munkánk során mindennapos, hogy érzékeny adatokat kezelünk.

Ezután Fekete Tamás hivatalvezető tart tájékoztatót a határozatok teljesítésérőlkésőbb pedig a Komáromi Járásbíróság ülnökének megválasztására teszünk javaslatot

Miután ezeket a programpontokat lezavartuk, jöhettek a kérdések és az interpellációk. Szomorú is lettem volna, ha nem Andruskó Imre lett volna az első, aki ebben a témakörben szót kér, bár most elég lazára vette a dolgot. Pedig előzetesen megígérte, hogy csípni, harapni fog, de mint kiderült, ez csak tréfának bizonyult. Korpás Péter egy előző interpellációban elhangzott kérdésére keresi továbbra is a választ, Less Karcsi pedig a kórházban megszűnő mikrobiológiai laboratórium védelmében szólal fel. Keszegh Béla elmondta, hogy a komáromiaknak ki kell az ügy mellett állni, és ő maga is megtesz mindent, amit tud. Ondrej Gajdáč alpolgi hozzáteszi, hogy tárgyalni fognak a kórház igazgatójával. Ami engem illett, a saját internetes felületeimen már buzdítottam az embereket a petíciós ív aláírására, ami egyértelműen jelzi az üggyel kapcsolatos álláspontom.

A következő programpontban kinevezzük az egyes szakbizottságok tagjait. Az eredeti anyaghoz képest néhány változás történt. Az iskolaügyi és kultúrbizottságba Laboda Róbert került be, a szociális bizottságba Polgár Hedvig. Érdekes közjáték zajlott le az MKP (Bauer Ildikó, Knirs Imre) és Less Károly közt. Az ő hármuknak járó bizottsági helyek közül néhányra más-más jelöltet javasoltak, így szünetet kellett elrendelni, hogy ezt az új fejleményt megemészthessük. Végül a jelenlevő képviselőknek kellett döntenie a dologról, ami eléggé kellemetlen, de más megoldás nem volt. Ennek megfelelően többek között a sportbizottságba Marcinkó Adrián kerül, az idegenforgalmiba Orosz Örs, a kultúrbizottságba pedig Laboda Róbert.

Ezután a városhoz tartozó iskolák és iskolai intézmények iskolatanács tagjainak visszahívására és delegálására került sor.

Ezután újra Fekete Tamás hivatalvezető, aki a “Tájékoztatás a célirányos pénzügyi forrásokban történt változtatásokban a város költségvetésében” programpontot terjeszti.

Amikor ezzel végeztünk, Kóňa Bohumír következett, mégpedig a pénzügyi kérvényekkel és a javaslatokkal. Itt többek között a Ferences utcai ovi felújításáról, bővítéséről döntöttünk, majd a betegbiztosítás befizetése során felhalmozódott többletet az iskolák rendelkezésére bocsátottuk. Döntöttünk még az iskolaépületek projektdokumentációjának aktualizálásáról is, de néhány helyen ingyenes wifi pontok is létesülnek.

Bíró Adrianna terjeszt egy költségvetési módosítási javaslatot, melynek célja a gonodozószolgálat épületének a létrehozása, ezután pedig a “szociális szolgáltatások fejlesztésének” égisze alatt egy hőszigetelt személygépkocsi beszerzését is jóváhagytuk.

A 2019-es Komáromi Napok témája jön, ami arról szól, hogy ismét külsős szervező céggel bonyolítanánk le a rendezvényt. Erre a legutóbbihoz hasonlóan 45 ezer eurót hagytunk jóvá.

Miután ezzel végeztünk, a lakásügyekkel folytattuk, majd a szociális ügyek következtek. Közben megjegyzem, a testületi ülés olyan gyorsan zajlik, hogy alig bírom leírni a történteket. Optimista vagyok. Már ami a jövőt illeti.

Csintalan Miklós következik a főellenőri jelentéssel, majd egy izgalmasabb témához értünk: az előző városvezetés által vásárolt gépjárművekhez. Ez már egy olyan történet, mely körül nagyobb diskurzus alakult ki, végül azonban némi morgást követően a testület elfogadta a beterjesztett anyagot.

Elérkeztünk a vagyonjogi ügyekhez. Ezek közül a legérdekesebb a Klapka Vigadó ügye: az üzemeltetésre kiírt pályázatra hatan jelentkeztek, végül az Apáli éttermet is működtető cég nyert – toronymagasan. Dupla akkora bérleti díjat fognak fizetni, mint amennyi a pályázatban minimumként meg volt szabva, de ennél sokkal fontosabb, hogy az Apáliból kiindulva úgy gondolom, gondoljuk, hogy a Klapka Vigadó jó kezekbe kerül.

Ezt követően Tóth Alexandert hallgatjuk meg: a városi rendőrparancsnok a kamerarendszert fejlesztené.

A polgármester még vázolja a 2019-es év első felének menetrendjét, majd utolsó programpontként az “egyéb” elnevezésűt tárgyaljuk. Ez már karácsonyi hangulatban zajlott, így hamarosan a mai testületi ülés végére értünk. Sikerült egy nap alatt lezavarnunk a dolgot, ez újdonság, ami remélem a jövőben is így marad.

Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikeres, egészségben gazdag új évet kívánok!