Home » Blog » Gondolatok a barátságról

Gondolatok a barátságról

Megannyi témám mellett ez egy olyan kényes valami, ami már régóta böki a csőröm. Egy ideje boncolgatom a fejemben, mit is jelent ez a fogalom. Pontosabban hogyan működött ez régen, és hogy is néz ki a jelenben?

Barát. Nálam ez a szó még mindig a jóságot, a kellemeset, a megbízhatóságot és az örök szövetséget jelenti. Azt a kapcsolatot két ember között, mely tűzre-vízre való tekintet nélkül kitart, míg a halál el nem választ. De még az is előfordulhat, hogy holmi földi halandóság sem állhat két rokon lélek útjába.

Mindezek ellenére az a tapasztalatom, így harminc év fölött, hogy minél magasabb az aktuális évet jelölő szám, annál jobban hal ki ez a tökéletesnek indult fogalom. Már saját szüleink is értetlenül csavargatják a fejüket. Nem értik ezt az újkori jelenséget, ahol újfent csak a mennyiség dominál a minőség helyett. Legalábbis amíg az ember fia ezt meg nem unja.

Merthogy nem tudom, ki meddig bír dűlőre jutni önmagában azzal az érzéssel, amikor csak kihasználják, esetleg szándékkal környékezik meg. Jól megfigyelhetők ugyanis az érdekkapcsolatok. Amikor két ember összejön, mert abból előnye, haszna származik. Jókat esznek, isznak, szórakoznak, nevetgélnek együtt. Már-már rokoni kapcsolatba kerülnek. A családjaik is összejárnak, az idill a tetőfokára hág. Még az is előfordul hogy egymás gyerekeinek lesznek a keresztszülei. Aztán történik valami. Valami, ami miatt egy szempillantás alatt atomjaira hullik ez a gyümölcsöző kapcsolat. Ez a valami pedig nagy valószínűséggel a pénz.

Általában úgy szokott lenni, hogy az egyik fél már az elején tudja, milyen célból közeledik a másik felé, amelyik meg általában óvatlanabb, naívabb. Ha pedig nem volt semmi előre megfontolt szándék, esetleg gyerekkori barátáságról van szó, az önzőség az, ami véget vet mindennek. A pénz nagy úr. Mindennél fontosabb ezeknek az embereknek. El tudom képzelni azt is, hogy ha legális lenne, simán ölnének is emiatt.

Szót ejtenék még a lappangó anyagiasságról is. Biztosan tudjátok, ezek az emberek azok, akik sokszor évtizedek után lépnek meg egy hajmeresztőt, ti meg csak néztek mint a moziban. Nameg persze csalódtok hatalmasakat. Van ilyen is sajna, és sokszor röhejes összegek miatt indul el a haddelhadd. Rettenetes érzés szembesülni azzal, hogy valakit évekig másnak hittél. Aztán lehet hogy más is volt, de mégis fillérekért áldozott fel téged. Pontosan ezt eredményezi ez a bizonytalan, pénzorientált világ.

Személy szerint körülöttem igencsak megcsappant az emberek száma. Ennek köszönhetően viszont lett egy új, hiteles és megbízható társam, JÓMAGAM. Mostmár sosem leszek egyedül. Ezentúl csakis és kizárólag a minőséget választom.