Home » Blog » Ez történt a testületi ülésen
DSC_0482

Ez történt a testületi ülésen

Csupán két hiányzóval kezdjük a meglehetősen hosszúnak ígérkező testületi ülést. Szokás szerint először az egyes képviselők programmódosítási szándékát hallgatjuk meg, majd erről szavazunk.

A kérdések és az interpellációk a program elejére kerültek, ezért azzal kezdünk. Egyébként a komplett program át lett szabva, ilyenkor pedig azon is elgondolkodom, mire jó az alap sorrend? Na, mindegy. Összesen 13 képviselő jelentkezett be a kérdezősködős buliba.

Varga Tomi kezd. A várban rendezendő Basement fesztivállal kapcsolatban kérdezősködik, hogy minden engedélyük megvan-e, és hogy biztonsági szempontból is rendben lesz-e a dolog.

Andruskó több kérdéssel jön. A Com-médiával kapcsolatban kérdezi, mikor kerül a testület elé a két pályázó (igazgató) anyaga, és mikor dönthetünk erről? Aztán az útfelújításról kérdezősködik. Milyen közbeszerzés zajlott le a 400 ezer euróról szóló közműfejlesztéssel (csövek, stb.) kapcsolatban? Andruskó szerint a város ki akarja kerülni a közbeszerzést. Később az új informatikai rendszerről kérdezősködik, hogy működik-e már, hiszen személy szerint még nem kapott csekket pl. a szemétdíj, ingatlanadó befizetésére sem. Továbbá a hivatal miért nem dolgozik azon, hogy az iskoláink számára kidolgozza, hogy azok lekapcsolódhassanak a távfűtésről, hiszen az szerinte 3-4 év alatt visszahozza az árát, és utána meg pénzt spórol meg.

A 400 ezer eurós kérdéssel kapcsolatban Keszegh Béla lehűtötte a kedélyeket, és röviden, de velősen elmagyarázta, miről is van szó. Mivel senki sem vágott vissza, valószínűleg elfogadták a magyarázatát. A lényeg, hogy ha van rá törvényes mód, akkor azt szeretnénk, hogy a munkálatokat a KOMVak végezze el, és ne mindig segélyeket adjunk nekik, hanem munkát is.

Én következtem. Megkérdeztem a városvezetéstől, hogy a Lehár parkkal szemben a kishíd másik oldalán milyen módon készült el az új park, mert 2 üléssel ezelőtt a kérvényt (mivel kérdéseink merültek fel) egyelőre nem hagytuk jóvá. Ezzel szemben holnap, azaz pénteken átadják. A másik kérdésem pedig arról szól, hogy áll a KOMVak külső cég általi átvilágítása?

A parkkal kapcsolatban azt a választ kaptam, hogy a munkálatok idejére a város kölcsönbe adta a szóban forgó területet, majd miután a munkálatok elkészültek, az visszaszállt a város vagyonába. Innentől kezdve már csak azt nem értem, hogy ha ezt így meg tudták oldani, akkor miért volt a testület előtt az anyag? Egyébként voltam arra, nagyon szépen megcsinálták, de jobb az ilyen félreértéseket tisztázni. Mint a turisztikai bizottság elnöke, csakis üdvözölni tudom az újítást.

Ami pedig az átvilágítást illeti, Ruman Patrik, a KOMVak igazgatója válaszában elmondta, mindent megtesznek, és folyamatosan dolgoznak azon, hogy teljesítsék a testület határozatait.

Horváth Attila a Víz utcai parkolási problémával kapcsolatban sürget megoldást.

Bastrnák Tibor tisztelettel kéri a városvezetést, hogy az anyagok minőségére figyeljenek jobban oda, azokat a lehető legpontosabban készítsék el. Aztán azt is kéri, hogy ezek az anyagok legyenek megfelelő időben és minőségben megtárgyalva az egyes bizottságokban és a tanácson is. Azt is kéri, hogy ha lehet, akár egy évvel előre is legyen meg az ülések programja, mert akkor kevesebbet fog hiányozni. Végül elmondja, hogy az ülés gördülékenységére is oda kellene jobban figyelni. Ekkor esély nyílhatna arra, hogy az ülések ne tartsanak ilyen sokáig.

Korpás Péter azt kérdezi, miért nincs fent a város weboldalán egyetlen megrendelő, számla, jegyzőkönyv stb. a 2017-es évben? Szerinte ez törvénysértő állapot. Kik a felelősök, és milyen büntetésre számíthatnak?

Less Károly lakossági kérdéseket tolmácsol, majd a parkolási problémáról és annak lehetséges megoldásairól beszél. Végül megkérdezi, hogy a város feketelistán van-e még? Felvette már a kapcsolatot a város a parlamenti képviselőinkkel?

Keszegh Béla a parkolással kapcsolatban elmondta, hogy több ember, szakértő bevonásával zajlik egy koncepció elkészítése, mely hosszabb távon is megoldhatná, vagy enyhíthetné a parkolási problémákat.

Glič képviselő jön. A múltkor a városvezetés késése miatt csak egy órával később tudtuk elkezdeni az ülést. Hol volt akkor a polgármester és az alpolgármester?

Feszty Zsolt kérdéseiről már szó volt. Többek között ő is örül a szép új parkosított teleknek a híd lábánál, de biztos akar lenni abban, hogy jogilag minden rendben van. Később felhívja a figyelmet arra, hogy most van lehetőség nagy pénzekre pályázni az uniós INTERREG keretein belül, és felajánlotta a segítségét is ezügyben. Érdeklődik, hogy a januárban az idegenforgalmi bizottság előtt felvázolt erődrevitalizáló projekt milyen stádiumban van?

Vetter János zárja a sort. Knirs alpolgármester urat szeretné interpellálni poliklinika ügyben. Hét kérdése van, ezeket mind el is mondja. Majd felrakok erről a rövid intermezzóról egy videót, talán érdemes lesz megnézni, hiszen az jobban visszaadja a történteket, mintha leírnám. Durva feleltetés volt, válaszokat meg nem igazán kaptunk.

15:00 van, mire eljutunk az első programpontig. Fekete Tamás hivatalvezető jön a határozatok teljesítéséről szóló beszámolójával.

Rögtön ezután Szabó Ingrid mérnöknő jön a következő beruházásokról.  Csupán a poliklinikára kért további 18 ezer euró nem ment át. Már napvilágot látott egy projekt, ezt pedig senki nem tudta megmondani, mire kell, így én nem foglaltam állást a kérdésben. Valószínűleg többen is úgy érezték, hogy további információra van szükségük ahhoz, hogy egyértelműen támogatni tudják.

Jönnek a lakosok, Bósza János kezdi. Keszegh Bélát kérdezi, hol vannak azok a bizonyítékok, melyeket egy éve már megígért, hogy cáfolja Bósza vádjait? Aztán Bastrnák Tibort kérdi, miért nem működik a méregdrága szökőkút a Nádor utcán, amit “választási célból” építtetett? Aztán azt magyarázza, miért is lenne jó, ha rákötnénk a hetes lakótelepi utat (Eötvös) a pozsonyi felüljáróra. Aztán nem érti, hogyan lehetett engedélyezni egy zenei fesztivált a várban, hiszen az veszélyes terep, ráadásul a zene generálta rezonancia kárt tehet az épületben. Végül Andruskónak megköszönte, hogy nemrég “törvénysértő” módon megakadályozta, hogy elmondja a véleményét, és azt is közölte, hogy arra a 14 emberre, aki megszavazta az KOMVak vs. Haas szerződést, büntetőjogi feljelentést tett.

Andruskó Imre azért odaszúr Bószának, aki tudtommal belépett az MKP-ba. “Amit itt elmond, amivel minket vádol, az az MKP véleménye is?” – kérdezi.

Csizmazia Editke, a Klapka téri virágárus következik. A Komáromi Napok szervezőivel szemben lép fel kritikával, hiszen azok állítása szerint “elbarikádozták” őt, és nem voltak hajlandóak kompromisszumra. Ahogy mondja, emiatt ő jelentős bevételtől esett el. Továbbá állítólag F. Zsolt főszervező “undorító, trágár szavakkal” illette. Rögtön utána Čiliaková asszony is hasonlókról számolt be, hiszen a fiának is a téren van érdekeltsége.

Mondjuk azért talán illene meghallgatni a másik felet is, mielőtt ebből bármit leszűrünk.

Ezután egy néni (sajnos nem hallottam a nevét) meglepő pontossággal szól hozzá a nagy útfelújítási projekthez, nehezményezve azt, hogy néhány utca helyett inkább más utcákat kellene felújítani.

Az I. lakótelep polgárai ismét megjelentek előttünk néhány további észrevétellel. Ahogy mondják, bár javult a helyzet, de nem annyira, mint amennyire a városvezetés komunikálja. A lényeg, ahogy én értelmeztem: nehogy azt gondoljuk, hogy ezzel meg is oldódott minden, továbbra is vannak problémák és azokkal foglalkozni kell. Később kérdéseket tesznek fel a városvezetés felé.

Szünet után egy ügyészi tiltakozással folytatjuk, Fekete Tamás tálalásában.

Ezt követően beszámolót kapunk a nagy útfelújításról. Megtudtuk, hogy a kassai székhellyel rendelkező Eurovia fogja elvégezni a munkálatokat. Európa szerte építenek utakat, tehát nem kis cégről van szó. Ők újították fel a lévai utakat is, és elégedettek voltak velük, de pl. Csehországban autópályát is építettek már. Május végén elkezdődnek a munkálatok, mégpedig a Duna rakparton, és 6 hónap alatt be is kell fejezniük az utolsó métert is. Ezzel kapcsolatban holnap, azaz pénteken tartanak sajtótájékoztatót a városháza épületében, további infók akkor várhatók.

Az ellenpólus természetesen pampogott egy sort, de a lényegen nem változtat: lesznek új utak. És kész!

Azok aggódnak a hitel miatt is, akik nemrég csont nélkül megszavazták a KOMVak “dohodáját”, melynek köszönhetően a cég tizenix évig fizetheti a “remek befektetések” hozadékát. Ami még ezzel kapcsolatban az eszembe jutott, hogy egyesek azért szavaznak milliós hitelről, hogy a KOMVak mocskát takarítsák, mások meg azért, hogy utakat építsenek. Van különbség? Szerintem van.

Egyesek számára az egyik legnagyobb probléma az útfelújítással kapcsolatban érzésem szerint az lehet, hogy Keszegh Béla ötlete volt. Az is érdekes, hogy az a Gajdáč képviselő kérdőjelezi meg a folyamat tisztaságát, akinek a gimije előtt anno megépült az aranyjárda, aminek a négyzetméterára majdnem háromszor annyi volt, mint például a sokat szidott temető előtti, ráadásul érdekes módon éppen annyiba került, hogy ne kelljen elektronikus aukciót kiírni rá. Gondolom, akkor azzal semmi gondja nem volt. Én emlékszem erre, meg a VMK kétirányúsítására is, ahol festegettek néhány csíkot, több, mint 20 ezerért, de azon sem pampogott senki.

Andruskó Imre közben többször is látványosan sajnálgatja Knirs Imrét, akivel talán még életében nem értett egyet semmiben, de persze ha a politikai ellenfeleket (Keszeghet) kell cseszegetni, bárki kapóra jön. Knirset mártírként állítja be, miközben az első számú alpolgármester nem tudott válaszolni 7 nagyon jogos kérdésre a poliklinika ügyével és a projekttel kapcsolatban. Mondjuk Andruskótól nem véletlen az eféle manőver, hiszen ennek a ciklusnak az elején gyorsan a szívébe zárta Szabó Bélát és Anton Marekot is, akikkel négy évig ádáz harcot vívott. Persze, azok a fránya szavazatok, azok kellenek, na meg a zűrzavar is. Ugye? Aki nem hiszi, járjon utána, ugyanis ebben a ciklusban Andruskó csapata és a régi nagy ellenfelek (Szabó, Marek) szinte mindig ugyanazt a gombot nyomogatják. Lelkük rajta.

Én esküszöm, már nem akarom cseszegetni a régi képviselőket, de hogy tükörbe nem gyakran néznek, az is biztos. Komárom legszebb időszaka akkor lesz, ha soha többé nem teszik be a lábukat a városházára. Ezt a véleményem akkoris fenntartom, ha most nagyon berágnak rám. Mert nem érdekelnek. Mert amit lerendeznek, az bicskanyitogató.

A csörték után pihenés gyanánt jönnek a vagyonjogi ügyek.

Ezután jöttek a lakásügyek.

Az iskolaügyre is jutott még idő, de másra már nagyon nem, így jövő héten folytatjuk. Viszontlátásra!