Home » Blog » Ez történt a testületi ülésen
DSC_0482

Ez történt a testületi ülésen

Huszonegy képviselő jelenlétében futunk neki a mai tárgyalásnak. A programban több kényes pont is van, tehát érdekes diskurzusra van kilátás. Közben Bujna Zoli is megérkezett, úgyhogy 22-en kezdünk. Egy perces néma csenddel emlékeztünk Ipóth Barnabás volt gimnázium igazgatóra, majd elkezdődött az érdemi munka.

A szokásos programmódosítást követően a kérdésekkel és az interpellációkkal kezdünk. Tíz képviselő jelentkezett be, sok mindenkinek akad mondanivalója.

Szabó Béla kérdezi a polgármestertől, hogy az elmúlt testületi üléstől eltelt idő alatt milyen előrelépés történt az I-es lakótelepi problémával kapcsolatban? Stubendek többek között azt is elmondja, hogy egy sor olyan dolog történik, ami az ott lakók biztonságát fokozza.

Keszegh elmondja, hogy a legproblémásabb helyeken elzárták a vizet és a gázt. Később az egyik ház rendezte az adósságát, így ott már újra van víz. Keszegh azt is elmondta, hogy minden lehetséges és törvényes módon sarokba szorították az érintetteket, folyamatosan nyomást gyakorolnak rájuk.

Tóth Alexander rendőrfőnök elmondja, hogy több, mint fél tucat család már elköltözött, mindegyikük városon kívülre. 24 órában figyelik a környéket és valamelyest javult a helyzet. A járőrszolgálattal kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy összesen hárman jelentkeztek, közülük ketten nem voltak alkalmasak a munkára. Új pályázat lesz kiírva.

Andruskó szerint az alkalmazkodni képtelen polgárok száma az egyesen nem változott, csupán az egyik házból átköltöztek a másikba. Később a Dunamente TDM-mel kapcsolatban érdeklődik néhány dologról. A továbbiakban a polgármester fizetésével kapcsolatban kérdezősködik. Ahogy mondja, nem zsebekben turkál, csupán érdeklődik, mert ez egyébként nyilvános adat kellene legyen.

Közben 13:35-kor a kezünkbe nyomnak egy vaskos anyagot a KOMVak ügyével kapcsolatban, ami tulajdonképpen az adósságrendezésről szól, ami egyébként programpont is.

Andruskó azt is szeretné tudni, ki volt az az alkalmazott, aki annak idején nem jelentett be két frissen felvett munkást időben, és emiatt most feketelistán van a város. Azóta is.

Gajdáč képviselő nem először jön elő azzal, hogy a testületi anyagok gyakran hibásan vannak előkészítve.

Vetter János a parkokban és a lakótelepeken éktelenkedő fahulladékok eltakarítása felől érdeklődik. Később arról beszél, hogy nagyon nem jó, ha a kukákban emberek turkálnak, és rendetlenséget csinálnak. Szeretné, ha ezek a tároló szigetek zárhatóak lennének.

Horváth Attila – Megyercsi utcán a három lakótömb között még tavaly csavart ki a vihar egy fát, mely tönkretette a gyerekek játékait. Nem lehetne ezzel kezdeni valamit? Ezután a gyermekpark előtti útról érdeklődik, hogy nem lehetne-e rendberakni, esetleg néhány parkolót kialakítani?

Less Karcsi elmondja, hogy többen is megelőzték néhány kérdéssel kapcsolatban, így inkább a munkahelyteremtésről érdeklődik.

Rajkó képviselő a Templom utca gondjairól beszél. Nem szeretné, ha a jövőben a nehéz mezőgazdasági gépek tönkretennék még jobban, jelenleg viszont gyakran használják ezt az utat, aminek az ott lakók érthető módon nem igazán örülnek.

Nem biztos, de szerintem rekordot döntöttünk: 14:45 van már, és csak most kezdjük el tárgyalni az első programpontot. A kérdések és interpellációk ugyanis ennyi időt vettek igénybe. Néha olyan érzésem van, mintha valamiért büntetne a sors. Ha diktátor lehetnék, sok mindenkit eltiltanék a közügyektől.

Fekete Tamás előljáró úr jön a beszámolójával, ami a határozatok teljesítéséről szól.

Közben kiderült, hogy az új számítógépes rendszerre való átállás nem megy zökkenőmentesen, konkrétan jelen pillanatban emiatt nem lehet beszedni az ingatlan- és egyéb adókat, ami a költségvetés bevételi oldalának egy jelentős része.

Andruskó Imre persze jól fel is csesződött, de most sajnos igaza van. Hangosan kérdezte, ki erőltette az informatikai rendszer cseréjét? Én nem akartam hozzászólni, mert nagyon nem tudok mit. Úgy tűnik, hogy itt mindent képesek elrontani az illetékesek. Hihetetlen, és szomorú is egyben.

Fekete Tamás egy ügyészi figyelmeztetéssel folyatja.

Németh Ivett jön a vagyonjogi ügyekkel.

Szünet után a lakosok kapnak szót. Első körben Bósza János jött három kérdéskörrel, majd az őrsújfalusi ÉS színház képviselője mesélt az ott zajló munkáról, és kért támogatást hozzá. Végül Deminger úr jött, sokadszorra az őrsújfalusi Kertekalja utca problémájával. Itt van a Markíza tévé is.

Miután mindenki elmondta, amit akart, megyünk tovább a vagyonjogi ügyekkel.

Ismét szünet volt, de utána végre eljutottunk a KOMVakos ügyhöz. A történet egyszerű: vagy elfogadjuk a KOMVak hitelezőjének feltételeit, vagy már holnap jön a végrehajtó. Bizony. Egyelőre még nem írom le pontosan, miről is van szó, mert a hitelező üzleti titokra hivatkozva nem járult hozzá, hogy az információk a nyilvánosság számára is elérhetőek legyenek. Furcsa, mert közpénzről van szó, az pedig nyilvános. Mindenesetre ha jogilag megerősítik, hogy én gondolom jól, már írom is a részleteket.

Végül a polgármester bejelenti, hogy nyilvános tárgyalás lesz, de az üzleti részről, számokról ne beszéljünk.

Ekkor Rajkó képviselő nagyon helyesen azt mondta, hogy inkább jövő héten csütörtökön tárgyaljuk az ügyet, mert addig még lezajlik néhány találkozó, ami új fejleményeket hozhat. A javaslata át is ment, így ma nem lesz KOMVakos tárgyalás.

17098233_10203067105795772_6129181388246857839_n

Úgyhogy megyünk tovább a lakásügyekkel.  Ez végig is lett szavazva.

A vendéglátó egységek teraszaival foglalkozunk tovább.

A folytatásban Nagy Tamás szeretne pénzt kapni (100 ezer eurót) gáztalanító berendezésre. Persze többen is egyből firtatni kezdik, hogy ilyen berendezésünk már volt, csak éppen a múltban eltűnt. Most pedig megint a város vegyen egyet. Ha már alkalmam volt, meg is kérdeztem, hogy hol van az a berendezés, ami a város leltárában megtalálható? Fekete Tamás hivatalvezető válasza alapján nincs meg az a gép.

Hopsz.

Vetter meg is kérdezi, hogy eltűnt egy drága berendezés, miért nincs felelős? Miért nincs soha felelős? Miért nincs feljelentés? Vagy átlépünk azon is, hogy ez a berendezés eltűnt, és megyünk tovább?

Less Karcsi is neveket akar hallani. Ki a bűnös? Meg kell találni a bűnöst és meg kell büntetni.

Végül a testület megszavazott 100 ezer eurót a Comorra Servis részére, aminek én annyira nem örülök, hiszen a Comorra Servis ki tudta volna gazdálkodni saját maga is, így viszont szinte az összes pénz elment, ami a fejlesztésekre volt szánva. Ez van. A többség így döntött.

Ezután a Városi Művelődési Központ kérvényét tárgyaljuk, ahol már vészhelyzet van. Én csak arra tudtam gondolni, hogy miután a Maticának és a Jókai színháznak is pénzt ítélt a testület, kutya kötelességünk a VMK-nak is adni. 

Ennyi fért bele mára, egy hét múlva folytatjuk. Remek testületi ülésre van kilátás!

Jó éjszakát!