Home » Blog » Ez bizony nagyon sportszerűtlen volt
7

Ez bizony nagyon sportszerűtlen volt

Dübörög a kampány, az egyes lakájmédiumok pedig ontják magukból a propagandát. Valaki jobban, mások meg kevésbé figyelnek oda arra, hogy bizonyos szint alá ne süllyedjenek, az egyik hetilapnak azonban sikerült orbitálisan nagyot alkotnia. Igaz, nem először állítottak valótlanságot, csak hogy a puszipajtást fényezzék.

Szóval, a címoldalról megtudhattam, a Stubendek-Keszegh páros “elárulta” a komáromi sportot. Így. Csatt bele a trutyi közepébe, lacafaca nélkül. De miről is jutottak erre a következtetésre? Nos, megpróbálom a tiszta tényekkel elmagyarázni.

A múlt heti testületi ülésen az egyik programpontunk a város iskoláinak rendkívüli támogatásáról szólt. Sikerült a költségvetésből összeszedni 160 ezer eurót, melyet ezen intézmények javára osztottunk szét, fejlesztésekre. A vitába azonban beszállt Knirs Imre képviselő úr is, akinek nem tűnt fel igazán, hogy most az iskolákról van szó, így a sportkluboknak javasolt 40 ezer eurót.

A határozati javaslatát (alább videó) érdemes megnézni, mivel egészen értelmetlenre sikerült, amellett több problémás rész is akadt benne. A sportlétesítmények említése már önmagában meglepő, de forrás nélkül beterjeszteni egy kiadást tartalmazó javaslatot a tárgyalási rendből adódóan nem lehet. Mert ugye a kérdés az, hogy mibű? Mert ötlet van bőven. Erre dr. Knirs (a hetilap következetesen így szólítja, még ha nem ez a titulusa, akkor is) azt mondta, hogy kölcsönből.

Nos, arra most ne térjünk ki, hogy mennyire jó ötlet profi külföldi sportolókat városi kölcsönből fizetni, mert szerintem már ez is egy agyament gondolat. Ugyanakkor erre egyszerűen lehetőség sincs, mivel kölcsön csak fejlesztésre használható, működési kiadásra nem.

Az önkormányzatiságban és a törvényekben jártasabb kollégák a város főellenőrével kiegészülve ezt illedelmesen elmondták. Stubendek László polgármesternek tehát nem is lett volna választása: amennyiben a képviselők megszavazták volna, a törvényből kifolyólag meg kellett volna vétóznia. Most arra hosszasan ne térjünk ki, hogy néhány év alpolgármesterség után dr. Knirs nem tudja az alapvető szabályokat és képtelen rendesen megfogalmazni egy határozati javaslatot. Így marad a duma, meg az a gyakran ismételt kifogás, hogy mások akarnak neki rosszat, így leplezve az alkalmatlanságát.

Szóval, a legnagyobb jóindulattal mindenki megpróbálta jobb belátásra téríteni Knirs Imrét, de ő a törvénytelenség egyértelműsége ellenére ragaszkodott a szavazáshoz, mely természetesen kudarcba fulladt: 5 képviselőn kívül senki sem támogatta. Tudtuk azonban jól, hogy ennek a történetnek még az ominózus hetilapban lesz folytatása, hiszen az évek során már hozzászoktunk az ilyesmihez.

Ők pedig nem is késlekedtek, jött a cikk a címlapon, dr. Knirset az egekig magasztalva, Stubendeket és Keszegh Bélát pedig árulónak titulálva. Itt jelezném, ezen az alapon a testület többsége (beleértve a lap által olykor szintén ajnározott képviselőket, akik csakúgy nem támogatták Knirs javaslatát) és én is áruló vagyok, úgyhogy ezt a konklúziót mindannyiunk nevében kikérem magunknak. Nem szeretném a továbbiakban mindezt oldogatni, cikkem címében benne van a véleményem, amit még akkor is vállalok, ha mostantól én fogok a címlapon szerepelni.

A mostani városvezetésre meg ilyen baromságot ráhúzni egyenesen röhejes, ez pedig villámgyorsan tényekkel igazolható. Soha nem volt még ilyen magas az éves működésre szánt sportalap, ami idén már 268 ezerre emelkedett. Ezen kívül a kosarasok és a focisták is kaptak alkalmi támogatást. A sportlétesítményekre a város a Comorran keresztül közel fél milliót költ. Idén először egy külön 200 ezres alap volt a sportlétesítmények felújítására, amiből 4 klub részesült, több tornaterem és a strand nagy medencéje is fel lett újítva. Tavaly az uszoda nagy medencéje, pár éve a tanmedencéje is fel lett újítva. A sportolók fogadása rendszeres, a legjobbak anyagi jutalmat kapnak és már külön gálája is van a sportolóknak. A KFC bérleti szerződése kapcsán (a stadionépítéshez) a klub is megköszönte a városvezetés aktív segítségét.

Megkockáztatom, a komáromi sportra a város a büdös életben ennyi pénzt nem fordított. Az a gyanúm, hogy sokkal inkább azért vagyunk árulók, mert nem vettünk részt egy olcsó kampányfogásban. A következő három hétben továbbra is bízom a konstruktív és pozitív jellegben, de ha valaki ilyen övön alul támad, akkor arra kénytelen vagyok reagálni.

Hiszen – hogy a témánál maradjunk – ez nagyon sportszerűtlen volt.