Home » Blog » Bóna Zoltán: A szlovákiai magyarok 90%-a MKP-s!
Untitled-1

Bóna Zoltán: A szlovákiai magyarok 90%-a MKP-s!

Új arcok a politikában? Remek! Ezúttal a bátorkeszi Bóna Zoltánnal beszélgettem, aki a Fiatal Függetlenek csapatát erősíti, és aki az MKP választási listájának 29. helyéről próbál majd a parlamentbe jutni.

– Bóna Zoltán? Az meg kicsoda? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket hallani veled kapcsolatban. Próbálj meg válaszolni rájuk!

Olyan fiatal vagyok, akinek tinédzser kora óta élete a közösségszervezés. Erről szólt a Diákhálózatban, a Gombaszögi Nyári Táborban vagy a Bátorkeszi Borfesztiválon végzett munkám. Biztosan nem én vagyok a legrégebb ideje politikában mozgó jelölt, de úgy érzem, azok közé tartozom, akik tudnak valami újat mutatni.

– Mint például?

 Olyan értékeket képviselünk, amik ma hiányoznak a közéletünkből. Függetlenek vagyunk az életünket megkeserítő korrupciótól és a szélhámos milliárdosoktól. Több olyan kezdeményezésünk volt, amivel megmutattuk, hogy kiállunk magunkért: tettünk a kétnyelvűségért, a helyi termékek népszerűsítéséért, Malina Hedvigért. Akkor is, amikor a hivatásos politikusok egymással voltak elfoglalva. Magunkat adtuk eddig is és ez a választások után is így lesz.

– Miért döntöttél úgy, hogy elindulsz, és miért pont az MKP listáján?

Olyan családban nőttem fel, ahol arra tanítottak, hogy ne csak a saját érdekeimet helyezzem minden fölé, hanem figyeljek oda másokra is. A diákszervezetekben is becsülete volt a közös munkának, pedig sokszor nem kedveztek nekünk a körülmények. A legtöbb hétköznapi emberhez hasonlóan engem is dühít a régi politikusok tehetetlensége és a Smer oligarchapárti kormányzása. Azért indulok, hogy változást érjünk el. Ehhez az MKP megújításán át vezet az út.

– Szóval elismered, hogy az MKP nagy volumenű változásra szorul?

Igen, hiszen a korábbi választóinak egy része elfordult a párttól. A cél az, hogy őket újra meggyőzzük a közösségi politizálás helyességéről. Az új lendülethez új jelöltek kellenek, és az MKP ezt felismerte. Nézzük meg a választási listát! Az átlagéletkor 42 év. Ugyanez a Smernél 47 év. Az MKP azon pártok közé tartozik, ahol komolyan gondolják, hogy vannak következmények. Szigeti László listáról történő visszalépése bizonyítja ezt. Bátor döntést hozott, amit kevés politikusok tett volna meg.

– Ugyanakkor az MKP hagyományelvű értékeket vall. Te is konzervatívnak tartod magad?

Szeretem a kiszámítható dolgokat, a stabilitást, és fontos számomra a hagyományok tisztelete. De azt vallom, hogy a XXI. században ideje magunk mögött hagyni az  “izmusokat” és ideológiákat, amik csak arra jók, hogy összevesszenek rajta az emberek. Két legfontosabb feladatunk, a magyar megmaradás biztosítása és Dél-Szlovákia gazdasági integrációja nem ideológiai, hanem szakmai kérdés.

– Sokan mondják, hogy az etnikai alapú politika felett eljárt az idő, és inkább a hidat kellene támogatnunk, mert őket a szlovákok is elfogadják. Erről mit gondolsz?

Hogy nincs igazuk. Nézzünk szét Európában! Itt él 56 millió nemzeti kisebbséghez tartozó polgár. A nagyobb számú közösségek kivétel nélkül rendelkeznek saját párttal. Ezek a pártok nemcsak úgy léteznek, de az utóbbi időben még erősödnek is. Jól látható, hogy a gazdaságilag is élen járó közösségek, mint a katalánok vagy a dél-tiroli németek érdekeit mind egy egységes közösségi párt képviseli. Mi a békés szlovák-magyar együttélést nem az identitások elmosásával, hanem azok megerősítésével képzeljük el. Magyarok vagyunk Szlovákiában, számunkra ez fontos, vannak saját érdekeink, és elvárjuk, hogy ez az ország egyenrangú polgárként bánjon velünk.

– Szép gondolatok, de a realitás az, hogy a hidat mindig bent mérik, míg az MKP-t csak ritkán… Mi lehet ennek az oka?

Itt Dávid áll szemben Góliáttal. A kampánykiadások közti különbség úgy 10 az 1-hez. Az MKP a polgárok mögött áll és értük dolgozik, csak nincsenek százezrei folyamatos óriásplakát-kampányra vagy egy hírportál megvásárlására. Én viszont bízom abban, hogy fel lehet rázni ezt a pártot és meg tudjuk győzni az embereket. A szlovákiai magyarok 90 százaléka MKP-s, nekünk csak fel kell hívnunk erre a figyelmüket. MKP-sok, mert fontos nekik a családjuk biztonsága, az identitásuk megőrzése és a korrupciómentes közélet.

Bóna Zoltán 1990-ben született Komáromban. A Selye János Gimnáziumban érettségizett. 2012-ben a komáromi Selye János Egyetemen szerzett bakalár diplomát matematika-történelem szakon. 2010 óta tagja a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőcsapatának. Társaival 2012-ben megalapítják a komáromi Jókai Mór Diákkört. 2011-től 2013-ig a Diákhálózat belügyi alelnöke, majd az egyetemista ernyőszervezet elnöke. 2014-től a bátorkeszi Szegab polgári társulás elnökségi tagja. A legutóbbi önkormányzati választásokon az MKP listáján független jelöltként képviselővé választják Bátorkeszin. Az MKP választási lista 29. helyén a Fiatal Függetlenek jelöltje.

– Nagyon sokan kampányolnak a bevándorlókkal, úgy tűnik, ez igencsak hálás téma egyeseknek. Mit gondolsz erről? Valós problémával állunk szemben? Milyen hatása lehet Felvidékre?

Nézd Gerzson, egy olyan folyamat kezdetén vagyunk, ami szakértők szerint akár 2050-ig eltarhat. Eddig minden tapasztalat azt mutatja, olyan tömegek érkeznek, akik párhuzamos társadalmakat alakítanak ki és nem tudnak integrálódni. Szlovákiában ez még inkább így működne, mert nincs gyarmati múltunk és a romákat sem tudtuk integrálni. Megértem a széplelkű embereket, akiknek fontos, hogy szolidárisnak érezzék magukat, de óvatosnak kell lennünk. Mi egymásért vagyunk felelősek, akik ebben a régióban élünk. Szlovákiát a kvótarendszer miatt érinti közvetlenül a bevándorlókérdés. Ez újra és újra felmerül Európában. Az MKP az egyetlen párt Dél-Szlovákiában, amelyik azt mondja: mi magunk akarjuk eldönteni, hogy kikkel élünk együtt és ne olyan brüsszeli hivatalnokok, akik sosem jártak itt. Erről szól a kvótaellenes aláírásgyűjtés.

– A bevándorlás egyik legnagyobb veszélye a terrorizmus. A minap a SMER éppen a hidasok segítségével tolta át az új terroristaellenes törvényt. Mi a véleményed erről?

Összeállt a Smer-Híd szörnykoalíció. Nem szeretem amikor a választókat ijesztgetik, nem a  mi stílusunk, csak azt mondom, hogy higgyünk végre a szemünknek és vegyük észre mit terveznek itt a választások után. Ma Szlovákia nem célpontja a terroristáknak, csak egy populista kampányfogásról van szó. A Híd ezzel is a Smer kampányát segíti. Az alkotmány módosítását mindig hosszas előkészítésnek és vitának kell megelőznie. Itt viszont úgy történt, hogy Fico füttyentett egyet, ők pedig beálltak a sorba. Fel sem merült, hogy legalább kérjenek valamit cserébe, mondjuk munkahelyteremtő beruházást régiónkba vagy a kisebbségi kulturális alap felállítását. Az MKP-ra azért van szükség, mert a “valamit semmiért” helyett a “valami valamiért” hozzáállást fogja követni a parlamentben.

– Azért a szörnykoalíciós megállapításoddal szemben a Smeresek nemrég elutasították a Híd kisebbségi kulturális alap felállításáról szóló beadványát. Ugyanakkor az MKP korábban nem állt elő hasonló elképzeléssel. Szerinted hogyan kéne elosztani a magyar kultúrára szánt pénzeket?

Arányosan és autonóm módon. Az első azt jelenti, hogy ha a szlovákiai magyarok részaránya 8,5%, akkor törvénynek kell lennie arról, hogy a kultúrára szánt összes pénzek 8,5%-a a magyarok rendelkezésére áll. A második pedig azt, hogy a szlovákiai magyarok maguk döntsék el, hogy milyen szervezetek részesüljenek támogatásban. Nem csak az MKP-sok, nem csak a hidasok és nem csak a civilek, hanem így mi együtt. Biztos vagyok benne, hogy a közös célok mentén meg tudnak egyezni az érintettek. Pláne, ha a politika békén hagyja őket.

– Meg lehet állítani a magyarok fogyását Szlovákiában?

Ha nem hinnék benne, akkor most nem ülnék itt. Amikor két évvel korábban tüntetést szerveztünk a pozsonyi parlament elé és felvittük a kisiskolákat szimbolizáló koporsót a lépcsőn, végig az járt a fejemben, hogy hogyan jutottunk idáig? Rájöttem, hogy nem dughatjuk homokba a fejünket és tenni kell végre. Három csapásirányról van szó: meg kell erősítenünk és vonzóvá kell tennünk azokat az intézményeket, amelyek az identitás bástyáit jelentik, elsősorban az iskolarendszert. Ezért is szerveztünk több megmozdulást a kisiskolák bezárása ellen. Fontosnak tartom, hogy az itt élő magyarok lássák, hogy igenis lehet Szlovákiában magyarként sikeresnek lenni. Ezért haza kell hozni a nyugatra vándorolt fiataljainkat. Erről eddig senki nem beszélt. Harmadszor a jogegyenlőségre hívnám fel a figyelmet, ami azt jelenti, hogy Szlovákiának az országban élő őshonos kisebbségeket partnerként kell kezelni. Nincs vesztegetnivaló időnk, már a következő ciklusban el kell fogadni egy törvényt, ami egyenragúvá teszi a két nyelvet.

– Mit tudtok kínálni a külföldön érvényesülni próbáló honfitársainknak? Miért jönnének haza?

Ma a 29 év alattiak 30 százaléka munkanélküli. Az oligarchapárti Smer ma értük sem tesz semmit. Helyette egy banán nélküli banánköztársaságot épít, ahol a dolgozó emberek szívják meg. A hazahívásnál olyan kezdeményezések beindítása a megoldás, amik kapaszkodókat adnak. Fel kell állítanunk egy alapot, ami támogatást, kezdőtőkét ad a visszatérőknek. Ők azok, akik tudásukkal és szorgalmukkal sokat tehetnek a közösségünkért, de előbb nekünk kell tenni értük. Nem fogunk lemondani róluk.

– Amennyiben bekerülsz a parlamentbe, mivel kezded majd a munkát?

Ha a csillagok szerencsésen összeállnak, akkor tárgyalások fognak indulni a legnagyobb párttal. Az MKP ma már nem az a párt, amelyik beéri olcsó kompromisszumokkal, a legtöbb elérhető eredmény fogjuk kiküzdeni régiónk számára, akár kormányzás, akár ellenzék vár ránk. Ezután következhet négy év munka azokért a fiatalokért és idősebbekért, akik hasznos és teljes életet képzelnek el maguknak. És ne feledkezünk meg az ígéretünkről sem: a Fiatal Függetlenek minden bekerülő jelöltje közösségi célokra áldozza éves parlamenti fizetését.