Home » Blog » Beszéljünk egy kicsit a munkáról!
commission

Beszéljünk egy kicsit a munkáról!

Ha szigorúan az önkormányzatiságra összpontosítunk, talán elmondhatjuk, hogy a különböző médiumok fogékonyabbak azokra a témákra, melyek felháborodást válthatnak ki, hiszen ezek körül alakulnak ki nagyobb diskurzusok, így generálva az olvasottságot. Ha pedig éppen nem történik semmi különös, rávetődnek a bolhára, csak hogy elefántot gyártsanak belőle, gyakran sikerrel. 

Azonban érdekes módon kevesebb beszámolót és cikket olvashatunk arról, vajon milyen munka zajlik a kulisszák mögött? Nem csoda, hiszen gyakran unalmas témákról van szó, az emberek pedig sokszor nem is értik, nem találják az összefüggéseket és nem látják a valódi értelmet mögötte. Ebből kifolyólag az sem meglepő, hogy az emberek megoldják a dolgot annyival, hogy az általuk választott képviselet nem dolgozik, csak piócaként csüng az adófizetők csecsén.

Sok az általánosítás, még több a közhely, ennek ellenére úgy gondolom, maga a képviselő is tehet azért, hogy mindez változzon. Jómagam az első városházán töltött napom óta beszámolok arról, mi zajlik odabent. Elmondom azt is, én mit teszek a képviselői fizetésemért cserébe. S bár gyakran megkapom, hogy mindezt csak marketing, önfényezés, úgy gondolom, még mindig jobb, mintha semmit sem tudnának a munkámról.

Jelenleg a komáromi sport-, valamint a digitalizáció és transzparencia bizottság elnöke vagyok. Előbbi egy hagyományos, utóbbi pedig egy újonnan alapított szaktanácsadói szerv, ahová igyekeztünk olyan embereket válogatni, akik hozzáértésükkel, meglátásaikkal a képviselők és a városvezetés munkáját nagyban segíthetik. Munka pedig akad bőven, hiszen azért is kaptunk bizalmat a szavazóktól, hogy sok minden megváltozzon.

A sportbizottságban elnökként több fő irányvonalat jelöltem ki, s mindjárt elsőre sikerült kialkudnom, hogy a városunkat méltó mód képviselő és erőn felül teljesítő szektor nagyobb anyagi támogatásban részesüljön. Ugyanakkor cserébe rendet szeretnék látni, hiszen ez a lelke mindennek. Komoly tárgyalásokat folytatok, hogy az eddigi kaotikus rendszer meg- és kitisztuljon, ezért asztalhoz ültetem azokat a klubokat, ahol konfliktusokat, problémákat vélek felfedezni. De nem csak őket: ebben az évben feltett szándékom, hogy a bizottság megismerkedjen minden egyes olyan klubbal, mely anyagi támogatást kér a várostól. Szeretném, ha mostantól beszámolhatnának a tevékenységükről, a terveikről és arról, hogyan tudnánk őket segíteni? Fontosnak tartom, hogy mindannyiukkal megismerkedjünk, hiszen nagyon fontos, hogy a “pénzosztásnál” a lehető legobjektívabb módon tudjunk eljárni. Meghát ez is a dolgunk.

Visszatérve a problémás klubokra, akad több is, de hiszem, hogy mire az út végére érünk, a mindennapos munkát nem zavarják majd a kicsinyességből vagy az egóból fakadó buktatók. Tudom, nagy fába vágtam a fejszét, mert bizony előfordulnak évekre visszanyúló személyes ellentétek, de a bizottságommal meg fogjuk találni, sőt, lehet már meg is találtuk a megfelelő eszközöket ahhoz, hogy ezeket a problémákat felszámoljuk, de legalábbis a minimális szintre szorítsuk. Példának okáért olyan banális dolgokat is kell oldanunk, hogy az egyes sportklubok, melyek több száz órát töltenek el mondjuk a sportcsarnokban, egységes árat fizessenek. Nem hiszitek el, de ez eddig nem így volt, és akkor vált számomra világossá, amikor elnökké válásom után helyzetfelmérést tartottam. Az igazságosság viszont fontos, így ezen azonnal változtatunk.

Ami még lényeges, szeretném elérni, hogy a városi kitüntetések – már amit a legjobb sportolók minden évben megkapnak – újra régi dicsfényükben ragyogjanak. Véleményem szerint ugyanis az utóbbi években amolyan “lobbikitüntetéssé” vált a dolog: voltak olyan kategóriák, ahol többen is díjat kaptak a szülők vagy a sportvezetők, esetleg szponzorok nyomására. Mindamellett, hogy teljes mértékben értem azt is, hogy az egyes szülők vagy edzők számára a saját neveltjük a legügyesebb, tudatosítani kell, hogy a kitüntetéseket csak a legjobbak kaphatják. Ezért is hívják kitüntetésnek. Mert, ugye, aki kapja, az kitűnik a többi közül. Tudom, érzem, hogy etéren is háborút kell megvívnom, de nem tágítok: azt szeretném, hogy hatalmas megtiszteltetés legyen egy ilyen elismerésben részesülni és ezért minden követ meg is mozgatok majd.

A második, legalább ennyire fontos irányvonal a komáromi gyermekek, fiatalok támogatása. Nem győzöm hangoztatni, hogy a sport jótékony, nevelő hatású, ráadásul a testet és a lelket is karban tartja, ezért ha a mi felnövő generációnkról van szó, elmegyek akár a fal után is. Etéren célként tűztem ki, hogy Komáromban egy szlovák és egy magyar alapiskolában nyíljon sportosztály, de legalábbis olyan, ahol a sport kiemelt szerepet kap. Végeztem némi kutatást, és vannak olyan igazgatók, akik üdvözölték ezt az ötletet. Több képviselőtársam is jelezte, fontosnak tartja ezt az ügyet, így etéren is optimista vagyok.

Ami a másik bizottságot illeti, a digitalizáció és transzparencia jegyében főleg olyan dolgokkal fogunk foglalkozni, melyek közelebb hozzák a lakosokat a városvezetéshez. Elmondhatom, közéleti tevékenységem első pillanatától erre törekedtem, így ez a történet is abszolút közel áll hozzám. Az egyik legfontosabb láncszem a város weboldala, mely már az előző ciklus előtt is elavultnak számított. Etéren sem  apróztam el, már ami a célkitűzést illeti: Komárom honlapja ott kell legyen Szlovákia első három önkormányzati honlapja közt, de azt sem fogom bánni, ha a miénk lesz a legjobb. Sőt!

Bizony, van ilyen lista, és inkább le sem írom, hányadik helyen kullogunk. Idén tehát ezt fogjuk előkészíteni, de még előtte van egy szintén nagyobb horderejű feladat, mégpedig a városi hivatal információs rendszere körül kialakult történések rendbetétele. A sztori röviden annyi, hogy még 2016-ban a város az Avis nevű rendszerről a Cora Geo nevűre állt át, illetve ez a folyamat még most is tart, mert az implementáció körül több probléma is felmerült. Nem csak technikai, hanem jogi is.

A bizottság jelenleg ezen az ügyön dolgozik, s miután meghallgattuk a városi hivatalban a kompetens személyeket és alaposan megrágtuk a témát, feladatul szabtuk Keszegh Béla polgármesternek, hogy jogászokkal vizsgáltassa ki a szerződéseket, valamint folytasson további tárgyalásokat a Cora Geo céggel. Erős ugyanis a gyanú, hogy a közbeszerzés körül nem volt minden a törvényekkel összhangban – erre a város főellenőre is rámutatott – valamint abban is egyezett a véleményünk, hogy annak idején elhúzták a város előtt a mézesmadzagot, és most egy zsákutcába kerültünk, melyből igazán nincs kiút. Ha ez bebizonyosodik, felelősségre kell vonnunk az illetékes személyt, személyeket. Le kell ugyanis számolnunk azzal a rossz szokással, melynek köszönhetően soha senki nem felelt az általa okozott esetleges károkért.

Bizottsági elnökként tehát így foglalnám össze bő egy hónap munkáját, ezen kívül pedig képviselőként számtalan más oldani való is akad, de az már egy másik történet.

Köszönöm, hogy elolvastátok, s ha lesz miről, legközelebb is beszámolok majd. Végül, de nem utolsó sorban, úgy illik, ha leírom a bizottságok tagjait, akik sokat segítenek a munkámban.

Sportbizottság: Mihalička Róbert (alelnök), Horváth Attila, Ipóth Szilárd, Tóth Ľudovít, Marcinkó Adrián, Feszty Zsolt, Sebő Zsolt, Marek Anton és a bizottság asszisztense: Szénásyová Melinda
Digitalizáció és transzparencia bizottság: Marcinkó Adrián (alelnök), Kertai Krisztián, Korpás Péter, Gyurícsek László, Belucz András, Múcska József, Wurczell Zoltán, Fonód Tibor és a bizottság asszisztense: Ferenczi Tímea

Kovács “Gerzson” Dávid, városi képviselő