Home » Blog » Az igazi karácsonyi hősök
Untitled-1

Az igazi karácsonyi hősök

Pár nap múlva itt a karácsony, a hangulat szépen lassan (talán) a tetőfokára hág. Az emberek megindították utolsó rohamukat az ajándékok beteremtéséért folytatott küzdelemben, többségük ráadásul olyan szinten betáraz elelmiszerből arra a pár nap munkaszünetre, mintha legalábbis egy meteor közeledne bolygónk felé. Azok közül, akiknek erre lehetőség nyílik, elég sokan zsúfolják tele a hűtőt és a fagyasztót mindenféle földi jóval, nehogy valakinek akárcsak egy percig is korogjon a gyomra az ünnepek alatt. A mackónadrág is előtérbe kerül, hiszen a hirtelen felszaladt kilókat csak a kényelmes cuccokban lehet igazán élvezni.

Aki még mindig van olyan marha, hogy a hét elejére nem vett ki szabadságot, az minden bizonnyal lóhalálában igyekszik minden feladatot maga mögött tudni, hiszen hogyan is lehetne nyugodtan lazítani, miközben a jövőben ránk váró marhaságok járnak a fejünkben? Ez itt a karácsony, vazze! Ilyenkor szinte kötelesség a kikapcsolódás! Ezért is hajtom meg a fejem azok előtt, akik olyan szakma mellett tették le voksukat, mely nem ismer ünnepeket, szabadnapokat. Azon kívül, hogy minden egyes hivatás egyformán fontos eleme életünknek, kalapot emelek  azok előtt, akik a meghitt pillanatokat feladva teljesítik kötelességüket. Róluk nagyon kevés szó esik ilyenkor, sőt, olykor még kemény kritikával is illetjük őket, de pontosan ezek az időszakok mutatják, mekkora szükségünk van rájuk. Nyilván mindenki nem fog az eszembe jutni, de azért megpróbálkoznék egy kis felsorolással.

Szóval, köszönjük:

  • Ügyeletes orvosok, mentősök és ápolónők, hogy az esetek többségében becsülettel álljátok a sarat, és még ilyenkor is számíthatunk rátok!
  • Tűzoltók, rendőrök és egyéb rendfenntartó egységek, hogy  vigyáztok ránk akkor is, amikor mi éppen a családunk társaságában vacsorázunk.
  • A különböző cégeknél ügyeletben dolgozó alkalmazottak, akik mindig mások helyett dolgoztok.
  • Médiamunkások, akik ilyenkor is elláttok minket a legaktuálisabb hírekkel, csak hogy képben legyünk, és még a kötelező karácsonyi kellékeknek titulált műsorokat is rendre levetítitek a képernyőkön, csak hogy teljes lehessen az idill. 🙂
  • Benzinkutasok, mert még akkor is tudunk tankolni, nameg pár apróságot vásárolni, amikor minden zárva van, vagy ha éppen december 24-én délután jut eszünkbe, hogy valakinek még ajándékot kell vennünk 🙂
  • Taxisok, mert még akkor is eljuttattok minket A pontból a B-be, amikor igazából nektek is otthon kéne ünnepelnetek.
  • Minden egyes olyan ember, aki nem jókedvéből végez plusszmunkát karácsony idején, hanem kötelességből, hogy egy rendszer se omoljon össze.

Az év során a fentiek közül több szektorban is vájkáltam, és rámutattam a negatív dolgokra. Úgy illik, ha arról is beszélünk, amikor ezek az emberek másokért hoznak áldozatot. Sokszor bele sem gondolunk, hiszen az otthon melege és a család jelenléte lefoglalja minden agykapacitásunkat. Ugyanakkor ők léteznek, és bizony nem otthon ünnepelnek. Azt hiszem, megérdemelnek pár virtuális hátbaveregetést.

Ahogy azok  is, akik jószándék által vezérelve végeznek jótékony munkát, adományoznak, vagy éppen azok helyett készítenek karácsonyi műsort egy város lakosságának, akiknek éppen ez lenne a feladata. Tisztában vagyok azzal, hogy egyre több ember már csak erre is legyint, hiszen évről évre kevesebben hiszik el, hogy vannak még ténylegesen jószándékú emberek, akik őszinte önzetlenségből adnak a másiknak. És itt tök mindegy, hogy pénzről, ételről, ruháról vagy éppen szórakozásról beszélünk. Mindenki, aki önmagán kívül gondol a másikra is, megérdemel egy kalaplengetést. A szkeptikusoknak pedig azt tudom tanácsolni, időnként ők is próbálkozzanak meg ezzel a lehetőséggel. Akkor meglátják majd, milyen reakciót tud kiváltni egy-egy őszinte, hálás, boldog szempár.

Szóval még egyszer: MINDEKINEK HATALMAS KÖSZÖNET! Ha valakit kihagytam, kérlek Titeket, hogy hozzászólásban említsétek meg őket!