Home » Blog » Az alku megköttetett
water

Az alku megköttetett

A tegnapi testületi ülésen csupán egy programpontot sikerült végigvinnünk, a KOMVak és a Haas cég közötti megegyezést végül a képviselők többsége jóvá is hagyta. S hogy láttam én ezt az egészet? Ha érdekel, olvasd el!

Igyekeztem első felszólalóként megadni az alaphangot, alább meg is tekinthető. (a videó egyből ott indul)

Ezek után természetesen a testület nagy része is elmondta a véleményét. A többség amellett érvelt, hogy a KOMVak nem kerülhet végrehajtás alá. Többen többször is rákérdeztek, mi történik abban az esetben, ha a Haas küldi (egyébként már küldte, ezt maga Huňadi úr jelentette be az ülésen) a behajtót, de egyértelmű válasz nem érkezett. Egyedül a város által megbízott jogász mondta el, hogy még ez a forgatókönyv sem jelent világvégét, hiszen a törvény még ilyen esetben is sok lehetőséget biztosít az ügy rendezésére.

Bevallom, a hozzám beérkezett információk alapján én sem tartottam ördögtől valónak a végrehajtás forgatókönyvét, hiszen a Haas által beterhelt vagyon java pontosan az, amit az utóbbi években Kava vagy Csallóközaranyos felé fejlesztettek, a csallóközaranyosi víztisztító egy része pedig a városé, így akármi is történt volna, az elővásárlási jog még mindig a várost illette. A vagyon legfontosabb része továbbra is a városé, és tudomásom szerint azon zálog sincs.

Aztán ott volt a másik történet, amivel riogattak, hogy ha esetleg csődbe megy a KOMVak, akkor a 16 milliónyi uniós támogatást is vissza kell fizetni. Na de nem a városnak, hanem a cégnek. Legalábbis én így értettem, szóval még itt sem értettem annyira a félelmet.

Aztán persze jöttek a rébuszok, hogy egyesek magánkézbe szerveznék ki a céget, amihez a csődön keresztül vezet az út. Nos, nem vagyok sem jogász, sem közgazdász, de a rengeteg elhangzott információ alapján még mindig nem tudtam felfogni, hogyan vásárolhatná fel bárki is a vizes vagyont, miközben annak a jelentős része a városé. Itt megjegyezném még egyszer, hogy az én felfogásom szerint a 16 milliós uniós támogatás visszavizetése is a KOMVak feladata lett volna, és nem a városé. A behajtó tehát a KOMVakon vasalta volna a lóvét, nem a hivatalon. Ahol pedig nincs lóvé, onnan nem sok mindent lehet vasalni, tehát nem a város szívta volna meg a legjobban.

Ahogy ez el is hangzott, ha magánvállalkozásról lenne szó, akkor szinte mindenki szó nélkül bedöntötte volna a céget. A vízellátást viszont a törvény szabályozza, a lakosok ebből nem sok mindent éreztek volna. De lehet, hogy rosszul tudom.

Ugyanakkor ha egyesek ennyire tartanak attól, hogy magánkézbe kerül a KOMVak, jobb ha tudják: az új egyezségben ez a veszély pontosan ugyanúgy fennáll, hiszen ha ezt sem fogjuk törleszteni (ahogy az előzőeket sem), ugyanott leszünk, ahol a part szakad, és lehet, hogy éppen a Haas lesz az, aki részesedést szerez a cégben. Pozsonyban már megcsináltak valami hasonlót, Komáromban miért ne sikerülne?

Persze, ha rosszul látom a dolgokat, vállalom, hiszen ember legyen a talpán, aki ebben a katyvaszban ki tud igazodni. Pontosan ezért is kértem, hogy mégiscsak legyen teljes átvilágítás, mert én addig nem tudok felelősségteljes döntést hozni, amíg meg nem győznek arról, hogy minden szám pontos, és nincs semmi rejtett veszélyforrás.

Most ugyanis erről nem vagyok meggyőződve, és szerintem nincs senki, aki pontosan meg tudná mondani, mi is a helyzet a cégben. Illetve lehet, hogy van, de azok az emberek most lapítanak ezerrel.

Így meg hogy a fenébe tudnék, vagy tudtam volna jóváhagyni egy több, mint 5 millióról szóló szerződést? Ahogy mondtam, nem arról van szó, hogy nem akarom kifizetni a tartozást. Még akkoris ki kell fizetni, ha a Haas valójában a végső visszafizetendő összeg kevesebb, mint felét adta a KOMVaknak, a többi színtiszta kamat. Ha a régi vezetőségnek joga volt arra, hogy ilyen kölcsönöket hozzon tető alá, akkor sajnos a törvényből kifolyólag nincs mit tenni, hiszen érvényes szerződések vannak. Ugyanakkor a tegnap elfogadott egyezség elismeri azokat a plussz fejlesztéseket, munkálatokat is, melyek realizálásával kapcsolatban nem csak nekem, hanem még sok mindenki másnak is kételyek merültek fel. Sok százezres tételben.

Szóval, a tegnapi nap miatt az egyik szemem sír, a másik pedig nevet, hiszen az egyezséget a testület többsége támogatta (ami szerintem nem jó), viszont az általam javasolt átvilágítás is átment, ami meg üdvözlendő. Egyrészt esély nyílik arra, hogy végre tisztán lássunk, másrészt arra is, hogy megtaláljuk azokat, akik az egész kialakult helyzetet előidézték. Érdekesség azonban, hogy a teljes átvilágítást a három tagból álló KOMVak felügyelőbizottság két képviselő tagja NEM TÁMOGATTA. Szabó Béla és Konštantin Glič (aki mindig teljes mellszélességgel védte a KOMVak egykori vezetőségét) nemet mondott a tisztánlátásra, pedig nekik éppen az lenne, vagy lett volna a feladatuk, hogy a cég sose kerüljön ilyen helyzetbe. Persze, ha valaki megkérdezi, miért voltak ellene, biztosan azt mondanák, hogy a rossz anyagi helyzetben levő céget nem akarták további tízezrekkel terhelni. A több milliónyi kamat, az viszont rendben van….

S hogy mit hoz a jövő? Nos, én azért továbbra is aggódom. Aggódom, ugyanis érzésem szerint ezzel az egyezséggel a történet nem ér véget. Közel sem. Nem dőlhetünk hátra, nem törölhetjük le a homlokunkról az izzadtságot, hiszen most, hogy a legnagyobb hitelezőnek papírba van betonozva a garancia, a többiek (értesüléseim szerint kb. 700 ezer euró egyéb adóssága van a KOMVaknak) is hirtelen bejelentkezhetnek a jussukért. Bármennyire is nem akarták a képviselők a végrehajtást, akár már hétfőn is rárúghatják Ruman Patrikra az ajtót, csak éppen nem a Haas, hanem valaki más.

Nos, akkor majd mit fogunk csinálni?

(Jó lenne, ha mindenki emlékezne arra, hogy mi a város érdekeit nézzük, arra tettünk eskűt!)