Home » Blog » A testületi ülés folytatása
DSC_0482

A testületi ülés folytatása

Stubendek polgármester úr a tárgyalás megkezdése előtt tájékoztatta az egybegyűlteket Knirs alpolgármester leváltásáról. Megköszönte az eddigi munkáját, de ezen kívül mást nem mondott. Gondolom azért, mert néhány órával a testületi ülés előtt sajtónyilatkozatot juttatott el az összes környékbeli médiumhoz.

Ezután Bohumír Kóňa jön a “város előirányzott költségvetésének célkitűzései és legfontosabb tételei a 2018-2020-as évekre” elnevezésű programponttal, mellyel tulajdonképpen megkezdődik a diskurzus a jövő évi költségvetésről. Az anyagból többek között az is kiderül, hogy hamisak azok az állítások, melyek szerint “eladósítottuk a várost”. Ezek tények, a többi populista duma. A pénzügyi bizottság szeretné, ha a következő évben 300 ezer euró értékben történjék iskolafejlesztés, 500 ezer euró pedig legyen félretéve egyéb fejlesztésekre.

Jönnek a “Kérvények és javaslatok pénzügyekben”. Itt többek között jóváhagytuk a szociális osztály számára 3 használt lakókonténer megvásárlását, melyek éjjeli menedékként szolgálnak majd a komáromi hajléktalanok számára. Megtudtuk, hogy körülbelül 40 emberről van szó.

A képviselők 10 ezer eurót szavaztak a KFC javára az új stadion látványtervének elkészítésére. Ez kell ahhoz, hogy tovább mozduljon a 6 millió eurós felújítás. A kosárlabdacsapat is plusz támogatásért folyamodott, néhány szponzor kiválása miatt anyagi nehézségbe kerültek, de a hivatal az ő kérésükre nem talált forrást, ezért a polgármester az anyagot levette a napirendről.

A testület 10 ezer eurót fogadott el hat iskola számára abból a célból, hogy különböző eszközöket, berendezéseket (komposztáló, faaprító, válogatott hulladékra szolgáló dobozok, edények stb.) vásárolhassanak a gyerekek tudatos életmódjára való nevelés érdekében. Ami szerintem egy nagyon jó dolog.

Megszavaztunk 7400 eurót a Munka utcai alapiskola uszodájának fejlesztésére is, hiszen több probléma is felmerült, mely miatt a medence már jó ideje használhatatlan. Ezzel a manőverrel jó eséllyel újra működőképes lesz a medence, ahol a gyermekek végre ismét úszni tanulhatnak.

Szünet után a Komáromi Napok és a Borkorzó témáját nyitottuk meg, ahol az egybegyűltek előtt rögtön jeleztem: visszajutott a fülembe olyan hazugság, suttogó propaganda, mely szerint én a barátaimnak akarom kiszervezni ezeket a fesztiválokat, miközben a szervezőket egy 10 tagú, különböző emberekből, a városban elismert (művészethez és borászathoz közel álló) szakemberekből álló bizottság választja ki. Éppen ezért közöltem a tisztelt testülettel, hogy a jövőben nem kívánok részt venni semmilyen bizottságban és szavazásban, mely ezekkel a rendezvényekkel összefügg, és amelyek ezekkel a rendezvényekkel kapcsolatban döntéshozatallal bírnak. Az aljas, áskálódó vádakat visszautasítom, egyben röhejesnek tartom, hogy egyesek így próbálnak fogást találni rajtam. Szavazáskor kihúztam még a kártyám is.

A város az idegenforgalmi bizottság javaslatára 2000 eurós támogatást szavazott a Villa Camarum polgári társulás javára. Ők azok, akik a nagyon sikeres Komálom gyerkőcfesztivált is szervezik, de részt vesznek a Komáromi Nyár programsorozatban, valamint egy ideje már a karácsonyi műsor is az ő nevükhöz fűződik – például a város adventi koszorúját is ők hozták össze a Klapka téren. Idén úgy néz ki, hogy a sikeres pályázatoknak és a város segítségének köszönhetően elég magas költségvetésű rendezvénysorozatnak nézünk elébe, így remélhetőleg a polgárok is sokkal elégedettebbek lesznek, mint az elmúlt években. Mivel a Villa Camarum polgári társulásban is akadnak barátaim, így ebben a kérdésben sem szavaztam, de a testület természetesen szinte egyhangúan támogatta dolgot. Villa Camarum –  ebben a dokumentumban megtaláljátok a programot, menetrendet is.

Elérkeztünk egy elég érdekes programponthoz, mely arról szól, hogy a nemrég a testület által jóváhagyott (én ellene szavaztam) KOMVakos “dohodát” (ami ugye egy céggel szemben fennálló kölcsön) banki hitellel váltanánk ki, így egyrészt megszabadulnánk a Hass cégtől, másrészt több, mint havi 30 ezer eurót spórolnánk. Sőt, ezzel a jelzálogtól is elesik a Hass cég, az egy bankra száll át, ami azért sokkal biztonságosabb helyzet, így valamivel nyugodtabban aludhatunk. Az anyag itt: TE-1539 érhető el. A képviselők nagy többsége megszavazta a javaslatot, melynek köszönhetően a KOMVak éves szinten több, mint 360 ezer eurót fog spórolni. Azt gondolom, miután nemrég a testület (szerintem hibásan) elfogadta a “dohodát”, mellyel kőbe véste a tartozásunkat a Hass felé, ez volt a legjobb út. Inkább egy banknak tartozzunk, alacsonyabb kamatokkal, sokkal jobb kondíciókkal, mint egy furcsa hírű cégnek.

Nagy Tamás, a Comorra Servis igazgatójának kérésére további 40 ezer eurót adtunk az uszoda felújításának (a kismedence már korábban elkészült, a nagy felújítása pedig hamarosan befejeződik) további  folytatására, ezúttal a talajfűtés következik. Ezután pedig a szociális ügyek jöttek Bíró Adrianna tálalásában. Miután ezt végigszavaztuk, jöttek a lakásügyek.

Ezután Csintalan Miklós főellenőr beszámolója jön az elvégzett ellenőrzésekről, majd Szabó Ingrid tájékoztatott a megkezdett és előkészített beruházásokról, majd a közbeszerzésekrőlmelyekből egyébként 36 volt.  Ezeket követően néhány személyi kérdésben döntöttünk.