Home » Blog » A testületi ülés folytatása
DSC_0482

A testületi ülés folytatása

Nem a megszokott módon folytatjuk a múlt héten félbehagyott testületi ülést, hiszen Bastrnák Tibor élt parlamenti képviselői jogával, és szót kért még a testületi ülés megkezdése előtt. Először a sokat emlegetett feketelistáról beszél, a lényeg, hogy egyelőre nincs előrelépés az ügyben, és törvénymódosítás nélkül nem is lesz.

Később arról beszél, hogy gyakran hallja, hogy egyesek számonkérik, hogy a három parlamenti képviselőnk mit tett eddig Komáromért? Ahogy mondja, a város fejlődéséért mindig a megválasztott vezetés felel, és nem más. A parlamenti képviselő kétféleképpen tud segíteni: jelzi, ha vannak a város számára érdekes pályázatok, és azokért tudnak lobbizni.

Megemlítette azt is, hogy felesleges ellenségképeket gyártani, s bár ez őt, mint “öreg rókát a szakmában”, nem befolyásolja, az ellenségképeket gyártókat viszont igen, hiszen nekik nehezebb felvenni a kapcsolatot és kérni valakit attól, akit démonizál.

Elkerülőút – Ahogy Bastrnák mondja, neki csak az volt a fontos, hogy legyen Duna híd. Az, hogy hol, azt nem az ő kompetenciája eldönteni. Ugyanez a helyzet az elkerülőúttal. Egyetlen nyomtáv van, amit meg tudnak csinálni gyorsan, ezen pedig nem tudnak változtatni (vagyis az Apálin keresztül vezető – gondolom), illetve, “200 kérdőjellel” lehet, de akkor csak 15 év múlva lesz elkerülőút. Megtudtuk azt is, hogy a magyar oldalon már megvan az új Duna híd kivitelezője, aki (micsoda meglepetés) nem más, mint Mészáros Lőrinc cége.

A továbbiakban lényegében arról beszél, hogy ne ellenségeskedjünk, segítsük egymást, mindenki végezze el a saját munkáját, és akkor majd mint egy LEGO, összeáll minden. Ami viszont érdekes volt, hogy előkerült a Vág híd ügye is, ami arról szól, hogy egyes vélemények szerint rossz állapotban van, felújításra szorul, de Bastrnák szerint a kompetens szervek erről nem tudnak, és nincs is a tervben ilyesmi. Legjobb esetben is a korlátokat festenék le, arról is “csak jövőre kezdhetünk beszélni”.

Miután Bastrnák befejezte, folytatjuk a soron következő programponttal, ami nem más, mint a főellenőr beszámolója az ellenőrzésekről, később a 2016-os év gazdálkodásáról alkotott szakvéleményét hallgatjuk meg. 

Andruskó Imre közben vért izzadva igyekszik megmagyarázni, hogy a tavalyi évről megmaradt fél millió euró, amit idén elkölthetünk fejlesztésekre, az nem a város jó gazdálkodásának eredménye, hanem pusztán ennyivel több futott be részadók formájában. Nem ez az első eset, hogy ilyen hevesen magyarázgatja, hogy még véletlenül se higgye senki azt, hogy a városvezetés jó munkát végez, de nem is ez a lényeges rész. A kulcsmomentum az, hogy a városvezetés részéről legjobb tudomásom szerint senki sem kérkedett azzal, hogy ez egy csodálatos munka gyümölcse, csupán közölték velünk, hogy ennyivel több van.

Andruskó viszont ennek ellenére is fontosnak tartja százszor felhívni a figyelmet, hogy ez nem a városvezetés sikere. Nos, nem is az és nem is beszélt erről senki.

Andruskót Keszeg Béla eléggé kihozza a sodrából, erre Andruskó fenyegetőzni kezd, hogy ha így beszélgetnek, akkor ő is más üzemmódba kapcsol. Majd azt mondja, Isten óvja meg Komáromot attól, hogy Keszegh Béla polgármester legyen. Nos, egyrészt erről SEM beszélt senki, másrészt meg oké, ne legyen a Béci polgi, de akkor Andruskó se képviselő, mert tőle sajnos a jóisten nem mentett meg minket.

Andruskót egyébként az bántotta a legjobban, hogy Keszegh felhozta a “pincézést”, amivel arra utalt, hogy Andruskó és csapata olykor a KOMVak egyik korábbi vezetőjének borpincéjében jön össze dumcsizni, úgy, hogy a tulajdonos nyitja és csukja az ajtót. Ez legutóbb is így volt. És igazából nem is a helyszínválasztás vet fel kérdéseket, illetve egy kicsit az is, de ezt Andruskó is nagyon jól tudja.

Miután lecsitultak a kedélyek, Kóňa Bohumír jött a 2016-os év kiértékelésével. Jó vastag, több, mint egy órás diskurzus alakult ki ekörül.

Szünet után Polgár Hedvig, az Ispotály utcai idősek otthonának igazgatónője jön egy javaslattal.

Ezután Varga Anna értékeli a VMK tavalyi gazdasági eredményeitmajd Nagy Tamás a Comorra Servisét. Az egyik leglényegesebb pont, hogy a városi cég átveszi a nyilvános WC-k működtetését, ami remélhetőleg megoldja a jelenlegi áldatlan állapotokat. 

Ezt követően a poliklinika felújítási szándékával foglalkozunk, ami azért érdekes, mert ebben is van egy 22 ezer euróba kerülő projekt, miközben pár hete kiderült, hogy van egy másik projekt is, ami 18 ezerbe kerül, és a felét már ki is fizettük. Fel is tettem a kérdést, hogy mi a különbség a két projekt közt, és ha már van egy, akkor minek egy másik?

Persze, ez egy olyan téma, amin sokan szeretnek rugózni, nekem viszont mindegy, csupán egy a lényeg: találjunk megoldást arra, hogy a poliklinika ügye is már mögöttünk legyen, hiszen ez egy nagyon “hálás” történet, de már unalmas. Főleg, hogy ez is szénné van politizálva. Ma végre elfogadtuk a szándékot, hallani bíztató információkról is, így remélem, végre elmozdult az ügy előre.

Andruskó Imrével kapcsolatban a lemezjátszóm jut eszembe. Amikor régebbi korong kerül fel rá, olykor előfordul, hogy beakad, és amíg oldalba nem taszajtom, ugyanazt játsza körbe-körbe…..

Visszatérve, egyelőre úgy néz ki a poliklinika helyzete, hogy a magyar kormány fog rá pénzt adni. A tárgyalásokat Knirs Imre alpolgi kezdte el még régebben, azóta már többen is rajta vannak a témán. Ezt egyébként ő is elismerte. Less Karcsi később arról beszélt, hogy szerinte egyeseknek az nem tetszik, hogy ha megújul a poliklinika, az Knirs Imre érdeme lesz. Nem tudom, kire gondolhatott, de én konkrétan magasról teszek arra, hogy ki intézi el, csak intézze. Ha Knirs Imre lesz az, akkor ő. Ha viszont mások segítsége is kellett ehhez, mert esetleg Knirs kevés volt hozzá, akkor az ő nevüket is mondjuk majd el. Remélem, Karcsi majd akkor is felszólal.

Aztán egyre többen (főleg, akik nem szavazták meg) hangoztatják, még a poliklinikával kapcsolatban is, hogy az utakat kölcsönből újítjuk fel. Ez ma már kb. kétszázszor elhangzott.

Na, csak hogy mindenkinek világos legyen:

AZ UTAKAT KÖLCSÖNBŐL (!!!!!!!!) ÚJÍTJUK FEL!!!!

Az viszont a kedves kritikusoknak mellékes, hogy ezeken az útszakaszokon 10 évig megszűnik a kátyúzás, a toldozás, foltozás, így a kamatokat abból fedezzük, amit eddig értelmetlen javításra fordítottunk. És nem egy tankpályánk lesz, hanem vadiúj út. Valójában ezzel a hitellel előre köteleztük az elkövetkező 10 év képviselőit, városvezetését, hogy szánjanak pénzt azokra az utakra, melyeket most rendberakunk. Ha már 30 évig nem jött össze. S igen, elhangzott, hogy régebben évente 2 utca újult meg. Ez igaz. De mondjuk a hetes? A Duna rakpart? Az mikor került volna sorra? (megkockáztatom: soha).

Szóval, elég a rugózásból. Az utakat kölcsönből újítjuk, a poliklinika felújítását pedig Knirs Imre kezdeményezte. Csak, hogy ezt egyszer és mindenkorra tisztázzuk. Persze, kétségeim nincsenek, még párszázszor meg fogjuk ezt hallgatni.

Alapelvek, melyek Komárom Város vagyonának gazdálkodását és kezelését szabályozzák – javaslat” – ezzel jön Németh Ivett. Ennek is ideje már. Mivel nem kapott, csak 50 százalékos támogatást, nem ment át.

Ezt követően jön a “Javaslat a 2016 – ban végzett soron kívüli leltárnál megállapított különbségek és hiányosságok eltávolítására” – szintén Németh Ivett tálalásában.

Szabó Béla betámadta Keszegh Bélát egy régi ügy feszegetésével. Az alpolgi viszont egyértelmű és meggyőző választ adott, erre Szabó Béla azt mondta, hogy megszokta már, hogy Keszegh támad. Erről a skizofrénia elnevezésű betegség jutott az eszembe, hiszen Szabó volt az, aki “majdmosténmegmutatom” alapon bekóstolta Keszeghet, csak éppen azzal nem számolt, hogy a feldobott lasztiját durván lecsapják.

Bíró Adrianna jött a szociális és egészségügyi célokra szóló pénzbeli támogatásokkal kapcsolatban.

Ezután a Lehár Ferenc PT kérvénye jön, Bajkai János tálalásában. Ez az a kérvény, melynek elfogadása esetén megszépülhet a Lehár park. Az idegenforgalmi bizottságunk támogatta, remélem a testületen is átmegy. Mivel felmerültek további kérdések, így a döntést erről elodáztuk.

Ennyi volt mára, jövő héten megint folytatjuk.