Home » Blog » A testületi ülés folytatása
DSC_0482

A testületi ülés folytatása

Múlt héten természetesen egy nap nem volt elég a testületi ülés lezavarásához, így ma folytattuk. Rögtön az elején a 2017-es költségvetés tervezetét tárgyaljuk. A hivataltól ismét sok alkalmazott jelent meg, hiszen az ő bérezésüket is értinti a téma. 

Először Szabó Béla, a pénzügyi bizottság elnöke szónokol hosszasan. Tételesen vesézi a tervezetet. Végül három módosító javaslatot is terjeszt, az egyik a hivatal alkalmazottainak bérnövekedésével kapcsolatos.

Szabó Béla után még tizen jelentkeznek be a vitába. Andruskó Imre kérte, hogy fajsúlyos kérdésről lévén szó, az 5 perces felszólalási időt növeljük 10-re. Ezt minden további nélkül meg is szavaztuk. Hosszas szónoklatok várhatók, remélem elnézitek nekem, ha nem fogom mindegyiket egyenként lekörmölni. Úgyis a végeredmény az, ami számít. A többi csak duma.

Mennek is a kicsinyes beszólogatások jobbról balról, néhány képviselő azt gondolja, hogy a költségvetés tárgyalását politikai célokra is fel lehet, sőt, fel is kell használni. Én csendben nézem végig az előadásokat, mert én szavazni jöttem, nem szerepelni. Azt is tudni kell, hogy az ilyenkor szokásos és “természetes” módon az egyes csoportok egymásnak feszülnek, hiszen mindenki a saját érdekeit próbálja erőltetni, lehetőleg a másik fél kárára. Pedig mi itt most a város jövőjéről és annak lakosainak sorsáról döntünk, ezért gyakran nem is értem, néhány ember mit keres itt, és mit is akar valójában. Ahhoz képest, hogy a városi hivatal több előzetes egyeztetést is tető alá hozott annak érdekében, hogy a testületi ülésig egyezség szülessen, elég sok a szöveg. Ennek is biztosan oka van. Nyomós.

Aztán lehet, hogy csak hallucinálok, de néhány további felszólalás csak megerősíti az észrevételeimet. Mindegy. Más választásom nincs, végig kell hallgatnom. Egyesek például már százhuszonhedszer jönnek elő az új tárgyalási rend betarthatatlanságával. Még egyszer: a költségvetés a téma, a felszólalásokban meg az új tárgyalási rendet cikizik masszívan, önmagukat sokszor megismételgetve. Lelkük rajta. Lehet, még élvezik is… Ilyenkor egyenesen büntetésnek élem meg, hogy itt kell lennem.

Aztán persze a populizmus is felüti a fejét, de ilyesmivel igazán nem foglak titeket untatni. Ahogy mondtam, úgyis a végeredmény a lényeg.

Az utolsó szó jogán a főellenőr és a pénzügyi osztály vezetője kap lehetőséget. Kóňa úgy kezdi mondanivalóját, hogy másokkal ellentétben ő kihagyná a politikát a mondanivalójából, és csak a számokról beszélne. Remek cink volt ez, bár az érintetteknek a szemük sem rebbent. Ezek szerint akkor mégsem hallucináltam, más is észrevette, amit feljebb már ecseteltem.

Stubendek polgi rövid szünetet rendelt el a szavazások előtt.

Szünet után nekiállunk. A módosító javaslatokról szavazunk. Olyasmi is megesett, hogy a testület a Maticának adott 10 ezer euró támogatást, a Jókai színháznak és a kórháznak meg nem. Én egyiket sem támogattam, mert úgy gondolom, először a saját intézményeinket kellene rendberakni, aztán adakozni. Az előbb sorolt intézmények nem városi kompetencia alá tartoznak, miközben a VMK, ami meg a miénk, szépen lassan szétesik. Tavaly ugyan megszavaztam a Jókait meg a Maticát is, de hiba volt. A képviselők viszont a Maticának a támogatását idén is áttolták. Ez van. Így viszont ez elég gáz szerintem.

A Com-média a jövőben 135 ezer euróval gazdálkodhat, szemben a két évvel ezelőtti 150 ezerrel. A testület az ideinél több pénzt különített el szúnyogírtásra és a zöldterületek karbantartására. Remélem látszata is lesz. A hivatali alkalmazottaknak is el lett különítve 115 ezer euró a bérek emelésére. Épületek karbantartására is el lett fogadva némi extra pénz. Akit bővebben érdekel, ebben a táblázatban át lehet nyálazni az egyes tételeket. A “Návrh 2017 (po FK)” oszlopot kell nézni. Az apróbb módosításokon kívül azzal kell számolni.

Végül a 2017-es költségvetés is el lett fogadva, az ideinél nagyobb támogatással.

A folytatásban Kóňa Bohumír jön, mégpedig a “Javaslat Komárom Város 11/2016-os sz. ÁÉR elfogadására, amely meghatározza a kommunális és kisebb építkezési hulladék helyi illetékét” programponttal. Megszavazva.

Ezután Bajkai János jön a “Javaslat Komárom város 12/2016 sz. ÁÉR-re a város költségvetéséből nyújtott pénzügyi támogatásra a városban található műemlékek, emlékhelyek és védett sírok megóvására és felújítására, kultúrális értékeink megőrzése érdekében” programponttal.  A javaslatot egyébként Keszegh Margit és Szénássy Tímea készítette el. Megszavazva.

Visszatérve egy kicsit a tárgyalási rendre: szerintem nagyon jól működik a dolog, mindenki igyekszik beleférni az idejébe, szóval hiába is kritizálják néhányan. Az egy másik kérdés, hogy mire használják fel az idejüket? Nos, az ő dolguk. Abban viszont igazat adok a heves tiltakozóknak, hogy a hivatal is jobban előkészíthetne néhány anyagot. Akkor még gyorsabban haladnánk és még teljesebb lenne a boldogságunk 🙂

Ismét Kóňa Bohumír jön a már szokásos kontokorens hitellel, illetve hitelkerettel, ami azért kell, mert a bevételek nem egyszerre érkeznek, és az esetleges hiányt átmenetileg ebből fedezik. Szó nélkül megszavazva, ami érdekes, mert emlékeim szerint tavaly erről is vitáztunk egy órácskát. De lehet, rosszul emlékszem.

A továbbiakban Varga Anna és Polgárová Hedviga kérvényei jönnek. VMK és idősek otthona. Mindkettőt megszavaztuk.

Fekete Tamás jön a városi épületek belső világításának modernizálásával. Tájékoztató jellegű anyagról van szó. Sokat spórolhatunk ezzel a manőverrel, ezért megszavaztuk.

Csintalan Miklós főellenőr jön az elvégzett ellenőrzésekkel kapcsolatos beszámolójával.

Csintalan után Tóth Alexander jön, mégpedig a roma polgárőrség tervezetével. Illetve az alapszabály javaslatával.

Az utolsó előtti programpont hozzám tartozott, az idegenforgalmi bizottságban eszközöltem személyi változást, hiszen többen távolmaradnak, így pedig nehéz dolgozni.

Az egyéb programponttal zártunk, öten be is jelentkeztek. Andruskó szót kért egy polgárnak, aki az ügyvédjével jelent meg azt állítva, hogy Keszegh Béla az előző ülésen valótlanságokat állított vele és a mögötte álló céggel (Energymontage s.r.o) kapcsolatban. Sok minden elhangzik, nem győzöm pötyögni, ezért javaslom, akit érdekel, nézze meg Králik Róbert videójában. A végén található az ominózus történet. Keszegh reagált is a vádakra, tényekkel helyretéve a dolgokat.

Még öten jönnek az egyéb programpontban. Szabó Béla azt kifogásolja, hogy a múlt heti KOMVakos igazgatótanács ülésen a polgármester orvosi kivizsgálásra hivatkozva nem jelent meg, pedig ott ki kellett volna neveznie az újonnan megválasztott elnököt.

Elhangzik még néhány apró probléma, később pedig befejeztük az ülést. Végre.

Szép estét mindenkinek! 🙂