Home » Blog » A testületi ülés ezredik folytatása
DSC_0482

A testületi ülés ezredik folytatása

Éppen 13-an vagyunk, tehát folytatódhat az ülés, sőt, Rajkó Ferenc is megérkezett, így már 14-en kezdhetjük el. Rögtön az útfelújítás témájával indítunk.

Arról fogunk szavazni, hogy a szóban forgó útszakaszok úgy legyenek felújítva, hogy az alatta futó csövek, kábelek is rendbe legyenek rakva, hogy a jövőben emiatt ne kelljen felszedni egy métert se. És akkor jöjjenek a szóban forgó utcák, melyek még idén fel lesznek újítva:

utcak

Keszegh  Béla elmondta, hogy minden szolgáltató pozitívan áll a dologhoz, és az utak alatt rendbe lesz rakva minden, ami a jövőben esetleg problémát okozhat. Azt is elmondta, hogy három ajánlat is 1,7 millió euró körül mozog, így az előzetes számolásokkal ellentétben sokkal olcsóbban lesznek megcsinálva az utak, ami örvendetes.

Ennek annyira örülök, hogy még egyszer elmondom: SOKKAL olcsóbban lesznek megcsinálva az utak, mint amiről az előzetes számok szóltak. Ráadásul 10 év garanciával, ami azt jelenti, hogy ezekre 10 évig nem fog kelleni költeni semmit.

Persze, a hibakeresők ebben is problémát látnak, hiszen, ahogy mondják, akkor ki mérte fel az akciót, ha ennyivel olcsóbban is meg lehet csinálni? Nos, normális esetben a közbeszerzés azért jó, hogy az elvégzendő munka a lehető legkevesebbe kerüljön.

Én továbbra is örülök, hogy olcsóbb lesz, és kevesebbet kell majd törleszteni. Közbeszerzés volt, verseny, és a legolcsóbb ajánlat, úgy néz ki, ennyi volt. Ennyi. ENNYI.

Megkérdeztem Keszegh Bélát, mikor lehet reális a kivitelezés? Elmondása alapján akár már nyáron. Én nem vagyok optimista ennyire, szóval ebből én azt mondom, hogy őszre meglesz a dolog.

Megszavaztuk azt is, hogy az utak alatti csövek, vezetékek javítását már nem hitelből, hanem saját költségvetésből finanszírozzuk. Többen nem értettek ezzel egyet, mert szerintük ezzel elvesszük a pénzt más fejlesztések elől, de ugyanezek az emberek simán megszavaztak 100 ezer eurót a strandon elhelyezendő gáztalanítóra. Szerintem az utak alatti csövek fontosabbak ennél, és ebben az esetben is a saját vagyonunkra költünk. Vagy nem? De!

KEZDŐDHET TEHÁT VÉGRE A NAGY ÚTFELÚJÍTÁS!

A folytatásban a Szlovák Jégkorongszövetség értesítésével foglalkoztunk.

Ezután ifj. Bende István és a városfejlesztési osztály javaslatával foglalkozunk, ami a tevékenységi körükkel kapcsolatos, majd egy személycserét is megszavazunk.

Ezután az általam vezetett idegenforgalmi bizottságban is végrehajtunk egy személycserét.

Ezután jöttek a kérvények és javaslatok oktatási, művelődési és ifjúsági ügyekben.

Később a Zsidó Hitközségnek szavaztunk meg 400 eurós támogatást, virtuális térképek elkészítésére.

Ezután jött a kérvények és javaslatok pénzügyekben, Kóňa Bohumír tálalásában. Itt megtudtuk, hogy a polgárok összesen majdnem kétmillió euróval tartoznak a városnak. Íme:

nyeplatyics

Aztán egy formai hiba miatt újra kellett szavazni a Jókai Színház 15 ezer eurós támogatásáról. Mivel kevesen vagyunk, esélyes, hogy ha a következetesség elve alapján nem támogatom meg, akkor nem megy át, de mivel a múltkor a testület többsége megtámogatta, így nekem ezt tiszteletben kell tartanom.

Tehát megszavaztam.

Ugyanakkor továbbra is azt mondom, kutya kötelességünk először a saját intézményeinkről gondoskodni, nem a megyei fenntartásúakról. A VMK-ba sok pénz kell, Őrsújfalun nem lehet elmenni WC-re, a Tiszti pavilonban sürgős feladatok vannak. Ha kell a pénz a színháznak, akkor javaslom számonkérni a megyei képviselőket, hiszen ez az ő dolguk, az ő asztaluk. Idén úgyis választások lesznek, lehet bizonyítani, nem csak dumálni.

Ezután Bíró Adrianna jött, először a szociális ügyekkelkésőbb a “Komárom Város szociális szolgáltatásai közösségi tervezetének 2016 – es évi megvalósítási terve kiértékelése” programponttal folytatta. 

Aztán jött a “Javaslat Komárom Város szociális szolgáltatásai közösségi tervezetének 2017 – es évi megvalósítási tervére” programpont, még mindig Bíró Adrianna.

Ezután Stubendek László polgármester javasoltIng. Alica Weissovát a komáromi járásbíróság ülnökének.

A polgi után Fekete hivatalvezető úr számolt be a tavalyi András napi vásárról.

Az egyéb programpont előtt Keszegh Béla tartott tájékoztató jellegű beszámolót a városi tömegközlekedés állapotáról. Valószínűleg változás lesz a buszokkal kapcsolatban is, hiszen évről évre kevesebben veszik igénybe ezt a szolgáltatást, a város pedig egyre több pénzzel kénytelen támogatni mindezt. Négy év alatta 60 ezerrel csökkent az utasok száma. Legutóbb már 214 ezer eurót kellett fizetni az üres székekért. Igen. Az üres székekért, hiszen a 2013-ban (az Arrivával) aláírt szerződés alapján a város erre kötelezve van, ez a szerződés viszont ez év végén lejár. 

buszok

Az egyéb programponttal fejezzük be a mai ülést. Szép hétvégét mindenkinek!