Home » Blog » A szomszéd fűje mindig zöldebb?
Untitled-1

A szomszéd fűje mindig zöldebb?

Észak-Komárom városát általában a saját lakosai hasonlítgatják Dél-Komáromhoz, főleg, amikor olyan témák kerülnek terítékre, melyek “odaát” sokkal jobban működnek. És valóban! Déli szomszédunk (vagy ha úgy tetszik, városrészünk) az utóbbi években, évtizedekben látványos fejlődésen ment és megy keresztül, amihez én csak gratulálni tudok.

A “túlkomáromiak” Molnár Attila személyében már jó ideje (9 éve) nem csak egy agilis, hanem egy meglehetősen jófej polgármesternek örvendhetnek, akinek a munkája a szívügye. A város első embere ráadásul megrögzött fradista, ami részemről önmagában is hatalmas jópontot ér. Van viszont még ennél is fontosabb körülmény: a polgármester a pártján belül (Fidesz) is meglehetősen jó kapcsolatokat ápol, s mivel egy kétharmados kormányzó erőről van szó, Komárom rendre jelentős állami támogatásokhoz, és ezeknek köszönhetően grandiózus fejlesztési lehetőségekhez jut, melyet annak rendje és módja szerint ki is használnak.

Ha mindez még nem lenne elég, délen annak idején nem csak beszéltek az ipari parkról, hanem tető alá is hozták, így ott kisebb-nagyobb cégek hada telepedett meg, s mivel Magyarországon létezik egy olyan “apróság”, mint az iparűzési adó, ezek a vállalatok nem csak munkát adnak a környéken élőknek, hanem komoly pénzeket is befizenek a komáromi városi kasszába.

Miért is írom le mindezt? Nos, azért, mert fontosnak tartom a tisztánlátást, és amikor a két város(részt) összehasonlítják, nem árt tisztában lenni a lehetőségekkel. Mondok is néhány példát:

– 2018-ban Észak-Komárom teljes költségvetése 22,8 millió euró volt, Dél-Komáromé pedig 43 millió euró. A lakosságra levetítve tehát elmondhatjuk, hogy a fele akkora déli rész kétszer annyi pénzből gazdálkodhatott, és a számok 2019-ben is hasonlóak.
– 2018-ban délen a helyi adóbevétel 8,3 millió euró volt, északon pedig 2,5 millió.
– 2018-ban délen 13,3 millió eurót tudtak fejlesztésekre fordítani, míg északon 780 ezret.
– 2018-ban délen felújításokra 3,3 millió eurót szántak, északon pedig 562 ezret.
– Délen a kormány rendre milliárdos (forintban) fejlesztéseket hajt végre, míg nálunk, nos, nálunk is a magyar kormány fogja az utóbbi évtizedek legnagyobb fejlesztését (KFC stadion) finanszírozni, ami azért elég sok mindent elárul a szlovák kormány és Komárom viszonyáról.

Azt hiszem, a különbség látványos, ami azért sok mindenre magyarázatot ad, de ne álljunk meg itt! Emlékezzünk vissza, és gondolkodjunk el néhány dolgon! Például azon, délen mikor kezdték el fejleszteni a fürdőt? Mikor kezdtek jelentős pénzt ölni a turizmusba? Most persze toronymagasan lepipálnak minket ebben is, ami nem csoda, hiszen északon a kilencvenes és a kétezres években közel sem valósult meg annyi fejlesztés, mint amennyinek meg kellett volna valósulnia. Sőt, elődeink a már meglévő dolgainkra sem fordítottak kellő figyelmet, ezért többek között sok intézmény épületének az állaga is megromlott.

Ha visszaemlékezek rövid képviselői pályafutásomra, mely 5 évvel ezelőtt indult, elmondhatom, hogy az energiánk többségében az “örökségünk” rendbehozására ment el. Olyan dolgokkal foglalkoztunk és foglalkozunk a mai napig, melyekkel ideális esetben már nem kellene. Például ha az elődeinknek fontos lett volna, akkor manapság nem az uszoda, a strand, a parkok, az utak vagy éppen a megyeháza rendberakására menne el az a kevés rendelkezésre álló pénz, hanem mondjuk olyan fejlesztésekre, melyek a város és a lakosok számára is további pozitív történéseket eredményezne. Mivel azonban a kilencvenes és a kétezres évek arról szóltak, amiről, kénytelenek vagyunk még mindig tüzet oltani, valamint a sovány forrásokból fejleszteni.

Összegezve: teljesen más a helyzet északon és délen, ezért összehasonlítani sem túl szerencsés. Jelenleg még ugyanis nem vagyunk egy súlycsoportban. S mielőtt bárki is úgy érezné, hogy magyarázom a bizonyítványunk, le kell szögeznem, ilyesmi meg sem fordult a fejemben. Tesszük, amit tudunk, amit kell, de a lakosoknak is fontos tudniuk, mennyi az annyi? Ezért jöttem elő ezzel a cikkel.

Ami pedig Dél-Komáromot illeti, innen üzenném, hogy nagy örömömre szolgál látni a fejlődést, és azt, hogy náluk legalább jónak mondható a helyzet. A minőségi önkormányzati munkához csak gratulálni tudok, és kívánom, hogy déli szomszédainknak még nagyon sokáig jól menjen a soruk. Mi is igyekezni fogunk felnőni a feladathoz!