Home » Blog » 100 éves lesz a szlovákiai magyarság. Hol tartunk ma?
Untitled-2

100 éves lesz a szlovákiai magyarság. Hol tartunk ma?

Ezzel a címmel jelent meg animációs videó a közösségi médiában. Az ötlet úgy szól, hogy vessük össze a szlovákiai magyarság helyzetét más, példaértékű helyzetben levő európai nemzeti kisebbségek jogaival. Az apropó: 2018-ban kényszerközösségünk létrejöttének 100. évébe lépünk.

Márpedig van miről beszélni, mert Csehszlovákia megalakulása után 100, az önálló Szlovákia létrejötte után 25 évvel sajnos továbbra is érvényes, hogy magyarként

  • Nem dönthetünk arról, hogy gyermekeink mit és hogyan tanuljanak az iskolában.
  • Régióink gazdaságilag kiszolgáltatottak.
  • Kultúránk támogatásáról mások döntenek helyettünk.
  • Nyelvi jogaink korlátozottak

A történet pozitív olvasata viszont, hogy mindennek nem kell így lennie. Nincsenek törvényszerűségek. Rajtunk áll, hogy kisszerűségünktől, önsorsrontásunktól, “ez egy ilyen ország – és kész” beidegződésünktől egyszer s mindenkorra megszabaduljunk.

Ha erre képesek vagyunk, akkor képesek vagyunk közelebb kerülni Finnországhoz és Dél-Tirolhoz is. Mert nem igaz, hogy az ottani jó gyakorlatok – nyelvi egyenrangúság, kulturális-oktatási önrendelkezés, gazdasági fejlődés védelme – egyszeri és megismételhetetlen vívmányok volnának, amelyeket ne lehetne átültetni. Ha másoknak sikerült, akkor nekünk is sikerülhet. Ha a balkáni (!) Macedóniában lehet a népesség 25%-t kitevő albán kisebbség nyelve második hivatalos nyelv, akkor Szlovákiában sincs érv a magyar nyelv regionális hivatalos nyelvé tétele ellen. Egy ország ettől nem szétesik, hanem integrálódik.

Ezekhez a célokhoz visz közelebb a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés. Célja, hogy az Európai Unió konkrét intézkedésekkel garantálja jogaink védelmét. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon vele, áprilisig kell egymillió aláírás összegyűjtenünk az unió hét tagállamában.

Olyan ügy ez, amit sokféle alapon meg lehet közelíteni: akinek általában a kisebbségek jogaik fontosak, annak úgy, aki pedig nemzetileg akar összefogni, annak amúgy. De az sem maradhat tétlen, aki egy jobb Európai Uniót szeretne. Egy olyat mondjuk, ahol a hagyományos nemzeti kisebbségek védelme nem huszadrangú kérdés.

A kezdeményezés azért is szép példája az ügyközpontú összefogásnak, mert támogatóként teljesen mindegy, ki milyen világnézetű. A Minority SafePack nem Soros György fejéből pattant ki, és nem is Orbán Viktor tette lehetővé, hanem rólunk szól. A jövőnkről. Amit ha komolyan veszünk, akkor ideje végre közösségként viselkednünk.

A Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést itt írhatjuk alá: www.jogaink.sk